Udzielamy pomocy TS-230 leci na pół gwizdka

Discussion in 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' started by wiktoriano, Jun 9, 2021 at 9:51 AM.

Loading...
Tags:
  1. wiktoriano
    Offline

    wiktoriano Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 7, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:52 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam.
    Jest to mój pierwszy NAS. Zakupiłem Qnap TS-230, głównie do zdjęć (15 tyś.), filmów z telefonu, czasem 4k i strumieniowania na telewizor tych multimediów, pewnie będzie plex. Wcześniej zapoznałem się z tematem, ale chyba trochę za mało, bo trochę się zaskoczyłem gdy na aplikacje i system jest potrzebne miejsce, myślałem, że ma jakąś pamięć wbudowaną, aczkolwiek powinno to być dla mnie logiczne, że nie ma.

    Na razie na lepszego qnapa mnie nie stać, teraz widzę, że musiałby to być co najmniej 4 zatokowy.
    Czy warto wsadzić SSD do jednaj zatoki? Bo w sumie jak zacząłem instalować QuMagie i aplikacje potrzebne do obsługi QuMagie to strasznie długo to trwało, a teraz długo mu schodzi z generowaniem miniatur, rozpoznawanie osób, wykrywanie obiektów, rozpoznawanie podobnych zdjęć.
    - Qnap AI core 30-50% procka - dlaczego tak mało? Rezerwacja?
    - Odczyt/zapis dysku 3/4MB/s
    Jakoś to wszystko chodzi na ledwo pół gwizdka. Czy to normalne?hmmm
    Ogólnie Qnap zużywa mi teraz 850MB RAM

    Gdzie są zapisywane miniaturki? W systemie, czy katalogu ze zdjęciami?
    Wymyśliłem sobie kilka wersji konfiguracji, która z nich będzie najlepsza?
    1. SSD+HDD+USB HDD (migawki)
    2. HDD+HDD

    Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3 Build 20210515
    Model serwera: QNAP TS-230
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:52 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Tak - no przecież kupiłeś taniego NAS, więc demonem szybkości on nie będzie!

    Halo, a co z resztą usług ? może chcesz mieć pogląd za pomoca panelu WWW - on też pochłania zasoby.

    Bardzo wolno, ale z czego to informacja ?

    QuMagie demonem szybkości na tym procesorze nie będzie - instalacja (systemu) na SSD zdecydowanie poprawi responsywność.

    Zdecydowanie przychylam się do opcji z SSD.
     
  3. wiktoriano
    Offline

    wiktoriano Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 7, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:52 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    30-50% qnap ai core z 35-55% całego procka pokazywało, reszta to było kilka procent, myślałem, że to pójdzie na 90%, no ale rezerwa chyba musi być, bo to tylko jeden z kilkudziesięciu elementów. Tak, zdaję sobie sprawę, że to nie demon prędkości.

    Teraz jest tyle, ale w sumie teraz tylko trwa generowaniem miniatur, rozpoznawanie osób, wykrywanie obiektów, rozpoznawanie podobnych zdjęć, więc dysk szybko nie będzie pracował, wcześniej kopiowałem (spięło mi laptopa na 100Mb, musze kabel zmienić) i instalowałem.

    Czy biorąc pod uwagę tego NAS i wszystkie możliwe aplikacje jaki powinienem dysk zakupić 120/256/512GB? Na coś jeszcze przyda się SSD?

    upload_2021-6-9_11-5-3.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:52 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Nie patrz na dyski poniżej 250 GB .. co chwila będzie mało miejsca - przerabiałem ze 128 GB , szkoda czasu.


    jeśli to twój pierwszy nas - to nie wgrywaj danych - pobaw się , potestuj (patrz teraz skan QuMagie, dyski ..)
    jak stwierdzisz że to to ,porób screenshoty ustawień, wyczyść nas do zera i zrób to dobrze.