RAID-1 problem

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika brelo, 11 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. brelo
    Offline

    brelo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wiem czy temat jest odpowiedni ,ale nie wiedziałem gdzie to napisac.
    Problem zaczął sie dzis w nocy.Chciałem wrzucic jakis malutki plik na serwer ,ale otrzymałem informacje ze dysk jest pełen.
    Mam QNAPa TS-109 PRO w nim dysk serwerowy baracuda 500Gb.Podłaczyłem do niego miesiac temu dysk zewnetrzny 250Gb pod USB w celu robienia na niego kopi zapasowej.Zrobiłem forman na EXT-3 i ustawiłem Q-RAID1.I tak sobie smigał do wczoraj.Gdy nie mogłem wrzucic tego pliku zajrzałem w logi w qnapie i zaskoczyłem ,ze ma to bezposredni zwiazek z ta informacja:

    Information Q-RAID 1 initial syncing finished successfully. 03/11/2009 01:46:32
    Information Q-RAID 1 initial syncing started. 03/11/2009 01:42:20

    Information System started. 03/11/2009 01:42:07
    Information System was shut down on Wed Mar 11 01:41:21 CET 2009. 03/11/2009 01:41:21

    Mysle ,ze problem moze tkwic w tym ze dysk na USB jest o połowe mniejszy od tego ktory jest w QNAPie,ale dlaczego po odłaczeniu dysku na USB od QNAPa ,mam cały czas informacje w XPku ,ze dyski sieciowe sa pełne.
    Na szczescie mozna usuwac i kopiowac z niego pliki.Zakupiłem dzis dysk SATA 640Gb i kopiuje wszystko z QNAPa na ten dysk.Myslalem ,ze bede miał spokój z archiwizacja danych :-(
    Nie chciałbym juz przezywac takiego stresu.
    Moje gg 4743016
     

    Załączone pliki:

    • 1.jpg [jpg] - (brelo) RAID-1 problem [567,2582] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      1.jpg
      Rozmiar pliku:
      6,3 KB
      Wyświetleń:
      1 332
      MD5 Sum:
      43fbc395086794875bdd8173fe5bba98
    • USB.jpg [jpg] - (brelo) RAID-1 problem [567,2582] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      USB.jpg
      Rozmiar pliku:
      29,7 KB
      Wyświetleń:
      1 333
      MD5 Sum:
      8ffaf7404c646c9b29e0d70111d3b579
    • dysk sieciowy.jpg [jpg] - (brelo) RAID-1 problem [567,2582] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      dysk sieciowy.jpg
      Rozmiar pliku:
      14,8 KB
      Wyświetleń:
      1 334
      MD5 Sum:
      accc120b7f9bd1687d8c78edd28a225d
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witam :)

    problemem jest (tak mi się wydaje) różna pojemność dysków.

    definicja raid-1 na wiki
    maksymalna pojemność dysku (macierzy) równa jest pojemności mniejszego z dysków tworzących macierz


    Nie wiem jak działa q-raid - ale jeśli podobnie jak raid-1 to po prostu po odłączeniu dysku na usb macierz przestaje poprawnie funkcjonować - czeka na podłączenie drugiego dysku i odbudowę macierzy. Tyle że w przypadku normalnego raid-1 powinna być możliwa w miarę normalna praca po padnięciu jednego z dysków?
    Po odłączeniu dysku na usb moim zdaniem nadal pojemność dysku wewnątrz qnapa jest taka jak pojemność istniejącej macierzy czyli ~250 Giga? No i problemem będzie też przeniesienie danych po dokupieniu większego dysku - ale to już Silas albo jaki inny poweruser niech się wypowie. Wydaje mi się że nie da się zwiększyć pojemności raz załozonej macierzy - czyli dołożysz większy dysk i nadal będzie miał pojemność 250giga.

    pozdrawiam, c.
     
