Cześć,
Chcę zabrać się w firmie w której pracuję za modernizację naszego wysłużonego już NAS-a.
NAS przez ostatnie x lat praktycznie tylko dmuchał powietrze w serwerowni (tak wiem - śmieszne, ale tak było).
Model to: QNAP TS1279U-RP. 12 x 1TB HDD.
Planuję dołożyć mu RAM-u do oporu (16 lub 32GB) oraz mam nadzieję wymienić procesor z i3 na i5/i7.
Dlaczego to robię.
QNAP ma w zamyśle służyć do pewnej wirtualizacji:
1. Wirtualka z MS SQL (serwer bazodanowy dla kilkunastu baz danych). Bazy danych raczej mało eksploatowane.
2. Wirtualka z MS Windows Server jako serwer aplikacyjny pod aplikacje WEB (autorstwa firmy w której pracuję).
Dlaczego chce wejść w VM na QNAP - np. łatwość backupowania (uwodzi mnie Xopero - testuję od wczoraj prywatnie). Uśpienie niektórych staruszków serwerów, na rzecz migracji z aplikacjami na VM QNAP.
PYTANIA:
1. Jaki RAM do tego QNAP-a mogę kupić (dowolny DDR3 1600MHz)?
2. Trudniejsze - jaki procesor mogę tam włożyć. Tutaj wyczytałem że to slot 1150 (o ile się nie mylę). Prośba o podesłanie konkretnych modeli, krótkich wskazówek.
RAM DDR3 2x8GB mam w domy, więc zabiorę i sprawdzę
Problem mam z procesorem - proszę o pomoc.
Czy wymiana proca jest problematyczna? Czy tak jak w PC
Chcę za nie duże pieniążki - mocno zmienić oblicze tego firmowego QNAP-a.
Będę wdzięczny za informację od doświadczonych Formowiczów.
Pozdrawiam
mario709
Chcę zabrać się w firmie w której pracuję za modernizację naszego wysłużonego już NAS-a.
NAS przez ostatnie x lat praktycznie tylko dmuchał powietrze w serwerowni (tak wiem - śmieszne, ale tak było).
Model to: QNAP TS1279U-RP. 12 x 1TB HDD.
Planuję dołożyć mu RAM-u do oporu (16 lub 32GB) oraz mam nadzieję wymienić procesor z i3 na i5/i7.
Dlaczego to robię.
QNAP ma w zamyśle służyć do pewnej wirtualizacji:
1. Wirtualka z MS SQL (serwer bazodanowy dla kilkunastu baz danych). Bazy danych raczej mało eksploatowane.
2. Wirtualka z MS Windows Server jako serwer aplikacyjny pod aplikacje WEB (autorstwa firmy w której pracuję).
Dlaczego chce wejść w VM na QNAP - np. łatwość backupowania (uwodzi mnie Xopero - testuję od wczoraj prywatnie). Uśpienie niektórych staruszków serwerów, na rzecz migracji z aplikacjami na VM QNAP.
PYTANIA:
1. Jaki RAM do tego QNAP-a mogę kupić (dowolny DDR3 1600MHz)?
2. Trudniejsze - jaki procesor mogę tam włożyć. Tutaj wyczytałem że to slot 1150 (o ile się nie mylę). Prośba o podesłanie konkretnych modeli, krótkich wskazówek.
RAM DDR3 2x8GB mam w domy, więc zabiorę i sprawdzę
Problem mam z procesorem - proszę o pomoc.
Czy wymiana proca jest problematyczna? Czy tak jak w PC
Chcę za nie duże pieniążki - mocno zmienić oblicze tego firmowego QNAP-a.
Będę wdzięczny za informację od doświadczonych Formowiczów.
Pozdrawiam
mario709