- Odpowiedzi: 5
- ·
- TS-x51
- ·
- 1 GbE
Urlop to chwila wolnego, która pozwala nieco uporządkować codzienne zmagania z internetem i zapanować choć trochę nad swoim serwerem, który w końcu do czegoś przydatnego można zagonić. Siadłem chwilę do internetów i pogrzebałem w ich odmętach dla rozwiązania dwóch problemów, które od dłuższego czasu mnie trapiły i które z czystej ciekawości zachciało mi się rozgryźć.
Problem 1: obsługa feedów RSS
W epoce Facebooków czy innych Twitterów może wydawać się dziwne, że ktoś jeszcze korzysta z feedów RSS do przeglądania zmian w na ulubionych stronach. A jednak feedy mają wielką, niezaprzeczalną zaletę: są zdecydowanie lepszym źródłem informacji, niż cholerne, zapchane animowanymi gifami walle. Mój problem polegał na tym, że doskonała usługa, jaką było i jest Feedly, zrobiła się płatna i może gdybym wykorzystywał klienta RSS do czegoś więcej, niż tylko do agregowania i przeglądania treści może i bym wydał pieniądze na subskrypcję, ale że nie są mi potrzebne żadne nieco bardziej zaawansowane funkcje a wraz z płatnościami Feedly wprowadziło też niestety spore ograniczenia na ilość agregowanych serwisów, zachciało mi się mieć coś swojego, u siebie. Poszperałem, poszukałem i znalazłem bardzo prosty skrypt, który może i Wam się przyda:
FreshRSS
Cudownie prosty w działaniu i instalacji skrypt, który zajmuje się tylko agregacją informacji, jakimś sensownym ich wyświetleniem (jeden z niewielu darmowych skryptów, który nie odrzuca na wejście – doceniam!) i w zasadzie niewiele więcej oferuje. A, no tak – daje też swój kanał RSS z zebranymi aktualizacjami, dzięki czemu można w dowolnym kliencie po prostu zasubskrybować swój kanał i nie bawić się w konfigurację wszystkiego (przydatna rzecz, gdy siedzi się na trzech systemach operacyjnych
Całość zabawy ze skryptem sprowadza się tak właściwie do pobrania drania, wgrania do foldera Web na QNAPie, stworzenia bazy danych za pomocą PHPMyAdmin i… To właściwie wszystko. Wyeksportowany z Feedly plik OPML z moimi subksrybcjami bezproblemowo został wczytany i sparsowany, ładnie kategorie się potworzyły, wszystko zadziałało od przysłowiowego kopa. Do ideału oczywiście bardzo daleko ale dla moich potrzeb rzecz nadaje się całkowicie.
Strona skryptu
Dokumentacja skryptu
FreshRSS – co tam ostatnio wpłynęło?
FreshRSS – czytamy wpis…
FreshRSS – bezproblemowa instalacja na QNAPie
Problem 2: udostępnianie muzyki
I po raz kolejny: w epoce Deezera czy innego Spotify wydawać by się mogło, że chęć podzielenia się z kumplami muzyką powinna sprowadzić się tak właściwie do wysłania linka do ulubionego kawałka czy albumu i sprawa załatwiona. No więc nie do końca. To znaczy jak najbardziej powyższe stwierdzenie jest prawdą, niemniej od kilkunastu już chyba lat tworzę swoją bibliotekę muzyczną złożoną w tym momencie z kilkudziesięciu tysięcy plików, która jest moim wielkim skarbem, którym chcę się dzielić ze znajomymi ile tylko mogę. QNAP ma swoje narzędzie w postaci Music Station ale ma ono jedno, wielkie dla mnie ograniczenie: aby z niego korzystać, trzeba mieć konto na serwerze. Nie mam zamiaru zakładać konta na serwerze każdemu znajomemu, nie ma takiej opcji po prostu. Potrzebowałem prostego w miarę możliwości skryptu, którego jedynym zadaniem będzie dać dostęp do mojej biblioteki muzycznej znajomym bez potrzeby zakładania im kont na serwerze. No i powinno to jakoś wyglądać. Ten drugi warunek eliminował na starcie 90% skryptów, które może są i powerne, mają możliwości i w ogóle, ale wyglądają jak mokry sen operatora Excela z tymi wszystkimi tabelkami i innymi radiobuttonami. Aż w końcu trafiłem na…
Sonerezh
Nazwa z tyłka ale sam skrypt fajny! Nie jest idealny (brak wsparcia obsługi składanek, brak obsługi last.fm, brak, brak, brak, brak…) ale swoje podstawowe zadanie spełnia dobrze: wygląda nieźle, działa w miarę szybko, streamuje bez większych problemów, no i pozwala po prostu założyć komuś konto i po sprawie.
Instalacja – podobnie jak poprzedniego skryptu – to formalność. Pobrać, wrzucić na serwer do folderu Web, stworzyć bazę danych, gotowe. Tu jedna uwaga: w skrypcie definiuje się ścieżkę (root path) z folderem zawierającym kolekcję muzyczną. Aby skrypt mógł cokolwiek odczytać, zadbajcie o uprawnienia dostępu do plików! Kolejna sprawa to zapis ścieżki. Podaje się pełną ścieżkę folderu na serwerze. U mnie jest to:
/share/CACHEDEV1_DATA/Multimedia/Music/
W folderze Multimedia mam podfolder Music, w którym trzymam całą swoją kolekcję muzyczną i ten folder będzie sprawdzany na okoliczność występujących tam plików muzycznych. Po zdefiniowaniu ścieżki wystarczy kliknąć na przycisk aktualizacji bazy utworów i poczekać na ukończenie parsowania plików. Na QNAPie TVS-471 te moje tysiące plików obróciło całkiem szybko!
Strona skryptu
Dokumentacja skryptu
Sonerezh – widok listy utworów
Sonerezh – widok listy wykonawców
Sonerezh – widok listy albumów
Sonerezh – widok playlisty
Sonerezh – panel administracyjny – jak widać niezbyt to skomplikowane
Sonerezh – użytkownicy
W razie jakichś problemów z instalacją na Waszych serwerach, postaram się pomóc. Ale serio, to dwa bardzo proste w obsłudze skrypty i problemów nie powinno być żadnych. A cholery przydatne, nie powiem. Szczególnie FreshRSS mi się spodobał, lubię mieć swoje dane u siebie…
(Źródło)