Rozwiązany Single Disk vs RAID1 - jak to pogodzić?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika cacus, 12 Październik 2017.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Cześć,
    dopiero rozpoczynam swoją przygodę z NAS i na dodatek nie znam Linuxa i jego logiki dot dysków i macierzy (wiem, wiem - doopa na całej linii)... :-(
    Dlatego też potrzebuję Waszej pomocy i wyjaśnienia jak "krowie na rowie" :)

    1. Start
    Po kupieniu QNAPa włożyłem do niego 1 HDD IronWolf 4TB. Zainstalował się system i utworzyłem jeden Wolumin Single z przypisaniem całej dostępnej przestrzeniu.
    Poprzenosiłem na niego dane i wszystko działał OK (w planach było dołożenie drugiego takiego samego HDD i RAID1).

    2. Modyfikacja
    przypomniałem sobie, że w kompie stacjonarnym, którego już praktycznie nie używam mam SSD 120 GB. Postanowiłem wrzucić go do NASa.
    Wyłączyłem NASa i wyjąłem kieszeń z HHD, włożyłem SSD i zainstalowałem system.
    Wszystko OK - przestrzeni dostępnej dla danych jest około 104GB
    Włożyłem drugą kieszeń (niech żyje HotSwap :)) i system widzi HDD - jednak nie jest zamontowany i nie widzę zawartości/danych.

    Tu pojawia się pierwsze pytanie - jak prawidłowo dodać ten wolumin, żeby nie utracić danych?

    3. Plany
    Jako, że jednak chciałbym mieć RAID1 z 2xHDD 4 TB + system na SSD (a nie możliwe jest uruchamianie systemu z SSD podpiętego przez USB 3.0) jestem w trakcie podjęcia decyzji o zamianie NASa na TS-453Bmini.
    Docelowo chciałbym mieć w nim taką konfigurację:
    1. SSD - system (single disk?)
    2. HDD 4TB - RAID1
    3. HDD 4TB - RAID1
    4. HDD 1TB - single disk (na mniej ważne dane)

    Jak to dobrze zrobić i skonfigurować (byłoby super, gdybym nie musiał zabierać danych z HDD 4TB, tylko utworzyć na nim RAID1)? Czy to możliwe?
    Jeszcze jedna kwestia - przez jakiś czas będzie tylko jeden HDD 4TB, zanim dokupię drugi - jak to ustawić, żeby później bezboleśnie dodać drugi HDD do tej macierzy?

    Pomożecie zostać bohaterem w moim domu i poprawnie przeprowadzić pkt. 2 i 3?

    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc!

    Pozdrawiam,
    Jacek

    Wersja oprogramowania Firmware: najnowsze
    Model serwera: QNAP TS-251A
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w managierze dysków jest odzyskaj/recover

    Dokładasz taki sam dysk i przerabiasz na raid , jest w podręczniku.

    wsadzasz dysk, formatujesz, tworzysz udziały , koniec.
     
  3. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie widzę tego :-(

    QNAP_dyski.JPG
    podpowiesz dokładniej gdzie jest "odzyskaj"?
    --- Połączono posty, 12 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 12 Październik 2017 ---
    To już zrobiłem, jednak po przywróceniu na HDD zniknęły katalogi "Downloads" i "Multimedia" w którym miałem dane - da się je przywrócić?
    są komunikaty błędów:
    "Typ Data Czas Użytkownicy Źródło IP Nazwa komputera Zawartość
    Błąd 2017/10/13 02:15:57 admin 8x.xx.xx.xxx --- [JBOD Roaming] Share folder "Multimedia" is a duplicate."
    "Typ Data Czas Użytkownicy Źródło IP Nazwa komputera Zawartość
    Błąd 2017/10/13 02:15:57 admin 8x.xx.xx.xxx --- [JBOD Roaming] Share folder "Download" is a duplicate."




    Mówisz o instrukcji QNAPa, czy o innym podręczniku (gdzie go znajdę?)?
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Si si

    Popraw ściezki w udostępnianiu folderów :)
     
  5. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dlaczego nie mogę tego zrobić??
    QNAP_foldery.JPG

    i jeszcze jedno - dlaczego nie mogę na SSD zrobić pamięci podręcznej?
    QNAP_pam_podr.JPG
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    fakt - nie można zmieniać udziałów systemowych ! Zapomniałem , przepraszam :)

    to co zrobiłeś tak czy siak jest NIESTANDARDOWE więc wymaga specjalnych akcji

    pozostaje opcja SSH:
    FAQ - Jak połączyć się do terminala/konsoli Linux - shell Bash/SH w serwerze QNAP (PuTTY Windows)

    jak się z tym uporasz, w AppCenter poszukaj i zainstaluj Entware i połącz z SSH.
    W SSH wydaj polecenia, linia po lini:
    Kod (Bash):
    1. opkg update
    2. opkg install mc
    upload_2017-10-12_16-11-26.
    --- Połączono posty, 12 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 12 Październik 2017 ---
    następnie wpisz mc i przejdź do folderu /share/ i poszukaj zagubionych danych (na 90% są w którymś folderze HD?_DATA), tabem przeskakujesz do drugiego okna.
    Jak masz zagubione pliku to zaznaczasz je INSERT i przenosisz (do lokalikacji w drugim oknie) za pomocą F6.
     
  7. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pobrany i zainstalowany Entware
    QNAP_entware.JPG
    jednak w SSH:
    QNAP_ssh.JPG

    ???
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    po zainstalowaniu Entware dopiero włącz SSH. czy już po fakcie masz ten błąd ?
     
  9. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE

    Super!
    Teraz zadziałało.
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc!


    Ps.
    1. dane dysków są w katalogach /share/CACHEDEV(tu kolejny numer)

    2. dlaczego w konfiguracji pamięci podręcznej, kiedy chcę utworzyć, to nie mogę wskazać SSD (w zasadzie żadnego dysku)??
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tam nie ma prawie nic do skonfigurowania, wskazanie ssd jako cache i tyle - QNAP Przyspieszanie pamięcią podręczną SSD

    Ty nie zarządzasz pamięcią podręczną tylko QNAP sam sobie - dysk ustawiony jako pamięć podręczna nie moża zostać uzyty do przechowywania danych użytkownika.
     
  11. cacus
    Offline

    cacus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2017
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    W-wa
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to :gowno2:

    jeszcze raz dzięki za pomoc:>
    (drink)(drink)(drink)
     
  12. Horn
    Offline

    Horn Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    14:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31+
    Ethernet:
    null
    • Nowy problem = nowy temat!
    TS-x31+ null
    Witam, podepnę się pod temat.

    Czyli jak lepiej skonfigurować NAS'a? Dysk SSD jako systemowy + HDD, czy system na HDD + pamięć podręczna na SSD ?
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę