Pomoc SPAMASSASSIN - uruchomił ktoś i zmusił do współpracy z paczką XDove?

testus

Entry Technician
Q Associate
7 Lipiec 2010
58
10
8
QNAP
TS-809 Pro
Ethernet
1 GbE
Jest piękne HowTo [HOWTO] - XMail, Dovecot, Spamassassin and Roundcube
Jak uruchomić SpamAssassin na Qnapie.
Oczywiście jest prostsza metoda instalacji za pomocą paczki Qpkg na Optware w Qnapie, ale ten link powyżej pozwala szybko i sprawnie skonfigurować SpamAssassin i go uruchomić.

Generalnie z tym problemu nie ma. Działa.

Dalej ponieważ paczka XDove zawiera serwer Xmail oznaczony jako v1.26, użyłem paczki filtrów dla Xmail sa_filter-1.3.tar.gz z tego linku XMail scripts

Paczki zmodyfikowałem wg instrukcji zawartej w pierwszym linku.
Głównie tutaj problem jest ze ścieżkami, a nawet ścieżki zawarte w pomocy w pierwszym linku nie odpowiadają dzisiejszym w nowych OS dla Qnap, więc i te trzeba modyfikować.

Generalnie, SpamAssassin działa, wyrzuca prawidłowe komendy przy uruchamianiu, żadnych błędów. Widzi plik log, bo przy błędnej ścieżce (moja to /share/HDA_DATA/.qpkg/XDove/xmail/var/MailRoot/logs) rzuca się o jego brak.
Filtry dodane i skonfigurowane, dodana domena do filters.in.tab, a mimo to maile nie przechodzą przez SpamAssassin - log jest pusty.

Podejrzewam że problem jest gdzieś na styku plików z tej paczki Xmail sa_filter-1.3.tar.gz

Czy ktoś z Was bawił się tematem, lub ma zamiar się pobawić i chęć podzielenia się swoimi doświadczeniami?