Temat co prawda był poruszany i opisywany na forum, ale dotyczył poprzedniej wersji QTS. W tej chwili się chyba trochę pozmieniało, bo czytając wpis pigersa dotyczący uruchomienia i konfiguracji VPN niestety nie poradziłem sobie bo np. nie znalazłem serwera aplikacji i ustawień serwera VPN. Chciałbym aby komputer z którego korzystam, nie będący w sieci lokalnej widział sieć lokalną tak jakby był do niej podłączony. Abym miał dostęp do wszystkich urządzeń domowych za pomocą ich lokalnego IP i aby połączenie było w miarę bezpieczne. Jeśli ktoś znajdzie trochę czasu proszę o tutek jak to zrobić na nowym QTS`e, jak skonfigurować i używać. Z góry dziękuję, a myślę, że potencjalnych zainteresowanych jest więcej.
Z tego co orientowałem się trzeba z poziomu AppCenter zainstalować i uruchomić aplikację QVPN. To zrobiłem. Tylko co dalej. Jeśli chcę korzystać ze zdalnego komputera pod Windows 10 jaki serwer i z jakimi parametrami muszę uruchomić i skonfigurować? Co uruchomić na komputerze klienckim?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0699 Build 20180914
Model serwera: QNAP TS-251
OK wstępnie wybrałem OpenVPN. Kliknąłem Uruchom serwer OpenVPN, adresy klintów domyślnie, Port serwera UDP 1194 (zmapowany na routerze), maksymalna liczba klientów 5, szyfrowanie średnie, Interfejs sieciowy połączeń - wszystko, serwer DNS domyślnie NAS, odznaczyłem opcję używaj tego połączenia jako.... i używa`j skompresowanego połączenia VPN. Kliknąłem zastosuj. Po chwili w powiadomieniach otrzymałem komunikat
Z tego co orientowałem się trzeba z poziomu AppCenter zainstalować i uruchomić aplikację QVPN. To zrobiłem. Tylko co dalej. Jeśli chcę korzystać ze zdalnego komputera pod Windows 10 jaki serwer i z jakimi parametrami muszę uruchomić i skonfigurować? Co uruchomić na komputerze klienckim?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0699 Build 20180914
Model serwera: QNAP TS-251
OK wstępnie wybrałem OpenVPN. Kliknąłem Uruchom serwer OpenVPN, adresy klintów domyślnie, Port serwera UDP 1194 (zmapowany na routerze), maksymalna liczba klientów 5, szyfrowanie średnie, Interfejs sieciowy połączeń - wszystko, serwer DNS domyślnie NAS, odznaczyłem opcję używaj tego połączenia jako.... i używa`j skompresowanego połączenia VPN. Kliknąłem zastosuj. Po chwili w powiadomieniach otrzymałem komunikat