Reset haseł w phpmyadmin

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Grzes978, 17 Wrzesień 2010.

Ładowanie...
  1. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Witam

    wykasowałem u siebie hasła w phpmyadmin i bazy danych

    informacja podczas kasowania haseł mówi że dla użytkownika root hasło to admin

    niestety nie działa taka konfiguracja

    można się zalogować tylko jako admin lub root bez hasła ale wtedy nic nie można zrobic.

    Pytanie brzmi jakie są defultowe dane do logowania do phpmyadmin na Qnapie?
     
  2. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    Witam

    Mysle, ze powinno pomoc usuniecie w przegladarce zapamietanych ciasteczek zwiazanych z phpmyadmin. Jesli to nie pomoze to uzyj innej przegladarki lub wyczysc cala historie z Twojej ulobionej przegladarki internetowej (ciasteczka, pliki, dane z formularzy, hasla itp) i/lub przeinstaluj phpmyadmin w qnap-ie.
     
  3. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    przeinstalowałem i teraz to juz nic nie działa

    nawet admin i root bez hasła :)
     
  4. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    eh ten phpmyadmin ;)

    Na twoim miejscu w pierwszej kolejnosci przetedtowal bym, czy mozna lokalnie zalogowac sie na konto root do mysl. Czyli kolejno
    - ponownie zresetowal bym haslo za pomoca webgui qnap
    - zalogowal sie na serwer qnap na konto admin za pomoca SSH lub telnet
    - bedac zalogowanym na qnap-a wpisal bym polecenie - wiadomo na pytanie o haselko wpisac admin
    /usr/local/mysql/bin/mysql -u root -p
    - jesli nie wykrzyczy, ze bledne haslo, to jeszcze tak dla pewnosci mozna sprawdzic czy sa w ogole jakies bazy
    show databases;
    - czy mozna dostac sie do bazy mysql i wylistowac tabele
    use mysql;
    show tables;

    Jesli w ten sposob uda Ci sie dostac, to znaczy, ze problem lezy po stronie phpmyadmina. A jesli nie, to moze calkowite wyczyszczenie mysql-a pomoze?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    w msql wykrzyczał ze błąd hasła

    mogę prosić o metodę na wyczyszczenie msqla?

    dziękuję
     
  6. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    Dwie metody:

    1. W webgui od QNAP -a .
    Po zalogowaniu się do panelu administracyjnego QNAp-a powinieneś w Aplikacjach znaleźć mysql. Najpierw zatrzymaj MySQL, potem kliknij w przycisk 'przeinstaluj bazę danych' a potem uruchom i sprawdź czy masz dostęp.

    2. Lokalnie na QNAP - jeśli z jakiegoś powodu nie działa lub nie możesz użyć pierwszego sposobu:
    - zaloguj sie na QNAP na konto admin za pomocą SSH lub telnet
    - zatrzymaj i uruchom myslq w trybie "bez sprawdzania haseł" wydając polecenia
    /etc/init.d/mysqld.sh stop
    /etc/init.d/mysqld.sh start --skip-grant-tables
    - zaloguj się do bazy na usera root bez użycia hasła za pomocą polecenia
    /usr/local/mysql/bin/mysql -u root
    - jak juz sie zalogujesz do mysql-a wykonaj dwa zapytania sql
    UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('admin') WHERE User='root';
    FLUSH PRIVILEGES;
    - wyloguj sie z mysql-a
    - zatrzymaj i uruchom bazę mysql poleceniami
    /etc/init.d/mysqld.sh stop
    /etc/init.d/mysqld.sh start

    Jedna z tych metod powinna zadziałać. Jeśli nie to poszukamy jakiegoś bardziej 'siłowego' ;) rozwiązania
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    mam pytanko w puttym automatycznie po zalogowaniu znajdujemy sie w folderze root, jak wyść poziom wyzej cd..?
    bo chyba to nie działa

    w kazdym razie po mocnym kombinowaniu, myśle o rozwiażaniu siłowym :)
     
  8. skrysz
    Offline

    skrysz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:11
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    null
    TS-x59 Pro+ null
    dokładnie, aby wyjść do katalogu powyżej musisz wpisać "cd .." . Tylko pamiętaj, że nie wyjdziesz ponad katalog "/" bo jest to katalog nadrzędny wszystkim innym katalogom w systemie.

    może kilka przydatnych poleceń opisze :)

    ls foo - wyświetla pliki jakie znajdują się w katalogu foo. Mała uwaga - użycie samego ls wyświetli pliki w katalogu bieżącym

    pwd - wyświetla bieżący katalog

    cd foo - zmiana bieżącego katalogu (katalogu w którym się znajdujemy) na katalog foo np "cd /" przejdzie do katalogu nadrzędnego nad wszystkimi pozostałymi czyli /, "cd /usr/local" przejdzie do katalogu /usr/local/. Mała uwaga - katalog oznaczony jako to katalog bieżący "." a katalog oznaczony ".." to katalog nadrzędny

    cp zrodlo cel - kopiowanie pliku zrodlo do lokalizacji cel np "cp /root/plik1 /var/tmp/plik2" skopiuje plik plik1 z katalogu /root do katalogu /var/tmp nadając mu nazwę plik2

    mv zrodlo cel - przenoszenie pliku, podobnie jak cp tylko, że po udanym skopiowaniu pliku komenda mv usuwa plik zrodlo

    mkdir foo - utworzenie katalogu o nazwie foo, np "mkdir jeden" stworzy w katalogu bieżącym katalog o nazwie jeden, "mkdir /vat/tmp/dwa" stworzy katalog o nazwie dwa umieszczony w katalogu /var/tmp

    touch plik - tworzy nowy, pusty plik o nazwie plik, np "touch /tmp/foo.txt" stworzy w katalogu /tmp plik o nazwie foo.txt

    Więcej poleceń znajdziesz wpisując w dowolną wyszukiwarkę internetową fraze "komendy shell"
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. reset hasła w Qfinder Pro