Rozwiązany TS-251+ nie uruchamia się po rozszerzeniu pamięci.

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by westpaul, Apr 7, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam,
    sprzęt jak w temacie. Przez 2 lata stał nieużywany. Po podłączeniu wszystko działało poprawnie. Chciałem zainstalować app do telewizji dozorowej ale podczas instalacji okazało się, że jest potrzebna min. 4 GB RAM(fabrycznie zainstalowane 2GB). Zamówiłem dodatkowe 2 GB wrzuciłem jako dodatkową kość. Serwer już się nie uruchomił nawet po przywróceniu podstawowej konfiguracji sprzętowej. Niestety nie sprawdziłem jaką kość mi przysłano i zamiast DDR3L do slotu włożyłem DDR3. Sprzedający się zreflektował i odesłał mi to co rzeczywiście zamówiłem ale moja wina, że nie sprawdziłem.

    Po podłączeniu monitora i klawiatury pojawia charakterystyczna kostka oraz dwucyfrowa liczba w dolnym prawym rogu. Po chwili pojawia się komunikat:
    Code (Text):
    1. Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key...
    Przy rozruchu jestem w stanie wejść do BIOS'u. Na pierwszy rzut oka wygląda ok, test pamięci również.

    Próba bootowania( zgodnie z procedurą Firmware Recovery - QNAPedia) przez USB rozpoczyna się poprawnie ale po kilku minutach podczas procedury:”Autoconfiguring devices” pojawia się komunikat:
    Code (Text):
    1. Autodetection seems to hang, please check you computer BIOS settings.
    Po chwili obraz z monitora znika ale urządzenie cały czas działa z włączoną diodą STATUS.
    Procedurę powtarzałem kilkakrotnie i raz zdarzyło się, że wyświetliło się kilka dodatkowych wierszy.
    Screen shot w pliku.

    Podczas rozruchu nie ma sygnałów dźwiękowych, co teoretycznie świadczy o uszkodzeniu BIOS'u. Czy tak?

    Będę wdzięczny za wszelkie informację, które pomogą mi przywrócić sprzęt do poprawnego działania(jeżeli jest o oczywiście jeszcze możliwe)
     

    Attached Files:

    • IMG_3062.
      IMG_3062.jpg
      File size:
      763.5 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      48b24cf9af4bd9f0ffa496d8f984c05b
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Nie, bo przecież działa boot z pendrive'a

    Wejdź do biosu i zrób reset ustawień do domyślnych.

    upewnij się że nic się nie uszkodziło w slocie tej wymienianej pamięci , przedmuchaj slot, przeczysć ipą .. obyś nie zrobił zwory i nie zrobił sobie kuku...
     
  3. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Miałem podobne odczucia ale chciałem się upewnić.
    Po przywróceniu biosu do ustawień fabrycznych sprzęt zachowuje się bez zmian.
    Czy istnieje jakieś narzędzie do diagnostyki sprzętowej?
     
  4. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    yeap - zwykle tak nazywamy serwisantów ;)

    odepnij dyski, włącz nasa - teraz piszczy ?
     
  5. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    :) można i też tak podejść do sprawy.
    Sloty sprawdzone. Włożyłem 2 kości po 4GB i w Biosie widzę 8 GB. Wygląda ok.
    Całą diagnostykę robię bez dysków. I tak chyba powinno być?
    Cały czas brak jakichkolwiek efektów dźwiękowych.
     
  6. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    dobrze

    Masz jakiś dysk luzem ? bez danych ? postaw na nim nasa
     
  7. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dysk znajdę tylko będę potrzebował bardziej szczegółowych informacji jak się do tego zabrać.
    Rozumiem, że dysk ostatecznie trafi do qnapa więc najlepiej 3,5 cala.
     
  8. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zero filozofii - bierzesz dysk 2,5" czy 3.5" , wsadzasz do 1. slota ,włączasz QNAPa i sprawdzasz czy możesz zainstalowac system
    przejdź cały proces instalacji
     
  9. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Ano takie działanie nic nie daje. Zawsze pojawia się komunikat: "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key..." Mówię tutaj o obu dyskach które były zainstalowane w qnapie. Nic "świeżego" nie instalowałem.
    --- Połączono posty, Apr 7, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 7, 2021 ---
    Na szybko wrzuciłem jeszcze inny dysk. Identyczna sytuacja. Świeci się dioda na froncie od hdd1 ale komunikat ciągle ten sam.
     
  10. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a Qfinder znajduje QNAPa ? może zrób mu update fw (bez włożonych dysków) ?
     
  11. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Nie znajduje. Wydaje mi się, że trzeba jednak zrobić update firmware'u. Czytałem gdzieś, że do rozruchu można użyć puppy linux. Tylko nie wiem, której wersji, bo jest ich kilka.
    --- Połączono posty, Apr 7, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 7, 2021 ---
    Jestem znowu o krok do przodu. Udało mi się odpalić Puppy linuxa, ale pojawia się kolejny problem. Po wpisaniu komendy fdisk -l nie widzę /dev/sdb or /dev/hda.
    Katalogi które mi się wyświetlają to /dev/ram0, /dev/ram1, ... /dev/ram15 oraz /dev/loop0, /dev/loop1, /dev/loop3
    Jakieś pomysły co się mogło stać?
     
