Subdomeny

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika DeViL, 11 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy jest możliwość konfigurowania subdomen z pod poziomu Administratora www?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Rozumiem ze masz wykupiona domene domena.com i stawiasz strony pod subdomeny:
    sub1.domena.com
    sub2.domena.com

    i chcialbys tym zarzadzac z panelu zarzadzania?
    nie nie ma takiej mozliwosci - tylko zarzadzanie z konsoli
     
  3. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dokładnie o to mi chodzi.
    Dzieki za inf.
     
  4. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Gdy edytuje vi /mnt/HDA_ROOT/apache/conf/apache.conf wstawiając
    Kod (Text):
    1. ServerName domena.pl
    2. NameVirtualHost *
    3. <VirtualHost *:80>
    4. DocumentRoot /share/Qweb/test
    5. ServerName test.domena.pl
    6. ServerAlias www.test.domena.pl
    7. </VirtualHost>
    to cokolwiek bym nie wpisał przed domena.pl i samo http://www.domena.pl laduje mi sie zawartosc katalogu /share/Qweb/test, gdy wyłącze NameVirtualHost po wpisaniu czegokolwiek przed domeną laduje mi sie standardowy katalog.

    Gdzie robie błąd?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    off topic:
    rozumiem ze skierowales domene na swojego QNAP'a? tak?
    na jakim laczu masz postawionego QNAP'a? rozumiem tez ze masz jakies serwery dns do ktorych dopisales ta domene i skierowales ja na twoj serwer

    co do Apacha... dokumentacje musisz czytac :) ja niestety nie ogarniam calej wiedzy :)
    ale z tego co wiem ktos juz to robil...


    a tu drugi sposob:
    utworzyc plik index.php w glownym katalogu Qweb
    Kod (Text):
    1. <?php
    2.  
    3. IF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain1.dyndns.info") {
    4.    header("Location: domain1/index.htm");
    5. }
    6. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain2.dyndns.info") {
    7.    header("Location: domain2/index.htm");
    8. }
    9. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain3.dyndns.info") {
    10.    header("Location: domain3/index.htm");
    11. }
    12. ELSE {
    13.    echo "Fehler";
    14. }
    15.  
    16. ?>
     
  6. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Dzięki za te posty, za niedługo czeka mnie zabawa z TS - 109 II z 256 ddr, i też bedę stawiał subdomenki, wiec temat idealnie jak dla mnie.
    Niestety musze czekać na sprzęcior, juz od dwóch tygodni leży na cle gdzieś w Polsce. ( Sprzęt z USA).

    P.S. Jak widać po podaniu przepisu nie wszystkich stać na dzięki. <wsciekly>
     
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Hej Witajcie

    Jakiś tydzień temu dostałem w końcu paczuszkę z USA z TS 109 II, zero cła i vatu. :D
    Zmajstrowałem sobie wszystko co trzeba (dysk) i podłączyłem do sieci.

    Troszkę zajęło mi zapoznanie z sprzętem, ale już jest ok. Naprawdę jest to super sprawa, wszystko co bym oczekiwał jest w nim zamontowane, a co nie to daje QPKG :D

    Zrobiłem aktualizacje apache config i już powstały cztery subdomeny. :) wszędzie wrzuciłem Joomle i gra i buczy. szkoda tylko że jeszcze łącze za wolne bo tylko 256 uploadu.

    Dla tych których nie wiedzą. Bo sie troszkę naszukałem do zmiany pliku potrzeba nam WinSCP, instalujemy go i następnie wpisujemy nr IP Qnapa plus login i hasło takie jak w Qnapie. A następnie wchodzimy w

    mnt/HDA_ROOT/apache/conf/apache.conf i zmieniamy ten plik.

    mam nadzieje że sie komuś to przyda ;)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kolego :) instalujesz Optware z QPKG
    laczysz sie przez PuTTY (SSH) na QNAP'a na login admin i haslo admina...
    wpisujesz:
    Kod (Text):
    1. # mc
    i masz midnight commander - cos jak Total Commander
    WinSCP to syf :)
    nigdy go nie uzywam :D
     
  9. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    po instalacji ipkg niema mc dlaczego ?? jak go zalaczyc
     
  10. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    oki wiec koledzy jak to zrobic naie na subdomenach tylko na domenach ??
     
  11. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    na domenach robisz tak samo jak na subdomenach, co za różnica? przypisujesz domenę do floderu, patrz do HOW TO pierwszy temat w tym dziale i zrób analogicznie tylko że z domenami, plus pamiętaj o przekierowanniu na routerze portu 80 i na serwerach domenę na twoje IP.
     
  12. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    serwer jest podpiety do swicza gdzie jest swiatłowód na zew. ip a siec lokalna mam na ruterze linka wrt350n mam pytanie czy da sie.
    zrobic tak by serwer umiescic w sieci lokalnej gdzie ruter mialby ip zewnetrzne ale gdzy wpisze domene to zalaczy sie nie router tylko qnap. ??
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przekierowac porty na ktorych bedzie wywolywane zapytanie

    czyli jesli mowa o WWW to na routerze przekierowujesz port 80 do QNAP'a
    jesli mowa o FTP to przekierowujesz port 21

    w tym momencie osoba ktora wpisuje domene, jej komputer polaczy sie z serwerem DNS od ktorego otrzyma informacje na jaki IP ma sie zglosic, przy czym poleci zapytanie do tego IP'ka a Twoj router przekieruje to zapytanie na QNAP'a
     
  14. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzieki wszystko juz dziala :) domeny tez mam tylko pytanie moge posiadać cpanela pro z licencja pytanie czy bedzie kompatybilny z systemem qnap i jak go sie instaluje na qnapie bo jestem cieki z tego
    2 pytanie to jak zrobic by poczta dzialala dla karzdej domeny i jak ja skonfigurowac bo xmail sa klopoty z zalogowaniem a postfixa niewiem jak go uruchomic a jest zainstalowany.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:58
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zapomnij o cpanel
    - uslugi w QNAP'ie sa limitowane - nie maja wielu funkcji... zbyt duzo bys czasu stracil a efekt marny
     

Poleć tę stronę