Pomoc Qnap TS-453 Pro restartuje się na okrągło

Hanibal

Nowy użytkownik
Noobie
7 Październik 2017
9
1
3
36
QNAP
null
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Witam Wszystkich

Model serwera: Qnap TS-453 Pro
Dysk twardy: WD RED NAS 8 TB (jest na liście kompatybilności)
Seagate 4TB Surveillance ( jest na liście kompatybilności)

Mam problem ze swoim nasem który wpadł w pętle restartowania się, serwer wcześniej działał bez problemu przez kilka miesięcy, aż pewnego dnia zaczął ciągle robić pip! i restartowanie. Dzisiaj trochę walczyłem ale nic to nie dało nadal wchodzi w pętle.
Wyjąłem dysk twardy z niego całkowicie i dalej się uruchamiał aż do zalogowania i zaraz restart. ( Czy jest w ogóle możliwość włączenia samego nasa pustego bez dysków twardych ? )
Dzisiaj raz jak sprawdzałem czy się uda go włączyć, chwile zadziałał pokazał się error na czerwono i po chwili zanim cokolwiek zdążyłem sprawdzić restart, i w kółko jak tylko próbował się zalogować wszystko weszło i znowu restart. I w kółko.
Chciałem spróbować wziąć na nowo wgrać system na drugi dysk seagata, wd wyciągłem włożyłem seagata i nadal to samo nie chciał zainicjować instalacji, próbowałem także zrobić z tyłu restart i to samo nadal pętla restartu.
Wyciągłem baterie z nasa i odczekałem chwile włączyłem go żeby wszystkie ustawienia się pokasowały ale nic to nie dało dalej jest pętla.
Dzisiaj przez chwile jak zaskoczył, zrobiłem aktualizacje do najnowszego firmwearu ale zaczął wpadać po zakończeniu w pętle restartów.
Sprawdzałem również pamięci ram, ale są ok, kupiłem też nową sztukę i sprawdzałem ją na laptopie i w nasie i wszystko ok.

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, jeśli coś pominąłem proszę dać znać. Walczę z tym od miesiąca.

Wybacz jestem zielony troche co znaczy ticketa do supportu ?
Nie jest to nas na gwarancji już.
A miesiąc bo nie miałem czasu szukać wcześniej pomocy.

Próbowałem postawić na nowo ale tak jak by w ogóle nie znalazł dysku, nie widział go.
Zastanawiam się nad zrobieniem tego : QNAP x86-based NAS DOM Re-flash Guide
Co prawda w tym poradniku nie jest wymieniony mój nas, więc nie wiem czy to nie ryzykowne ?
Co jeszcze mogę zrobić jeśli jest uwalony DOM jak go naprawić lub wymienić ?
Czy wystarczy zakupić DOM a i go wymienić czy trzeba wysłać nasa do serwisu i ile kosztowała by taka naprawa ?
Czy już się nie da nic z nim zrobić ?

Dzięki wielkie za pomoc
Co do tego czy Nas się restartuje bez dysków, to niestety tak jest na okrągło restart
Więc nie wiem czy się uda zrobić dom recovery.
Ale sprawdzę czy nie są zabrudzone te sloty sata.

Restart może powodować uszkodzony moduł pamięci ram. Czy restart jest co dana jednostkę czasu?

Spróbowałbym boot z pendrive jak do dom recovery, ale bez jego robienia by system się załadował i tak bym zostawił na 15 min.

Jak nie będzie restartu to pamięci są ok albo mem86+ test zarzucić tez boot z Pena - tym sprawdzisz pamięci.

Jak pamięci są OK to dom recovery da radę zrobić.
Bo teraz system startuje z Dom'a bez dysków.
W sumie to możesz wejść do BIOSa i tam zostawić NASA włączonego na 10-15 min.