  12. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    0o - tzn że nie widzi urządzeń po SATA
     
  13. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Wrzuciłem dysk i ten akurat widzi. Po sata działa.
    --- Połączono posty, Apr 7, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 7, 2021 ---
    Gdzie fizycznie znajduje się pamięć dla pliku dom.img ?
    --- Połączono posty, Apr 7, 2021 ---
    Powinna mieć 128 lub 512 MB
     
  14. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    na płycie głównej ? jest wlutowana ...

    jak masz puppy linuxa odpalonego to poszukaj za pomocą lsusb czy czasem nie ma tam pamięci
     
  15. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Rezultat w screnshocie
    --- Połączono posty, Apr 7, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 7, 2021 ---
    Wie ktoś jak powinien wyglądać rezultat komendy lsusb dla zdrowego urządzenia?
    --- Połączono posty, Apr 8, 2021 ---
    ok, powoli zaczynam wymiękać. Wypiąłem pamięć wewnętrzną. Na pinach brak zasilania 5V.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem. Proszę o poprawienie mnie jeżeli się mylę. Na płycie są dwa huby usb. Jeden 2.0 a drugi 3.0. Pamięć wewnętrzna powinna się znajdować na magistrali 2.0. Czy w takim wypadku mogę zwyczajnie przygotować pen driva i na nim rozpakowac plik dom.img?
    --- Połączono posty, Apr 8, 2021 ---
    Nie jest tak źle jak pisałem wcześniej. Z płytą jest wszystko ok i nie jest uszkodzona. Wiem natomiast, że padła pamięć USB DOM. Wymontowałem ją i wpiąłem w to miejsce zwykłego sformatowanego pena. Po uruchomieniu puppy linuxa widzę /dev/sdb. nie mogę sobie jednak poradzić z przerzuceniem pliku dom.img. Pomoże ktoś?
     

    Attached Files:

    • IMG_3072.
      IMG_3072.jpg
      File size:
      927.1 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      0728d0f16e74ed308abbad674e0e412a
  16. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zawartośc dom.img ma się znaleść na tym pendrive

    PS: własnie przekroczyłes magiczną barierę kosztu naprawy QNAPa (vs DYI).
     
  17. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Aktualnie jestem na takim etapie, że nie chodzi już o koszty:) Zmarnowałem już tyle czasu, że żal odpuszczać.

    Tak się teraz zastanawiam czy ten plik dom.img to tylko firmware czy cały os?
    --- Połączono posty, Apr 8, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 8, 2021 ---
    Może trzeba najpierw zainstalować OS?
    --- Połączono posty, Apr 8, 2021 ---
    Generalnie wspieram się instrukcjami z tego postu:Rozwiązany - QNAP TS-453 Pro - DOM Recovery - BIOS update
    Na samym końcu jest instrukcja krok po kroku ale komendy w tej samej konfiguracji u mnie nie działają.
    Nie rozumiem po co i gdzie jest tworzony katalog usbdrive
    Tutaj nie mogę przerzucić pliku w consoli bo ciągle mi wyrzuca no such file or directory.

    Sprawa pewnie banalna ale jestem bardziej hard niż soft...
     
  18. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    aby dostać się do pendrive'a MUSISZ zamontować go w KATALOGU
    Nie ma różnicy gdzie ten katalog będzie.

    upload_2021-4-9_9-3-43.

    masz jakieś pliki tam wypisane ?
     
  19. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    11
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dzięki za odpowiedz. Poszperałem, poczytałem i w nocy udało mi się ogarnąć temat. Co prawda nie do końca wiem co zrobiłem w linuxie ale najważniejsze, że dział. Wieczorem będę miał chwile to postaram się podsumować temat dla potomnych.
    --- Połączono posty, Apr 10, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 9, 2021 ---
    Ok, podsumowując. Po wrzuceniu pamięci DDR3 a nie DDR3L QNAP przestał się uruchamiać. Mimo, że nie było charakterystycznego beep, nie było problemu z biosem. Ustawiłem bootowanie z USB i przygotowałem soft zgodnie z instrukcją ze strony:Firmware Recovery - QNAPedia.

    Tutaj czekała mnie pierwsza niespodzianka. Nigdy nie udało mi się uruchomić Damn Small Linux zgodnie z instrukcją. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem rozruch powodował wyłączenie się qnapa w połowie procesu.

    Poszperałem i w końcu trafiłem na post, że zamast Damn Small Linux można spróbować Puppy Linux. Udało się.

    Po wylistowaniu partycji nie udało mi się znaleźć ani /dev/sdb ani /dev/hda.

    Znalazłem na płycie pamięć DOM(Disc On Module), okazało się, że jest to kość pamięci wpięta przez złącze 10 pinowe. Wypiąłem i próbowałem na krótko podłączyć do portu USB w kompie. Strasznie się grzała. Uznałem, że uszkodzona. Pomierzyłem napięcia na złączu płyty Qnapa.
    Po ponownym uruchomieniu, pojawiło się napięcie 5V na skrajnych pinach. Znalazłem wolnego pena. Sformatowałem FAT32 i po podłączeniu zadziałało.
    Z dużymi problemami przerzuciłem plik dom.img na nowego pena. Restart i zadziałało.
    Po tym jak na ekranie monitora pojawił się komunikat o teście, zapuściłem Qfinder'a.
    Urządzenie zostało znalezione, prawy przycisk i Upgrade Firmware.
    Na obecną chwile wszystko śmiga.

    Duże podziękowanie dla @pigers@pigers za zainteresowanie tematem i pomoc.
     
    • Piwo Piwo x 1
  20. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    git malina - grunt że NAS działa.
     
Thread Status:
Not open for further replies.