Już dostępne QNAP TS-253Be -> Firmware: 4.5.2 -> 16 GB Ram -> Intel® Celeron® J3455 ->

Discussion in 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' started by asystentbackup, Mar 2, 2021.

Loading...
Tags:
  1. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Może komuś przyda się taka wiedza.

    TS-253Be ma dwa gniazda pamięci. W urządzeniu jest Celeron J3455. Na karcie procesora możemy przeczytać:

    ai.ibb.co_S0nNYPJ_celeron.

    To samo mówi Qnap:
    ai.ibb.co_fD1SxWS_qnap8gb.

    Mimo to na wielu forach można przeczytać, że spokojnie można wrzucić 16 GB i nie będzie problemu.

    Tak też zrobiłem - wrzuciłem dwie kości Patriot DDR3L 8GB 1600CL11 - system je wykrył - ale długo miałem wątpliwości czy procesor będzie potrafił zaadresować komórki pamięci ponad 8GB. Obawiałem się, że faktycznie można wsadzić dwa x 8 GB, system to będzie widział, ale korzyści z tego nie będzie, bo do wykorzystania będzie tylko 8 GB. I faktycznie przez ostatnie 7 dni maksymalne zużycie RAM oscylowało wokół 6~7 GB.

    Dzisiaj jednak:

    ai.ibb.co_TvCptfL_htop_ram.

    Czyli faktycznie działa i system wykorzystuje całe 16GB. Nie pytajcie co pożarło RAM, bo qnap dostał takiej zawiechy, że nie mogłem w htopie zmienić kolejności sortowania...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    9,002
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,901 / 40 / -9
    Followers:
    40
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Robilismy juz ten test jakis czas temu.
    PS. Znacznie łatwiej było zrobić ramfs w pamieci o wartosci 14GB i zapchac jedynkami.
    :p
     
  3. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Poloniście nie zawsze łatwiej ;) Z ramfs nie korzystałem do tej pory - ale już zakładkę w przeglądarce otwieram :)

    Umknął mi ten test.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    free -m prawde Ci powie
    [DOUBLEPOST=1614694640,1614694564][/DOUBLEPOST]ah - no tylko support qnapa będzie czasami marudził że masz wiecej ramu niż ustawa przewiduje.
     
  5. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Zawsze mogę wyjąć kość i udawać niegramotnego, co to kupił 8GB w jednej kości ;)
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  6. Pitagoras
    Offline

    Pitagoras Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 5, 2021
    Messages:
    5
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Hej.
    @asystentbackup@asystentbackup można wykorzystać 16 GB jeśli zrobisz wirtualną maszynę i przydzielisz 8 GB RAM dla niej właśnie wraz z rdzeniami procesora a pozostałe 8 zostawisz dla QTSa. Wtedy to wykorzystasz :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1