Pomoc TS-230 Jak wymienić dysk 6TB na 16TB

degu

Nowy użytkownik
Noobie
30 Czerwiec 2025
3
1
1
51
QNAP
TS-x30
Ethernet
1 GbE
Witam,

Moja konfiguracja: TS-230, Slot1 - HDD 10TB, Slot2 - HDD 6TB. Dyski pracują jako non-RAID - dwa osobne zasoby.
Cel 1: usunąć HDD 6TB ze slotu 2
Cel 2: włożyć nowy HDD 16TB do slotu 2

Niby proste ale na żadnym forum nie znalazłem tutoriala step by step.

Co do tej pory zrobiłem? Wyłączyłem zasilanie i wyjąłem HDD 6TB. Po podniesieniu zasilania TS-230 twierdzi, że brakuje mu tego dysku. W sumie logiczne, bo go wcześniej nie usunąłem z poziomu oprogramowania administracyjnego. Dysk został włożony ponownie (na wyłączonym NASie), wszystko wróciło do normy. Przed kolejną próbą chcę jednak mieć pewność jaka jest prawidłowa procedura. Wszyscy opisują wymiany w macierzach RAID ale nikt nie pisze o wymianie jednego z dwóch dysków nie pracujących w RAID.
Przypuszczam, że należy najpierw "logicznie" usunąć przypisane zasoby do tego dysku (zdefiniowane woluminu itd.), następnie wyłączyć zasilanie i wymienić dyski, ale jak znam życie to tak nie zadziała.

Proszę o odpowiedź wyłącznie osoby, które przez takie coś już przeszły w praktyce.

Udało się. Dzięki za poradę. Nowy dysk już jest w slocie nr 2.

Stworzyłem nową pulę pamięci i planowałem założyć na tym drugim dysku wolumin prosty (Dysk w slocie 1 jest zdefiniowany jako "Pula pamięci 1"), tylko że kreator mi no to nie pozwolił. Mogłem wybrać tylko wolumin pełny albo uproszczony. Przy próbie wybrania woluminu prostego kreator twierdzi, że nie ma żadnego dysku do wyboru. Czy to faktycznie tak jest, że jeżeli na pierwszym dysku jest wolumin pełny to na drugim nie mogę zrobić woluminu prostego?

1757268025582.png

Połączono posty:

Co ciekawe to po stworzeniu woluminu pełnego (jak jest na screenie powyżej) mogę z menu wybrać konwersję na wolumin prosty. Screen poniżej.

Co robię nie tak? Na drugim dysku chcę mieć wolumin prosty obejmujący całą pojemność 20TB. Na pierwszym jest wolumin pełny (gruby).

1757268500250.png

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum