Rozwiązany Skaner HP 1315

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika softart, 22 Lipiec 2013.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    W squeeze nie działają porty /brak wsparcia USB, natomiast w QTS trzeba zapodać sterownik, i przerobić manuala z działającym sterownikiem. /me wczoraj (właściwie to dzisiaj) przerobił manuala z powodzeniem do momentu stwierdzenia braku obsługi mydelniczki oraz znalazł sterownik, potem już wymiękł bo głowa zaczęła się kiwać i polazł spać.
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    A właściwie to czemu nie zajmuję się "moim" imagemagick .... ?
    Tylko tym Scan to PC hem?
     
    Last edited: 25 Lipiec 2013
  2. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Ja niestety wymiękłem :-(. I co ciekawe teraz nie chce mi drukować :/ nie miałem czasu kombinować bo do roboty leciałem .
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    kaktus bo pomagasz nieznajomemu :) i będzie to gdzieś zapisane na twoją korzyść :D
     
  3. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Hehheee
    jakiemu nieznajomemu? przecie się "znamy" jesteś softart co nie? ;) a ja kaktus :D
    "razem pracujemy" nad problemem
    w dodatku lubię łamigłówki :p
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013, Data oryginalnego postu: 25 Lipiec 2013 ---
    softart paaatrz ...

    Kod (Bash):
    1. [/etc] # sane-find-scanner
    2.  
    3.   # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
    4.   # result is different from what you expected, first make sure your
    5.   # scanner is powered up and properly connected to your computer.
    6.   # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
    7.   # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.
    8. [B]found USB scanner (vendor=0x03f0 [hp], product=0x3f11 [psc 1310 series ]) at libusb:001:003[/B]
    9.   # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
    10.   # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.
    11.   # Not checking for parallel port scanners.
    12.   # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
    13.   # can't be detected by this program.
    14. [/etc] # scanimage -L
    15.  
    16. device `hpaio:/usb/psc_1310_series?serial=MY54NCB2WNO2' is a Hewlett-Packard psc_1310_series all-in-one
    17.  
    to było prostsze od tego co dokonałeś samodzielnie.
    --- Połączono posty, 25 Lipiec 2013 ---
    teraz trzeba by toto "zgwałcić" aby działało z drugą "mydelniczką" via wifi, a potem nauczyć się z tego korzystać. :D
    ee co ja gadam druga mydelniczka ma serwer wbudowany przecie, i z desktopa gada bezpośrednio via wifi.

    może mi się spodoba nowa funkcjonalność i tak zostanie, zawsze trochu uniwersalności.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @kaktuskaktus w wolnej chwili może uda Ci się to wszystko ubrać w jakiś ładny i prosty tutorial dla użytkowników?
     
  5. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Taaaaaa
    chyba od soboty nie robię nic innego tylko grzebe na okrągło w QTS gały mi już wyłażą nie wiem ile jeszcze pociągnę ..
    Poczułem się jak kilkadziesiąt lat temu - dobre uczucie. Ale ... :-0
    Chymm - tutorial już jest i to bardzo dobry, mam go tłumaczyć?
    :p

    O ooo
    he
    jak przywrócisz kup Silas-a :D

    brakło Ci tylko
    Kod (Bash):
    1. ipkg update
    2. ipkg hplip
    zapomniałem wyżej napisać

    Jako kolejny krok trzeba klienta sane/twain na desktopie odpalić, najprawdopodobniej się zwie sane-twain. Jeszcze nie przerobiłem i nie wiem czy będę, w najbliższej przyszłości. Wracam do mojego problemu: imagick w QTS i partkeepr.
     
    Last edited: 26 Lipiec 2013
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    kaktus jesteś wielki :) po dolozeniu hplip cuda sane-find-scanner widzi hp, scanimage -L widzi tyż
    tylko qwa sane pod Windowsa mówi spadaj :-(
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a interfejs Web'owy dla Sane?
    http://sanewi.sourceforge.net/
    http://code.google.com/p/sane-web/
    --- Połączono posty, 1 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 1 Sierpień 2013 ---
    zedytować plik /etc/init.d/debian6.sh i na końcu funkcji mount_deb dopisać:
    Kod (Bash):
    1. mount -t usbfs usbfs $DEB_BASE/proc/bus/usb -o devgid=60001,devmode=664
    oraz na początku funkcji umount_deb:
    Kod (Bash):
    1. umount $DEB_BASE/proc/bus/usb
     
    • Piwo Piwo x 1
  8. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    skanowac z konsoli idzie :p zdalnie z pc nie moge sie dogadac z qnapem
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A nie lepiej postawić to UI do zarządzania sane'm?
     
  10. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    cos mi nie wychodzi konfiguracja :/ tego webowego
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie poddawaj się :)
     
  12. softart
    Offline

    softart Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Marzec 2011
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    ruszylo na sane twain pod windows :D ino qnapa musiałem najpierw restart-nąć :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Powiedz coś więcej i bardziej szczegółowo.
    --- Połączono posty, 1 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 1 Sierpień 2013 ---
    ano widzę że zorkminiłeś ...
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.