Jest piękne HowTo [HOWTO] - XMail, Dovecot, Spamassassin and Roundcube
Jak uruchomić SpamAssassin na Qnapie.
Oczywiście jest prostsza metoda instalacji za pomocą paczki Qpkg na Optware w Qnapie, ale ten link powyżej pozwala szybko i sprawnie skonfigurować SpamAssassin i go uruchomić.
Generalnie z tym problemu nie ma. Działa.
Dalej ponieważ paczka XDove zawiera serwer Xmail oznaczony jako v1.26, użyłem paczki filtrów dla Xmail sa_filter-1.3.tar.gz z tego linku XMail scripts
Paczki zmodyfikowałem wg instrukcji zawartej w pierwszym linku.
Głównie tutaj problem jest ze ścieżkami, a nawet ścieżki zawarte w pomocy w pierwszym linku nie odpowiadają dzisiejszym w nowych OS dla Qnap, więc i te trzeba modyfikować.
Generalnie, SpamAssassin działa, wyrzuca prawidłowe komendy przy uruchamianiu, żadnych błędów. Widzi plik log, bo przy błędnej ścieżce (moja to
Filtry dodane i skonfigurowane, dodana domena do
Podejrzewam że problem jest gdzieś na styku plików z tej paczki
Czy ktoś z Was bawił się tematem, lub ma zamiar się pobawić i chęć podzielenia się swoimi doświadczeniami?
Jak uruchomić SpamAssassin na Qnapie.
Oczywiście jest prostsza metoda instalacji za pomocą paczki Qpkg na Optware w Qnapie, ale ten link powyżej pozwala szybko i sprawnie skonfigurować SpamAssassin i go uruchomić.
Generalnie z tym problemu nie ma. Działa.
Dalej ponieważ paczka XDove zawiera serwer Xmail oznaczony jako v1.26, użyłem paczki filtrów dla Xmail sa_filter-1.3.tar.gz z tego linku XMail scripts
Paczki zmodyfikowałem wg instrukcji zawartej w pierwszym linku.
Głównie tutaj problem jest ze ścieżkami, a nawet ścieżki zawarte w pomocy w pierwszym linku nie odpowiadają dzisiejszym w nowych OS dla Qnap, więc i te trzeba modyfikować.
Generalnie, SpamAssassin działa, wyrzuca prawidłowe komendy przy uruchamianiu, żadnych błędów. Widzi plik log, bo przy błędnej ścieżce (moja to
/share/HDA_DATA/.qpkg/XDove/xmail/var/MailRoot/logs
) rzuca się o jego brak.Filtry dodane i skonfigurowane, dodana domena do
filters.in.tab
, a mimo to maile nie przechodzą przez SpamAssassin - log jest pusty.Podejrzewam że problem jest gdzieś na styku plików z tej paczki
Xmail sa_filter-1.3.tar.gz
Czy ktoś z Was bawił się tematem, lub ma zamiar się pobawić i chęć podzielenia się swoimi doświadczeniami?