[Qnap TS-509 lub TS-639] - [Linux+ Vmware + Guest OS]

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Cysio, 17 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. Cysio
    Offline

    Cysio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    20:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Poniewaz nosze sie z zamiarem zakupu któregos z wymienonych w tytule modeli a chce zastosowac troche zlozone rozwiazanie chcialem sie upewnic ze Qnap podola stawianemu mu wymaganiu. Może ktos z was pomoze mi w uzyskaniu odpowiedzi.

    Ponizej zalacznik i opis mojego projektu jaki chce zraealizowac w oparciu o NAS 509 lub 639

    Konfiguracja sklada sie z:

    1. NAS 509 lub 639
    2. Komputer pelniący role server [ nazwyany w dalszej czesci opisu SERWEREM]
    3. Swtich zarzadzalny
    4. Inne drobne elementy


    Idea pomyslu:

    1. Na [SERWERZE] na dysku twardym albo pamieci SSD instalujemy - OS Linux [przykladowo Ubuntu]
    2. Na tym Linuxie konfigurujemy obsluge ISCSI aby mozna bylo polaczyc sie z NAS 509/639 i miec dostep do dysku logicznego "zmapowanego po ISCSI", ktory bedzie widoczny pod Linuxem
    3. Na ten dysk logiczny "zmapowany" po ISCSI chce przeznaczyc z NAS 509/639 dwa dyski HDD1 HDD2 spiete na Qnapie w RAID 1.
    4. Nastepny krok instalacja na Linuxie to Vmware-server.
    5. Po zainstalowaniu Vmware mozna juz utworzyc GUEST-OS na Vmware a miejsce w ktorym bedzie Vmware zapisywal utworzone virtualne systemy bedzie "zmapowany"na Linuxie po ISCSI volumen na NAS 509/639

    Dla załozenia przyjmijmy ze Guest-OS na Vmware bedzie w fazie produkcyjne maks 5 x Windows 2003 server standard

    Do tego nalezy doliczyc testowo uruchamiane od 4-ech do 5-ciu systemów operacyjnych rózne: Windows 2003, windows XP, windows Vista , Linuxy itp itd przy czym ich praca nie bedzie trwala 24/dobe.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    NAS 509/639 po za opisana wyzej rola ma pelnic takze role Servera SAMBA udostepniac zasoby na ktore chce przeznaczy kolejne 3 badz 4-ry dyski NAS 509/639 skonfigurowane w RAID 5 w zaleznosci od wybranego modelu NAS.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Kolejne zadanie to zapisywanie streamingu z urzadzenia do monitoringu kamer 4 kamery na przestrzen dyskowa NAS spieta w RAID5 poprzez udzial sieciowy. Kompresja nagrania z kamery [MPEG4] lub [JPG]


    Docelowo z zasobow tej konfiguracj bedzie korzystalo nie wiecej jak 10 osob




    Teraz moje pytanie

    Czy ktorys z modeli podola takiemu rozwiazaniu ?
     

    Załączone pliki:

    • Schemat_wneka.jpg [jpg] - (Cysio) [Qnap TS-509 lub TS-639] - [Linux+ Vmware + Guest OS] [458,1978] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      Schemat_wneka.jpg
      Rozmiar pliku:
      90,5 KB
      Wyświetleń:
      1 113
      MD5 Sum:
      d168947d5e93d712c66455493d2d761a
  2. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    20:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witaj,

    Odpowiem ci pobieżnie ponieważ moja przygoda z Qnapem dopiero sie zaczyna,

    Natomiast co mnie zaskoczyło w twoim planie, piszesz ze chcesz naraz odpalić 5xMS server 2003 a użytkować ma do 10 userow. Trochę to dziwne.

    Natomiast możesz w miarę prosto to sprawdzić, postaw sobie Vmware ESXI (dużo bardziej wydajna platforma niż VM server) i sprawdź sobie obciążenia dysków.

    Ja mam podobna konfiguracje(4x MS 2003, Samba, ok 40 userow) i powiem ci ze jeśli ma to być poważne przedsięwzięcie to zainwestuj w macierz z fibre channelem.

    Pozdrwaiam
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Jesli nie bedzie Ci przeszkadzac czas uruchamiania serwerow po sieci to obydwa QNAPy powinny poradzic sobie z tym bez specjalnych problemow. Nie wiem tylko czy dwie sieciowki w QNAP mozna ustawiac odrebnie czy dzialaja w trybie load-balanced. Ale pewnie mozna i tak i tak.
     
