Pomoc serwer QNAP i oglądanie filmów 4k na TV

BigJohn89

Nowy użytkownik
Noobie
20 Grudzień 2024
2
0
1
35
QNAP
null
Ethernet
8 GbE
Dzień dobry,

Chciałbym prosić o sprawdzenie / poradę czy taki zestaw jest ok.
Chciałbym zainstalować serwer NAS m.in. jako archiwum filmów 4K HDR. Myślałem o czymś takim:
NAS QNAP TS-216G - podłączony w skrzynce rack po sieci (światłowód 800mb)
NVIDIA SHIELD TV PRO 2019 - podłączony do TV poprzez hdmi (TV 4k z hdr, ma wbudowany już soundbar Dolby vision/atmos)
+ odpowiednia aplikacja na TV

Czy z czymś takim bez problemu, bez zacięć uda się oglądać takie filmy?

Pozdrawiam serdecznie

ARM = bieda, dla gołego transferu plików spoko , ale nic mądrzejszego tu nie będzie.

NVIDIA SHIELD TV PRO 2019 - podłączony do TV poprzez hdmi
no okej

odpowiednia aplikacja na TV
i tutaj jest podwójny problemik związany z NASem:
1. Który program ? plex/emby/jellyfin ?
2. Napisałeś 4k HDR , no spoko , ale tam jest taki parametr zwany "przepływnością" jeśli przekroczy on 120 MB/s , to film będzie ci się ciął

1734688708407.png

Połączono posty:

zakładając że Shield nie bedzie miał problemów z TV
to zestaw ma ręce i nogi.

ARM = bieda, dla gołego transferu plików spoko , ale nic mądrzejszego tu nie będzie.
Fajerwerków raczej nie potrzebuje. To będzie używane tylko do filmów, backup zdjęć, może jakieś inne pliki. Za dużo już tych dysków przenośnych mam i takie rozwiązanie wydaje mi się ok.
A jaki serwer inny polecasz? Tak do 2000zł coś będzie lepszego?

2. Napisałeś 4k HDR , no spoko , ale tam jest taki parametr zwany "przepływnością" jeśli przekroczy on 120 MB/s , to film będzie ci się ciął
Wydaje mi się, że żaden nie przekracza 100mb/s ale to sobie sprawdzę jeszcze.

Pozdrawiam :)

Jak patrzysz na średni bitrate filmów to tych przekraczających 4K (mowa o remuxach i obrazach) jest promil. Ale bitrate w trakcie filmu jest zmienne i takich w szczycie ponad 100MB/s już trochę jest. Specjalnie kupowałem kartę sieciową 1Gb do TV bo wbudowana setka czasem nie wyrabiała i przycinało.