streamowanie materialu HD i zdalny dostep ?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika FunGous, 26 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam wszystkich

    przymierzam sie do jakiegos QNAPa ale wole najpierw zapytac

    1. czy przy streamowanie materialu HD 1080i QNAP 109 II wyrobi sie z przepustowoscia ? QNAP i PS3 podlaczone beda do switcha 1GBit ?
    2. czy jest mozliwosc zarzadzac lista plikow do sciagania zdalnie przez internet ? czy wogole jest zdalny dostep do QNAPa czy tylko przez siec lokalna ?

    z gory dziekuje za odpowiedz
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Ad.1. Ciężko powiedzieć gdyż oglądam filmy z QNAPa przez wifi. Teledyski w HD dają rade oglądnąć , lecz filmy HD nie daje sobie rade odtworzyć mój odtwarzacz(KISS 1600) a jeśli jest to obraz się tnie. Ale na kablu 1GBit da rade.

    Ad.2. Oczywiście że jest taka możliwośc, wystarczy przkierować odpowiednie porty na routerze lub cały ruch sieciowy wprost na Twojego QNAPa - w obu przypadkach musisz spełnić warunek: Router musi mieć przydzielone publiczne ip.

    Pozdrawiam.
     
  3. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzieki za odpowiedz

    co do tego publicznego IP to nie wiem za bardzo czy je bede mial.
    bedzie modem podpiety do neo, do modemu podpiety fritz, do fritza podpiety switch, a do switcha podpiety QNAP.

    czy w takim razie router (co jest routerem ? modem czy fritz ? ) bedzie mial publiczne IP ?
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    o , też mam fritza(7170) - jestem zadowolony :)
    pozatym nie musisz do fritza podłączać modemu gdyż ma on go sam w sobie(w nowych modelach) :) Musisz tylko wiedzieć jaki Twoj fritz ma Anex: A czy B . Jeżeli neostrada to Anex A
    Jeżeli korzystasz z neostrady to nie da rady mieć publiczne ip. Mozesz skorzystać z usługi Dynamic DNS na swoim fritzu(routerze) :)
     
  5. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tak. Bez problemu. U mnie QNAP->Popcorn - sygnal 1080p i wszystko pieknie. Po drodze 3com gigabit switch.
    A i owszem - ale wymaga to wypuszczenia odpowiednich portów na zewnątrz. Generalnie da się, tylko jak łatwo Ci to pójdzie zależy już od Twojej konfiguracji sieci.
     
  6. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no to fajnie, ciesze sie bo to byly 2 warunki konieczne aby zdecydowac sie na zakup tego sprzetu.
    przy okazji jeszcze zapytam bo nie dokonca jestem w temacie. czy ten qnap to poprostu linux ? jesli tak to mozna na nim uruchamiac rozne uslugi np. javovy ps3 media server ? pytam poniewaz elegancko streamuje filmy dolaczajac sam napisy. nie trzeba juz wtapiac w film !
    a moze jest jakies inne rozwiazanie zeby ogladac filmy z napisami nie przerabiajac samych filmow ?

    ps. moj fritz to 7170 ale annex nieodpowiedni wiec bede mial dodatkowo modem. zmienilem firmware i wgralem annex dla neo ale czy bedzie dzialalo zobacze za kilka miesiecy jak mi tpsa polozy linie :)
     
  7. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tak, QNAPy pracują w oparciu o autorską 'dystrybucję' linux'a. Generalnie można instalować prawie wszystko - musisz jednak się rozejrzeć bo często ograniczeniem okazuje się architektura procesora (ARM w przypadku serii 109/209) lub jego moc obliczeniowa.
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    owszem, QNAP pracuje na "swoim" linuxie - okrojonym. Choć są pewne ograniczenia dot. układu procesora jak i jego taktowaniem.
    Ale na szczęście jest Optware, który "poszeża" te możliwości w łatwy i przyjemny sposób.
    Natomiast jeżeli chodzi o temat Java PS3 Media Server a więc 'PS3 i napisy' był poruszany na tym forum https://forum.qnap.net.pl/threads/430 oraz https://forum.qnap.net.pl/threads/36 . Ale czekamy na nowe Twoje propozycje/odkrycia :)