  4. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    20:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nicodem, masz u siebie takie rozwiazanie ?

    Napisz jak konfiguracja itd, jesli dziala to sprawnie to fajna alternatywa dla maciezy.

    Pozdrawiam,
     
  5. alip
    Offline

    alip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch maszynek TS-639 z dyskami WD Caviar RE3 750 GB WD7502ABYS 32MB cache SATA-II.

    W mojej firmie chciałem zrobić bardzo podobne rozwiązanie, ale niestety jeżeli chce się mieć VM Ware to zapomnij o uruchamianiu z iSCSI wirtualnych maszyn. Serwer z kontrolerem AD "zabił" TS-639.
    Końcowe rozwiązanie u mnie:
    1. 2 maszyny oparte na platformie INTEL 5000P z dyskami SAS 15krpm (tutaj właśnie powstaje wąskie gardło w przypadku VM) - im szybsze dyski tym cały system pracuje stabilnie - oprogramowanie ESX 3.5 (iESX to darmowy odpowiednik - prawie niczym się nie różniący). Dodatkowo musisz mieć sprzęt kompatybilny z podanym na stronie VMWare - inaczej będziesz miał spore problemy z uruchomieniem ESX-a.

    2. TS-639 z usługą iSCSI jako dyski userów AD i miejsce na pocztę Exchange.
    3. Drugi TS-639 - pełny backup pierwszej maszynki.

    Dodam na koniec, że na ESX-ie mam 8 maszyn wirtualnych (Windows 2k8: AD Primary, Secondary, PrintSerwer, Exchange, Terminal; Debian: Apache+MySQL - strona www, SysLog-ng, Apache+MySQL - intranet).
    Najważniejsze na koniec to instalacja VMTools na każdej wirtualnej maszynie - idealnie optymalizuje obciążenie systemu ESX i wykorzystanie zasobów (CPU, ram, ethernet, hdd, iscsi)
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    o f**k mocne!
    jak znajdziesz chwile to opisz swoja infrastrukture sieci szerzej... jaki koszt wdrożenia takiego systemu i jakie sa z niego korzysci
     
  7. alip
    Offline

    alip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To tak wstępnie opiszę moją infrastrukturę i małą genezę:

    Problem:
    1. Mała ilość miejsca w serwerowni i chęć konsolidacji serwerów obecnie działających.
    2. Zmniejszenie kosztów rozbudowy serwerów w przyszłości.

    Rozwiązanie:
    1. W pierwszym kroku zabrałem się za zasilanie - UPS-y które obecnie pracują w serwerowni to 2 x APC Smart-UPS RT 10000 RM (SURT10000RMXLI) - moc rzeczywista UPSów to 16kW, zarządzanie przez Ethernet (koszt ok 2x 21000 zł).
    2. Drugim etapem była koncepcja wirtualizacji serwerów i dobranie odpowiedniej maszyny (należy dokładnie sprawdzić jaki sprzęt jest kompatybilny z ESX). W końcowym efekcie zakupiłem dwa serwery o poniższej konfiguracji:
    - PLATFORMA SERWEROWA INTEL SR2500ALLXR
    - 2x PROCESOR INTEL XEON E5410P PASSIVE (8 rdzeni)
    - 4x KINGSTON DDR2 4GB(2*2048MB) ECC KVR667D2D8F5K2/4 FB (16GB)
    - INTEL RAID ACTIVATION KEY AXXRAK18E
    - 5x FUJITSU SAS 147GB/15KRPM 16MB MBA3147RC - 3,5'' (włączony RAID 5)
    - 2x INTEL Gigabit Pro/1000PT Server PCI-E(x4), 2xRJ45 - bulk (w sumie 6x Gigabit)
    Koszt 2x 25000 zł
    3. Miało być tanio więc za pierwszym razem zainstalowałem tam ESXi 3.5, po dłuższej analizie narzędzi jakie oferuje VMWare zakupiłem ESX 3.5 (ma kilka niezbędnych narzędzi do administracji) - koszt takiej licencji (na 6 fizycznych procesorów) to 23000 zł
    4. Dodatkowo do zarządzania maszynami z zainstalowanym ESX 3.5 na zwykłym PC (Core2Duo 3.0, 4GB RAM, 500GB Hdd) zainstalowałem Win2k3SE + VM Infrastrukture
    5. Kolejnym etapem była konfiguracja ESX-ów, tj: na każdej fizycznej maszynie miałem do wykorzystania 6 kart sieciowych - wybrałem model po 2 karty na podsieć, czyli 2x WAN, 2x LAN i 2x Service (każde z 2 kart podłączone do różnych switchy zarządzalnych - oczywiście Gigabit) by w przypadku awarii jednego ze switcha serwery pracowały poprawnie.
    6. Jako macierze wybrałem TS-639 Pro do których wsadziłem 6x WD Caviar RE3 750 GB WD7502ABYS 32MB cache SATA-II z uruchomionym RAID 5. Na jednej maszynie jest uruchomione iSCSI które widzą obie maszyny ESX, druga o identycznej konfiguracji pracuje jako back-up pierwszej (2x 9000zł). Qnapy wykorzystuję tylko jako dyski danych (poczta, dane userów) - jako dyski systemowe używane są dyski z maszyn ESX.
    7. Instalacja oprogramowania i tworzenie wirtualnych maszyn - tutaj zakupiłem MS Windows 2008 Serwer DataCenter - najbardziej opłacalny zakup w przypadku wirtualizacji serwerów - kupuje się (w moim przypadku 4 licencje na 4 fizyczne procesory) licencje per fizyczny procesor i można instalować bez ograniczeń (oczywiście do momentu kiedy maszyna wydoli :) ) - koszt w moim przypadku 4x 4000 zł plus 50 licencji per urządzenia - 6000zł.

