Stacja pobierania , download, upload

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 14 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP 109, router Linksys WRT600N z Firmware: DD-WRT v24-sp2 (01/10/09) std
    Mam taki problem.
    Wszystko niby jest ok. ;) Pobieranie działa ,ale nie mogę ustawić prawidłowo Uploadu ;(
    Jeśli ustawię - 0 to chyba jest ok.ale są bardzo duże skoki,
    każde inne ustawienie np. 50 ,80 lub 100 powoduje spadek do poniżej 2KB/s ?!
    Czyli w zasadzie nie mam wpływu na Upload , a zależy mi na tym ,aby ustawić dość spory ,ale nie blokujący mi sieci ?
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nikt nie wie co może być powodem ,ze nie działa prawidłowo udostępniani ? ;(.
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:55
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    z tego co rozumiem gdy ściągasz torrenta nie masz wpływu na jego upload .
    W sieci torrent jest różnie, raz upload wyniesie 120kb/s a raz 2kb/s. Zawsze gdy zaczynasz sciaganie torrenta to upload wynosi 0kb/s i będzie on powolutku rósł a nawet skakał - jest to normalne. Możliwe że gdy ustawisz upload np:na 50kb/s to on zaczyna upload jakby od nowa , tzn pobiera jeszcze raz ip, ktore chca sciagnac plik od ciebie i sobie tam oblicza itd. z tad ten maly transfer. Ale ciesz się że upload masz tak mały , mniej będzie ci łącze obniżał. Nie rozumię twojego niezadowolenia ;].

    P.S Wystarczy że raz napiszesz post, na forum nie ma takiego tłoku żebyś musiał temat odświerzać :/
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Ale ciesz się że upload masz tak mały , mniej będzie ci łącze obniżał"


    Nie za bardzo mam szybkie łączę , a ciągnę z zamkniętego forum i jeśli idzie w jedną stronę to znaczy do mnie to bardzo szybko nie będzie szło w ogóle ;)
    To znaczy musi iść w obie strony ;-=)
    I problem jest bo, albo idzie 2 - 3KB/s ,a ja ustawiam np. 50KB/s czy 80KB/s,czyli mało,
    albo jak ustawiam 0 to wtedy idzie na maxa ,ale to z kolei załatwia mi telefon internetowy ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiem o czym mowa. Znam dokladnie ta kwestie... jest to problem wbudowanej stacji downloadu...

    Moze zaczne od poczatku. QNAP Download station w momencie uruchamiania pierwszego torrenta tworzy proces ktoremu przypisuje ustalone limity. Jesli wiec zostanie uruchomiony drugi proces (czyli dwa torrenty w tle) to dzieli limity dla kazdego z nich.

    Dla przykladu ustawiamy na stacje downloadu limit : download 400 i upload 100
    Kiedy jeden torrent jest aktywny to limit na niego jest 400 i 100

    W przypadku gdy uruchomimy 2 torrenty, to kazdy z nich bedzie mial max. predkosc downloadu 200 i uploadu 50.
    Jesli uruchomimy 4 torrenty, to kazdy z nich bedzie mial max. predkosc downloadu 100 i uploadu 25.

    Dodajmy ze nie zawsze wszystkie nasze torrenty sa wysylane czy pobieranie. Wiec wyobrazmy sobie ze mamy w liscie 4 aktywne torrenty, jednak 3 sa juz pobrane i do nikogo nie wysylane poniewaz nikt ich nie chce sciagac - czyli nie generuja nic... Natomiast czwarty torrent jest pobierany i wysylany - jego predkosc nie przekroczy ustalonego limitu podzielonego przez liczbe aktywnych torrentow.

    - Tak to jest bug stacji downloadu. Moze inaczej... Stacja downloadu jest zle napisana, poniewaz nie posiada silnika ktory zarzadza wszystkimi torrentami. Są one odseperowane od siebie i to jest glownym problemem. Generalnie QNAP poszedl na latwizne... dlatego powstala alternatywa rtorrent++
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    02:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Natomiast czwarty torrent jest pobierany i wysylany - jego predkosc nie przekroczy ustalonego limitu podzielonego przez liczbe aktywnych torrentow."


    Praktycznie wszystko wyjaśniłeś ;) Myślałem ,ze jeśli 4 torrenty są kompletnie nieaktywne to pozostałe aktywne przejmują ich limit... ;(
    Drobne "ale" do tej pory mi tak działało !!! ;)
    A teraz jest tak np. daję 80KB/s z tego ciągną 4 po 2-3KB/s ,a pozostałe 4 nieaktywne.
    Czyli mimo ,że dałem 80KB/s idzie 8 -12 KB/s , a nie było tak ;( ;(
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.