Subdomeny

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika DeViL, 11 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy jest możliwość konfigurowania subdomen z pod poziomu Administratora www?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Rozumiem ze masz wykupiona domene domena.com i stawiasz strony pod subdomeny:
    sub1.domena.com
    sub2.domena.com

    i chcialbys tym zarzadzac z panelu zarzadzania?
    nie nie ma takiej mozliwosci - tylko zarzadzanie z konsoli
     
  3. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dokładnie o to mi chodzi.
    Dzieki za inf.
     
  4. DeViL
    Offline

    DeViL Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Gdy edytuje vi /mnt/HDA_ROOT/apache/conf/apache.conf wstawiając
    Kod (Text):
    1. ServerName domena.pl
    2. NameVirtualHost *
    3. <VirtualHost *:80>
    4. DocumentRoot /share/Qweb/test
    5. ServerName test.domena.pl
    6. ServerAlias www.test.domena.pl
    7. </VirtualHost>
    to cokolwiek bym nie wpisał przed domena.pl i samo http://www.domena.pl laduje mi sie zawartosc katalogu /share/Qweb/test, gdy wyłącze NameVirtualHost po wpisaniu czegokolwiek przed domeną laduje mi sie standardowy katalog.

    Gdzie robie błąd?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    off topic:
    rozumiem ze skierowales domene na swojego QNAP'a? tak?
    na jakim laczu masz postawionego QNAP'a? rozumiem tez ze masz jakies serwery dns do ktorych dopisales ta domene i skierowales ja na twoj serwer

    co do Apacha... dokumentacje musisz czytac :) ja niestety nie ogarniam calej wiedzy :)
    ale z tego co wiem ktos juz to robil...


    a tu drugi sposob:
    utworzyc plik index.php w glownym katalogu Qweb
    Kod (Text):
    1. <?php
    2.  
    3. IF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain1.dyndns.info") {
    4.    header("Location: domain1/index.htm");
    5. }
    6. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain2.dyndns.info") {
    7.    header("Location: domain2/index.htm");
    8. }
    9. ELSEIF ($_SERVER["SERVER_NAME"] == "domain3.dyndns.info") {
    10.    header("Location: domain3/index.htm");
    11. }
    12. ELSE {
    13.    echo "Fehler";
    14. }
    15.  
    16. ?>
     
  6. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Dzięki za te posty, za niedługo czeka mnie zabawa z TS - 109 II z 256 ddr, i też bedę stawiał subdomenki, wiec temat idealnie jak dla mnie.
    Niestety musze czekać na sprzęcior, juz od dwóch tygodni leży na cle gdzieś w Polsce. ( Sprzęt z USA).

    P.S. Jak widać po podaniu przepisu nie wszystkich stać na dzięki. <wsciekly>
     
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Hej Witajcie

    Jakiś tydzień temu dostałem w końcu paczuszkę z USA z TS 109 II, zero cła i vatu. :D
    Zmajstrowałem sobie wszystko co trzeba (dysk) i podłączyłem do sieci.

    Troszkę zajęło mi zapoznanie z sprzętem, ale już jest ok. Naprawdę jest to super sprawa, wszystko co bym oczekiwał jest w nim zamontowane, a co nie to daje QPKG :D

    Zrobiłem aktualizacje apache config i już powstały cztery subdomeny. :) wszędzie wrzuciłem Joomle i gra i buczy. szkoda tylko że jeszcze łącze za wolne bo tylko 256 uploadu.

    Dla tych których nie wiedzą. Bo sie troszkę naszukałem do zmiany pliku potrzeba nam WinSCP, instalujemy go i następnie wpisujemy nr IP Qnapa plus login i hasło takie jak w Qnapie. A następnie wchodzimy w

    mnt/HDA_ROOT/apache/conf/apache.conf i zmieniamy ten plik.

    mam nadzieje że sie komuś to przyda ;)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    kolego :) instalujesz Optware z QPKG
    laczysz sie przez PuTTY (SSH) na QNAP'a na login admin i haslo admina...
    wpisujesz:
    Kod (Text):
    1. # mc
    i masz midnight commander - cos jak Total Commander
    WinSCP to syf :)
    nigdy go nie uzywam :D
     
  9. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    po instalacji ipkg niema mc dlaczego ?? jak go zalaczyc
     
  10. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    oki wiec koledzy jak to zrobic naie na subdomenach tylko na domenach ??
     
  11. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    na domenach robisz tak samo jak na subdomenach, co za różnica? przypisujesz domenę do floderu, patrz do HOW TO pierwszy temat w tym dziale i zrób analogicznie tylko że z domenami, plus pamiętaj o przekierowanniu na routerze portu 80 i na serwerach domenę na twoje IP.
     
  12. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    serwer jest podpiety do swicza gdzie jest swiatłowód na zew. ip a siec lokalna mam na ruterze linka wrt350n mam pytanie czy da sie.
    zrobic tak by serwer umiescic w sieci lokalnej gdzie ruter mialby ip zewnetrzne ale gdzy wpisze domene to zalaczy sie nie router tylko qnap. ??
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przekierowac porty na ktorych bedzie wywolywane zapytanie

    czyli jesli mowa o WWW to na routerze przekierowujesz port 80 do QNAP'a
    jesli mowa o FTP to przekierowujesz port 21

    w tym momencie osoba ktora wpisuje domene, jej komputer polaczy sie z serwerem DNS od ktorego otrzyma informacje na jaki IP ma sie zglosic, przy czym poleci zapytanie do tego IP'ka a Twoj router przekieruje to zapytanie na QNAP'a
     
  14. dylanhunt
    Offline

    dylanhunt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzieki wszystko juz dziala :) domeny tez mam tylko pytanie moge posiadać cpanela pro z licencja pytanie czy bedzie kompatybilny z systemem qnap i jak go sie instaluje na qnapie bo jestem cieki z tego
    2 pytanie to jak zrobic by poczta dzialala dla karzdej domeny i jak ja skonfigurowac bo xmail sa klopoty z zalogowaniem a postfixa niewiem jak go uruchomic a jest zainstalowany.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zapomnij o cpanel
    - uslugi w QNAP'ie sa limitowane - nie maja wielu funkcji... zbyt duzo bys czasu stracil a efekt marny
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.