    Koszt całkowity to ok. 155 000zł. To w sumie i tak nie duża kwota w porównaniu do tego co udało się zaoszczędzić w przypadku uruchomienia 8 fizycznych serwerów i braku możliwości rozbudowy (bezkosztowej, bo każdy nowy wirtulany serwer jest już teraz za darmo, nie mówiąc o dodatkowym miejscu w szafach RACK).

    Tak więc reasumując to w serwerowni (oprócz sprzętu sieciowego) fizycznie mam 2 UPSy, 2 Serwery, 1 PC (w obudowie RACK 2U), 2 QNAPy - całość zajmuje w szafie 12U + Qnapy 5U (na półce).
    Dodatkowo przez fizyczne usunięcie starych serwerów obniżyła mi się temperatura w serwerowni równocześnie poprawiając wydajność klimatyzacji (poprzez mniejsze zapotrzebowanie na moc potrzebną do utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu).

    Pozdrawiam
    Ali
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Niezła konfiguracja.
    Jakie oprogramowanie wykorzystujesz w sieci, że potrzebujesz aż tylu serwerów?.
     
  9. alip
    Offline

    alip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam po małej przerwie urlopowej ;)

    Oprogramowanie główne używane przez userów to narzędzia do obróbki plików audio (SoundForge, CoolEdit), oraz standardowo Officce. Przy wdrożeniu AD najbardziej zależało mi na uporządkowaniu struktury sieci oraz łatwiejsze i efektywniejsze zarządzanie PC userów. Dodatkowym atutem okazał się MS Exchange który jest w pełni zintegrowany z AD (konta userów), OWA (nie muszę instalować i konfigurować klientów poczty na kompach userów).

    Nie muszę pisać dodatkowo o zaletach AD w sieci firmowej która po konfiguracji zabrała dużo uprawnień userom a przez to kompy zostały mniej zaśmiecone. Uruchomienie WSUS-a również odciążyło sieć podczas updatów windowsów i pozwoliło na zarządzanie poprawkami które generuje MS (wiadomo że nie wszystkie są potrzebne i trafione).

    Pozdrawiam
    Ali
     
  10. ZIM
    Offline

    ZIM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    20:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    WItam,

    Ali napisz mi po co ci MS Data Center bo tego nie rozumiem,

    Mam u siebie podobna konfiguracje, z 3 serwerami fizycznymi i VM Ware.

    Jaka wersje ESX posiadasz ? Masz Vmotion i load balancing ?

    Pozdro,
     
  11. alip
    Offline

    alip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej,

    Już Ci odpowiadam - na rynku mamy 3 typy licencji MS Win 2k3:
    - Standard
    - Enterprise
    - DataCenter

    Dwie pierwsze licencjonowane są per maszynę (obojętne czy jest to VM czy fizyczna maszyna).
    DataCenter jest przeznaczona właśnie pod VM - kupujesz licencje per fizyczny procesor maszyny na którym masz zainstalowanego ESX-a i możesz instalować nieograniczoną liczbę maszyn z Win Srv.

    Mam ESX 3.5 z Vmotion i load balancing, ale na dniach na rynku pojawi się wersja 4.0.
     

Poleć tę stronę