Podkusiło mnie i zainstalowałem QTS hero…
I teraz cała moja logika i struktura katalogów nie pasuje do tej nowe struktury PULA -> FOLDER bo problemem jest tutaj QSYNC i sposób w jaki go używałem.
Wcześnej wyglądało to tak:
QTS struktura katalogów:
- PULA
- Wolumin 1
- DATA (folder udostępniony bez Qsync)
- użytkownik1-pulpit (folder udostępniony z Qsync)
- użytkownik1-dane (folder udostępniony z Qsync)
- użytkownik2-pulpit (folder udostępniony z Qsync)
- użytkownik2-dane (folder udostępniony z Qsync)
Dzięki temu że można było samodzielnie zmienić lokalizację folderu udostępnionego, mogłem wskazać folder użytkownika który był już wcześniej w folderze udostępnionym.
Każdy użytkownik komputera miał QSYNCa i synchronizował 2 katalogi, a ja na QNAPie miałem jeden katalog DATA który miał wszystkie dane.
Łatwiej było panować nad jednym katalogiem DATA, kopiować, sprawdzać objętość itd.
Ale w QTS hero struktura katalogów to:
- PULA
Teraz na Hero, folder udostępniony to taki trochę wolumin, więc:
1. nie mogę zmienić lokalizacji danych folderu
2. muszę przydzielać miejsce konkretnemu folderowi
3. musze każdego osobo szyfrować
4. dbać o migawkę dla każdego z folderów
Ale co najważniejsze i najgorsze
5. nie mam skupionych tych danych w jednym miejscu
Chcą QSYNCiem kopiować dane z 4 komputerów (osobno dane i pulpit) muszę stworzyć jakby 8 folderów udostępnionych, każdy w każdym z nich przydzielić miejsce, zaszyfrować itd.
Chcąc sprawdzić ile miejsca zajmują dane 4 użytkowników muszę sumować 8 katalogów.
Można byłby uznać że PULA to taki agregator dla wszystkich katalogów QSYNC każdego użytkownika, ALE - rozmiaru PULI nie można zmienić (zmniejszyć).
Może ktoś podpowie jak to obejść?
Jak Wy używacie QSYNCa na QTS Hero? Nie możliwe że małe firmy mają tak to skonfigurowane.
I teraz cała moja logika i struktura katalogów nie pasuje do tej nowe struktury PULA -> FOLDER bo problemem jest tutaj QSYNC i sposób w jaki go używałem.
Wcześnej wyglądało to tak:
QTS struktura katalogów:
- PULA
- Wolumin 1
- DATA (folder udostępniony bez Qsync)
Dzięki temu że można było samodzielnie zmienić lokalizację folderu udostępnionego, mogłem wskazać folder użytkownika który był już wcześniej w folderze udostępnionym.
Każdy użytkownik komputera miał QSYNCa i synchronizował 2 katalogi, a ja na QNAPie miałem jeden katalog DATA który miał wszystkie dane.
Łatwiej było panować nad jednym katalogiem DATA, kopiować, sprawdzać objętość itd.
Ale w QTS hero struktura katalogów to:
- PULA
Teraz na Hero, folder udostępniony to taki trochę wolumin, więc:
1. nie mogę zmienić lokalizacji danych folderu
2. muszę przydzielać miejsce konkretnemu folderowi
3. musze każdego osobo szyfrować
4. dbać o migawkę dla każdego z folderów
Ale co najważniejsze i najgorsze
5. nie mam skupionych tych danych w jednym miejscu
Chcą QSYNCiem kopiować dane z 4 komputerów (osobno dane i pulpit) muszę stworzyć jakby 8 folderów udostępnionych, każdy w każdym z nich przydzielić miejsce, zaszyfrować itd.
Chcąc sprawdzić ile miejsca zajmują dane 4 użytkowników muszę sumować 8 katalogów.
Można byłby uznać że PULA to taki agregator dla wszystkich katalogów QSYNC każdego użytkownika, ALE - rozmiaru PULI nie można zmienić (zmniejszyć).
Może ktoś podpowie jak to obejść?
Jak Wy używacie QSYNCa na QTS Hero? Nie możliwe że małe firmy mają tak to skonfigurowane.