Cześć,
chciałem się Was poradzić, która konfiguracja będzie najbardziej optymalna. Główne zastosowanie QNAPa, to serwer multimediów do domowego użytku (filmy, zdjęcia, backupy itd.)
Obecnie jest taka konfiguracja:
S1 - SSD 128GB - System
S2 - IronWolf 4TB - RAID1 - dane
S3 - IronWolf 4TB - RAID1 - dane
S4 - SeaGate 1TB - Single - mniej istotne dane
Wkładałem SSD na system z myślą, że będzie szybciej i cicho, kiedy nie są używane dane z RAID1. Programy do pobierania są skonfigurowane, żeby pobierać na SSD. Niestety dyski HDD co chwilę pracują. Przyczyną jest pewnie konfiguracja QNAP, która powoduje, że dysk z systemem jest kopiowany na RAID1. Przekonałem się o tym, kiedy po wyłączeniu wyciągnąłem SSD i odpaliłem NASa. Wstał jakby nigdy nic z kopii na RAID1 (jest to fajne rozwiązanie pod kątem bezpieczentwa, ale HDD w RAID1 ciągle rzeźbią...)
Zamierzam w najbliższym czasie dokupić trzeci HDD IronWolf 4TB i zmigrować RAID1 do RAID5.
Czy w związku z taką operacją warto postawić następującą konfigurację?
S1 - SSD 128GB - Cache (pamięć podręczna)
S2 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
S3 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
S4 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
Czy to będzie miało sens? Czy HDD będą mniej skrobały i w końcu, czy SSD na Cache przyspieszy system i operacje na plikach z RAID5?
Czekam na Wasze opinie.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0537
Model serwera: QNAP Ts-453Bmini
chciałem się Was poradzić, która konfiguracja będzie najbardziej optymalna. Główne zastosowanie QNAPa, to serwer multimediów do domowego użytku (filmy, zdjęcia, backupy itd.)
Obecnie jest taka konfiguracja:
S1 - SSD 128GB - System
S2 - IronWolf 4TB - RAID1 - dane
S3 - IronWolf 4TB - RAID1 - dane
S4 - SeaGate 1TB - Single - mniej istotne dane
Wkładałem SSD na system z myślą, że będzie szybciej i cicho, kiedy nie są używane dane z RAID1. Programy do pobierania są skonfigurowane, żeby pobierać na SSD. Niestety dyski HDD co chwilę pracują. Przyczyną jest pewnie konfiguracja QNAP, która powoduje, że dysk z systemem jest kopiowany na RAID1. Przekonałem się o tym, kiedy po wyłączeniu wyciągnąłem SSD i odpaliłem NASa. Wstał jakby nigdy nic z kopii na RAID1 (jest to fajne rozwiązanie pod kątem bezpieczentwa, ale HDD w RAID1 ciągle rzeźbią...)
Zamierzam w najbliższym czasie dokupić trzeci HDD IronWolf 4TB i zmigrować RAID1 do RAID5.
Czy w związku z taką operacją warto postawić następującą konfigurację?
S1 - SSD 128GB - Cache (pamięć podręczna)
S2 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
S3 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
S4 - IronWolf 4TB - RAID5 - dane, system
Czy to będzie miało sens? Czy HDD będą mniej skrobały i w końcu, czy SSD na Cache przyspieszy system i operacje na plikach z RAID5?
Czekam na Wasze opinie.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0537
Model serwera: QNAP Ts-453Bmini