Pomoc RAID 5 - jeden z dysków zaczyna się żegnać...

cacus

Entry Technician
Q Associate
5 Październik 2017
53
7
8
W-wa
www.qnap.com
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Cześć,
mam w tej chwili SSD na system i 3 HDD 5400 rpm Seagate IronWolf 4TB w RAID 5.
Jeden z dysków zaczyna zgłaszać błędy w SMART, więc będę go musiał za chwilę zmienić.
I teraz pytanie czy najlepiej będzie kupić taki sam i odbudować macierz, czy...

Kupić 6TB i 7200 rpm, żeby pozostałe 2 HDD zmienić sukcesywnie na 6TB 7,2k? Czy to ma sens, żeby docelowo mieć większą dostępną pulę? Chodzi o to, żeby dyski były jak najmniej słyszalne.

I pytanie, który HDD z 60 mies gwarancji lepiej kupić - cena poniżej 1kzł - Seagate, czy WD, a może inny?

Dawno nie jestem już na bieżąco, więc każda uzasadniona rada będzie wzięta pod rozwagę ;)

Pomożecie?

wymienić dysk i odbudować macierz

zrób sobie prezent na nowy rok .. https://www.x-kom.pl/p/1079373-dysk-hdd-seagate-ironwolf-cmr-pro-8tb-7200obr-256mb.html
dorzuć 25 zł do dysku i podwój jego pojemność

Chodzi o to, żeby dyski były jak najmniej słyszalne.
5200 rpm vs 7200 rpm w raid 5 ? który chodzi non-stop ? będzie głośniej.

kup sobie ssd i masz swoją cisze

co za debilizm z tym .. kupuje się głośniejsze dyski i oczekuje że będą cichsze.
200.gif

wymienić dysk i odbudować macierz

zrób sobie prezent na nowy rok .. https://www.x-kom.pl/p/1079373-dysk-hdd-seagate-ironwolf-cmr-pro-8tb-7200obr-256mb.html
dorzuć 25 zł do dysku i podwój jego pojemność

5200 rpm vs 7200 rpm w raid 5 ? który chodzi non-stop ? będzie głośniej.

kup sobie ssd i masz swoją cisze

co za debilizm z tym .. kupuje się głośniejsze dyski i oczekuje że będą cichsze.
Pokaż załącznik 46006

Zawsze jesteś taki super pomocny?

Czy ja gdzieś pytałem o SSD?

Po co odpowiadasz, skoro nie odpowiadasz na zadane pytania? Nabijasz tylko sobie statystyki, nudzisz się?

Chcesz cicho dajesz ssd, chcesz troszkę słyszeć dajesz 5400 rpm chcesz wir dajesz 7200 rpm.
Jak masz NAS w miejscu wydzielonym to walisz 7200 rpm . Jak śpisz z NAS no to już sam wiesz :).
Co do dysków jakiej firmy ile użytkowników tyle opini ja jadę na WD Gold i wyjebongo.

Ale miałem wcześniej WD RED i zero fakapów

• Lubię to
Reakcje: cacus
Zależy ile mają dyski które właśnie zaczynają padać. Jeżeli są po gwarancji to wymienił całą macierz, dla świętego spokoju na kolejne 5-8-10 lat. Jeżeli dyski są w domu to nie wchodziłbym w 7200rpm. Za głośno będzie. Jak są w oddzielnym pomieszczeniu, gdzie nikt nie siedzi to wszystko jedno.

• Lubię to
Reakcje: cacus