Help QTS 5.01 File Station 5 nie widzi dysku zewn. USB 3.0 pomimo aktywnego konta ADMIN

Status
Not open for further replies.

4newcolor

Nowy użytkownik
Noobie
Aug 3, 2023
2
1
0
1
43
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich.

Długo szukałem na tym forum odp. ale niestety nie znalazłem dla tego piszę prośbę o pomoc.
System jak w tytule QTS 5.01 NAS TS-462 .

Próbuje podłączyć dysk zewn. na usb 3.0 wyczytałem już na forum że muszę to zrobić z poziomu administratora. Tak też zrobiłem po wielkich trudach udało mi się aktywować konto admina, zalogowałem się i włączyłem Zapis i odczyt dlatego konta.
Niestety File Station 5 dalej nie widzi dysku zew. usb 3.0 Co jeszcze mogę zrobić w tym temacie. Sam system wykrywa dysk co widać na fotkach. Dysk do NASa podpinałem na różne złącza z przodu i z tyłu nic to nie daje. Dysk zew. USB nazywa się Seagate 4TB.

Będę wdzięczny za pomoc.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Screenshot_3_LI.jpg

Screenshot_4.jpg

Post automatically merged:

Screenshot_2.jpg

Solution
zakładam że podążałeś Why can't I access external drives after plugging them in?

jeżeli dysk miałby być widoczny , to admin powinien go widzieć w :
View attachment 43189

Możesz zmienić poza qnapem , nazwę tego dyskul na coś prostego jak dupa123 i sprawdzić czy będzie widoczne ?
Cześć pigers. Dzięki za szybką odpowiedź. Na tym się też skupiłem rozkminiając to i dało radę. Już śpieszę z odpowiedzią. Szkopuł tkwił w nazwie tylko że dysku zew. Usb 3.0 Jak się przyjrzeć to ten dysk sie nazywał Seagate 4TB +(tu był mój numer telefonu) który wymazałem na zdjęciu. I w tym był problem. Zmiana nazwy zamiast + na 00 pomogło. Swoją drogą podrzedny stary mój nas Zyxel NSA320 widział ten dysk na USB 2.0 bez problemu z tą nazwą z + em.
No nic...
zakładam że podążałeś Why can't I access external drives after plugging them in?

jeżeli dysk miałby być widoczny , to admin powinien go widzieć w :
View attachment 43189

Możesz zmienić poza qnapem , nazwę tego dyskul na coś prostego jak dupa123 i sprawdzić czy będzie widoczne ?
Cześć pigers. Dzięki za szybką odpowiedź. Na tym się też skupiłem rozkminiając to i dało radę. Już śpieszę z odpowiedzią. Szkopuł tkwił w nazwie tylko że dysku zew. Usb 3.0 Jak się przyjrzeć to ten dysk sie nazywał Seagate 4TB +(tu był mój numer telefonu) który wymazałem na zdjęciu. I w tym był problem. Zmiana nazwy zamiast + na 00 pomogło. Swoją drogą podrzedny stary mój nas Zyxel NSA320 widział ten dysk na USB 2.0 bez problemu z tą nazwą z + em.
No nic super że się udało szybko to rozwiązać, będzie przykład na forum na przyszłość dla innych.
Dzięki wszystkim i Pozdro.

Solution
Swoją drogą podrzedny stary mój nas Zyxel NSA320 widział ten dysk na USB 2.0 bez problemu z tą nazwą z + em.
tia - legacy stuff :)

dla potomnych:
1691159818134.png

+ inne ograniczenia wynikające z zastosowanego systemu plików (FAT32/NTFS etc etc)

Status
Not open for further replies.

Users search this thread by keywords

1. dysk usb nie widoczny
  2. dysk ntfs
  3. niewidoczny dysk
  4. dysk mac
  5. jak podłączyć dysk usb