    Co do fritza to czytałem że można zmienić softwearowo Anex lecz wiąże się to w przyszłości nie przyjemnymi problemami z urządzeniem http://fritzbox.pl/12-prosto-w-oczy-i-n ... .html#1149

    Pozdrawiam :)
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  9. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzieki panowie za info

    reasumujac czy zakup qnap ts109 II bedzie dobrym wyborem ?
    myslalem jeszcze nad synology 107+

    do czego mi potrzebny ?
    backup dokumentow z 3 kompow
    streamowanie materialow multimedialnych do ps3 (rowniez HD)
    zasysanie plikow z internetow przez p2p oraz http ale warunek ze musze miec mozliwosc zarzadzania ta lista zdalnie poniewaz nie czesto jestem w domu

    zreszta jakiej odpowiedzi moglbym sie spodziewac na tym forum heh

    moglibyscie mi w takim razie polecic jakiegos dystrybutora ? a moze ktos tym handluje i ma jakies rozsadne ceny ?
    generalnie jestem zdecydowany

    pozdrawiam
     
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzieki za info

    chcialem sie jeszcze zapytac czy taki qnap bedzie mi oferowal mozliwosci robienia backup'u kompow ktore beda podlaczone w sieci ?
    tzn chcialbym zeby folder "moje dokumenty" kazdego z 3 kompow byl skopiowany na qnapa.
    po podlaczeniu jakiegokolwiek z tych 3 kompow do sieci aby byl wykonywany automatyczny backup na qnapa tzn nie pelny backup ale zeby bylo sprawdzane czy sa jakies zmiany i w razie potrzeby oczywiscie.
    jest takie narzedzie na qnapie czy raczej bede musial poszukac czegos i poinstalowac na PCtach ?
     
  12. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Poszukaj na forum mojego HOW-TO o backupie danych przez rsync.
     
  13. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    oczywiście. Przecież QNAP jest właśnie do tego stworzony - do robienia backupu.
    Jest już gotowy program do zainstalowania na PC-tach przeważnie na płycie od producenta ale i w internecie też znajdziesz.
    Netbak Replicator.
    Możesz użyć bardziej moim zdaniem dopracowanego narzędzia, o którym wspomniał i opisał kolega Nicodem w HOWTO https://forum.qnap.net.pl/threads/236 .
    Pozdrawiam.
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ok no to super. ale to nie dokonca bylo w sumie to o co chcialem zapytac.
    otoz czy mozna jakos zautomatyzowac robienie takich backupow ?
    zeby qnap wykrywal ze jest komp w sieci i wtedy robil backup. chodzi o to ze te kompy nie beda podpiete na stale w sieci tylko od czasu do czasu. i wowczas jak bedzie w sieci to automatycznie zeby tworzyla sie kopia bezpieczenstwa. nie wiem w sumie czy taki soft wowczas trzeba zainstalowac na qnapie czy moze bardziej poprostu na pececie ?
     
  15. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Na PC. To z PC chesz wykonywać backup do urządzenia zewnętrznego jakim jest QNAP.
    Możesz np nakazać odpalenie skryptu przy logowaniu do sieci. Skrypt wykrywa czy ma połączenie z QNAPem i wtedy zaczyna backup.
    Lub po prostu robi backup i liczy na to że połączenie jest nawiązane :). To już zależy od tego w jaki sposób rozwiążesz problem sprawdzenia
    czy jest QNAP czy nie.
    Generalnie - da się zrobić, trudne specjalnie też pewnie nie jest. Ale trzeba pogrzebać.
     
  16. FunGous
    Offline

    FunGous Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2009
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    03:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no tak. w sumie po zastanowieniu to logiczne ze taki proces powinien smigac na PC
    ciagnac dalej watek zapytam jaki soft (freeware) polecacie do robienia backup zeby smigal spokojnie w tle na XP oraz VISCIE i nie obciazal za bardzo systemu ?
     

Poleć tę stronę