Help SSD Pula systemowa vs awaria RAID0

efpek

Nowy użytkownik
Noobie
Dec 18, 2022
1
0
1
47
QNAP
TS-453 Pro
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry.

Jako że NAS można zainicjować i uruchomić bez żadnych dysków - moje pytanie do praktyków czy ktoś wie jak zareaguje w razie awarii dysku ssd qnap jeżeli pracuje w konfiguracji:

Pula 1 systemowa 2x SSD RAID 0
Pula 2 4xHDD Raid 10

Skoro sam system normalnie potrafi działać bez pul dyskowych (nie zainstalujemy niczego ale działał będzie) to co się stanie w momencie awarii macierzy RAID 0 systemowej? Czy system dalej będzie działał tylko zniknie pula 1 ale da się bezpiecznie odłaczyć pulę 2? Czy też będzie fail totalny i nic nie da się odzyskać z puli 2?

Przerabiał/testował już ktoś taką sytuację?

po grzyba RAID 0 ? :O

informacje o puli są zapisane w metadanych na dysku będącym jej członkiem. Inaczej nie mógłbyś przełożyć dysków z jednego nasa do drugiego - w razie migracji.

Jeśli pula systemowa zniknie , system się wywali. Zero dostępu.

To jak walnie systemowy, jak można uzyskać dostęp do drugiej puli? Wystarczy wyjąc 4xHDD (jak w przypadku wyżej), postawić system od nowa na nowym dysku, włożyć te cztery z powrotem i odzyskamy dostęp?

nie łaska swój temat otworzyć ?
dokładnie
SiewcaRyżu zapytam, w związku z "awarią" mojego kunapa , utratą woluminu i wywaleniem danych w kosmos , w moim przypadku RAID1 (mirror) się nie sprawdził, jak skonfigurować serwer by dane były zabezpieczone ? Oczywiście rozglądam się za usługami chmurowymi, by dodatkowo zabezpieczyć wrażliwe dane. Jestem w kropce, kolega od recovery powiedział mi, że SSD i TRIM nieodwracalnie skasowały sektory i skaner w hex pokazuje same zera.
Jeśli nie RAID1 to co ? Jak ustawić kunapa by nie obudzić się z ręką w nocniku (ponownie) ?

aa przyznajesz się na doczepanie do tematu zamiast otworzyć swój - prosze bardzo , ostrzeżenie w bonusie!

Users search this thread by keywords

1. awaria qnap
  2. ile dysków na pule systemową
  3. system na ssd
  4. qnap raid0 system
  5. ssd na system
  6. system na qm2