  3. kefasso
    Offline

    kefasso Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Październik 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Słupsk
    Local Time:
    14:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Pozwolę sobie odgrzać ten temat. Jeśli nie będzie odzewu to napiszę nowy bo nie udało mi się znaleźć nigdzie informacji na temat problemu z którym się spotkałem.
    Mam QNAP TS-209 II PRO. RAID1. Dwa dyski 1TB Seagate ST31000340NS SN05.
    Jakieś dwa tygodnie temu zauważyłem, że jedna z kontrolek (kółko z literką "i") mryga na zmianę zielono i czerwono. Spojrzałem w logi i się okazało, że "Volume is in degraded mode". W zakładce pokazywało, że dysk jest, więc wyłączyłem go i uruchomiłem jeszcze raz. Okazało, się że już dysku nie widzi w ogóle. Ponieważ dysk był na gwarancji wysłałem i wymienili mi na nowy. Ponieważ, przez ponad tydzień chodził z jednym dyskiem, pomyślałem, że wyłączę go, wsadzę drugi nowy do tej drugiej szuflady i odpalę. Dane się skopiują na dysku HDD2 (nowy) i będzie dalej śmigało. Nic z tego. Nie widzi mi w ogóle dysku. Wygląda to tak jak w załączonym zrzucie (zdegradowany01.jpg).

    Zrobiłem backup ustawień. Kopiuję dane na zewnętrzny dysk. I pytanie mam co dalej ?
    Zastanawiam się czy nie padł kontroler skoro nie widzi mi tego drugiego dysku. Może update fw zrobić ? Aktualnie mam 2.1.4 Build 0318T. Nic nie kombinowałem bo wszystko działało. Nie potrzebowałem graficznych wodotrysków.

    Pozdrawiam
    Kefasso
     

    Załączone pliki:

    • zdegradowany01.jpg [jpg] - (kefasso) RAID-1 problem [567,6065] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      zdegradowany01.jpg
      Rozmiar pliku:
      117,8 KB
      Wyświetleń:
      841
      MD5 Sum:
      f119ecd87fec952e18471149ef59aa36
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    A co na to logi ?? Dysk w szufladzie się kręci ?? Dioda dysku coś pokazuje ?? jak potrafisz biegać pod SSH to zerknij na wynik dmesg.
     
  5. kefasso
    Offline

    kefasso Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Październik 2008
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Słupsk
    Local Time:
    14:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Dzięki za odpowiedź.
    Jeśli chodzi o logi to załączam w csv.
    Co do SSH to "nie śmigam". Ale prosta instrukcja do PuTTY powinna mi wystarczyć.
    Czasem Linksysa przez PuTTY konfigurowałem, ale jeśli chodzi o Linuksa i jego komendy to jestem laikiem.

    Dioda z literką "i" mryga cały czas na czerwono.
    Dysk HDD2 (ten nowy) świeci ale nie mryga tak jak HDD1 który cały czas pracuje. Po włożeniu go do kieszeni, odnoszę wrażenie że zaczął się kręcić bo różne dźwięki z niego dochodziły.

    Pozdrawiam
    Kefasso
     

    Załączone pliki:

    • system-log.csv
      Rozmiar pliku:
      8,2 KB
      Wyświetleń:
      26
      MD5 Sum:
      7e676d245044a47788e1f7683e074454
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Uderz do mnie na PV. Podaj namiary na komunikatora (gg,ICQ,jabber). Zgadamy się wieczorem to zerkniemy co jest grane. Logi nie zawierają nic ciekawego.
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Diagnoza - uszkodzony dysk twardy :-(
     
  8. marianpro
    Offline

    marianpro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Maj 2008
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Polska - Wrocław
    Local Time:
    14:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wczoraj szukałem jakiejś informacji związanej z komunikatami w logach: "Volume is in degraded mode", "Drive 2 has been removed", "Hot-remove drive 2 failed", "Drive 2 failed", które to znalazłem zaglądnąwszy do logów QNAP'a TS-209 będąc z wizytą u klienta, który zgłosił problem ze "znikającym serwerem" w otoczeniu sieciowym MS.
    Znikanie okazało się za sprawą badziewnego routera od TP, zaś jeżeli chodzi o QNAP'a to pierwsze podejrzenia padło na dysk WD4001ABYS RE2 ale okazał się sprawny po testach w PC.
    Dopiero jak zabrałem Qnap'a do siebie i podłączyłem go w cichym pomieszczeniu usłyszałem, że dysk pracuje nierówno, jak by wychodził z uśpienia i ponownie wchodził.
    Przyszło mi do głowy, że to może zasilacz. Zmajstrowałem jakieś 12V z zasilacza ATX'owego i był to strzał w dychę!
    Problemem był zasilacz, choć bez obciążenia 12V było na wyjściu.

    Może komuś ta informacja się przyda. :)
     
  9. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:09
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Jak długo urządzenie działało do momentu uszkodzenia ?.
     

Poleć tę stronę