Jak nie ma restartu to dobrze wróży.
jak jest restart to może być padnięty zasilacz.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=UDj3Wp03O0w

Dobra
Odkurzyłem całego nasa od środka, zmieniłem dysk na Toshibe 4 tb, zmieniłem na ramy oryginalne co były w nasie od początku 2x 4gb Kingstona.
Włączyłem nasa i o dziwo się włączył i przez chwile działał udało mi się wejść na stronę i się zalogować ale za chwile znowu restart systemu. I znów są restarty.
Wyjąłem Dysk całkowicie i włączyłem by sprawdzić czy się uruchomi na samych ramach Kingstona.
Ale nic nie pomogło i znowu restart.
Próbowałem podłączyć klawiaturę, obraz przez hdmi i pena z Linuxem Damn Small ale wogule nie udało się go załączyć obraz nie pojawił się i jak by nie wyłapało i w kółko się zapętlał w restart.
Jutro sprawdzę napięcia czy zasilacz jest sprawny i dam znać.
A czy DOM a można kupić nowego do nasa i go wymienić ?

@Silas Mariusz robił swego czasu podmiankę na żywca DOMa. DOM = zwykły scalak, który trzeba zaprogramować.
[edit]
a może jednak to był BIOS ... skoro DOM to SSD, na którym jest system ....

Tylko jak masz restart:
a) standardowo
b) bez dysków
c) z innymi pamięciami
d) bez pamięci (powinieneś móc tylko wejść do BIOSa i mieć ewentualnie błąd pamięci na czarnym ekranie - przed bootem z DOM'a) [tej opcji nie próbowałeś jeszcze]
e) sprawdzenie zasilacza

jeżeli zasilacz jest OK, i bez pamięci system łapie Reboota, to nie obstawiałbym DOM'a bo DOM to nic innego jak malutki SSD.
po wyjęciu DOMa wydaje mi się, że powinien Ci system stanąć na ekranie POST Check - brak dysków - jak wyjmiesz ram to też powinien w tym miejscu się zatrzymać,
a co za tym idzie jeśli tu dostaniesz reboot przy sprawnym zasilaczu to obstawiałbym padniętą płytę główną.

Jeśli się mylę i źle kombinuję, niech ktoś mnie poprawi. [traktuję NASa jak zwykłego PC, a w PC tak powinienem zdiagnozować padniętą MLB (oczywiście można jeszcze wyjąć wszystkie karty rozszerzeń jak Riser card - ta w którą lądują dyski z zatok.

Bez ram - nie restartuje chodzi w kółko boot system
Bez dysków - restartuje się
Inne ramy - restartuje się
Test dzisiaj 1x4 gb DDR3L Kingston, dysk w 3 slocie - Nas włączył się, chwile udało się go używać, restart nastąpił dopiero po 15 minutach
Test zasilacza - przeszedł pomyślnie bez problemów, zasilacz sprawny, napięcia wszystkie się zgadzają.

Nie mam więcej pomysłów. poza:
1. wyjmij Riser card z MLB i zobacz z 1 pamięcia co bedzie
2. wyjmij DOM i zostaw RAM i zobacz co będize

jesli bez karty rozszerzen i z RAM i DOMem działa - to riser card
jeśli bez DOMu i z ramem dziala (mozesz próbę boota z pendrive zrobic, tylko musisz zaliczyc wejscie do BIOSu - kolejnosc bootowania, no chyba, ze sam sobie wybierze PENA
Jakiś progres?

Bez DOMu cały czas jest system booting
Wooww !!
Nastąpił wielki postęp i sam nie wiem jakim cudem i czemu.
Nadal jestem zielony w tym.
Qnapa rozebrałem na części, podpiołem spowrotem DOMa a odłączyłem kartę Riser odłączyłem wentylator i Qnap z powrotem robił System Booting.
Z powrotem go złożyłem i o dziwo Nas wystartowałem bez problemu, podłączyłem dysk i też działa, na tych pamięciach Ram i nie wiem nagle działa calutką noc przepracował.
Tak więc bardzo się ciesze że działa, tylko pytanie dlaczego Działa ? co się zmieniło wyjęcie karty Riser ? Czy może coś nie się poluzniło i jak składałem to było wciśnięte dobrze teraz i działa ?
Jakieś sugestie albo jak to sprawdzić ?

• Wow
Reakcje: Paweł Tołoczko
Obstawiam brud .. u mnie tez wariował dysk na slocie 1 i 7 i miałem shutdown.
Odkurzanie i obmycie styków alk. 99% i wyschnięciu pomogło jak ręką odjął ... tylko teraz meczę się z walniętą wersja QTSa 4.3.6, która w moim modelu i u mnie nie chce działać.
Support od ostatniej sesji półtora tyg temu milczy.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. system booting