Rozwiązany TS-251 rozbudowa pamięci - korzyści

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika wojtekdu, 21 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Zamierzam rozbudować pamięć w moim TS-251. Często Qboost zgłasza mi komunikaty o nie wystarczającej ilości pamięci. Optymalizuję i na jakiś czas jest OK. Mam 2GB. Zastanawiam się czy rozbudowywać do 4GB czy od razu do 8GB. Jakich dodatkowych korzyści mogę się spodziewać. Wiem, że do wirtualizacji potrzebne jest minimum 4GB. Nie wiem jednak czy będę odpalał maszyny wirtualne. Czy ilość wbudowanej pamięci ma znaczenie jeśli chodzi o odtwarzanie strumieniowe mediów? Czy ma też wpływ na szybkość działania serwera WWW? I czy w ogóle warto rozbudowywać pamięć?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0516 Build 20180315
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Cześć

    Jeśli chodzi o RAM to nigdy za wiele, więc osobiście radzę dokupić maxa(zresztą Qnap w zaleceniach też proponuje najpierw maxować RAM, a dopiero później dokupić np. dysk SSD pod system lub cache).
    Aby zrozumieć co daje duża ilość ramu to przedstawię to tak obrazowo: dostęp do danych w pamięci cache procesora zajmuje 1-2 cykle procesora, dostęp do danych w ramie to np. 100 cykli procesora a dostęp do danych na dysku to kilka tysięcy cykli (przedstawiam to jako rząd wielkości) , dlatego system wrzuca sobie co może do ramu i go zapycha. Natomiast w linuxie jest jeszcze coś takiego jak pamięć SWAP, która jest alokowana na dysku. System zarządzający pamięcią jak widzi że w ramie jest mało miejsca to wrzuca nieużywane(lub dawno nie używane) dane do swapa - ale to jest wolniejsze, jak się później do tych danych odwołujesz to system musi sobie je wczytać do ram aby podać procesorowi i się czeka. Dlatego im więcej danych można zmieścić w ramie tym system jest żwawszy i bardziej responsywny - oczywiście do pewnego momentu kiedy ograniczeniem staje się np. prędkość taktowania procesora. W tym momencie dochodzimy do multimediów - gdzie za odtwarzanie lub transkodowanie w dużej mierze odpowiada procesor lub jego wewnętrzne moduły (np. przy hardwarowym wsparciu transkodowania) i w tym przypadku duża ilość RAMU niewiele pomoże jak np. 3 osoby będa chciały odtworzyć twój film w Plexie.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    8 GB to dobra ilość RAMu, sam mam 8 GB i jestem zadowolony - a mam jedną wirtualkę co naprawde obciąza procesor, plus Plex plus Emby i pare własnych aplikacji.
     
  4. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Dziękuję za podpowiedź. Tak też myślałem. RAM`u nigdy za wiele. Jeszcze jedno pytanie. Czy z QNAP`em i doborem pamięci nie jest tak jak z Macbookami. Dobrze sparowane pamięci będą działały niezależnie od ich producenta?
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 440
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  6. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Aczkolwiek jak masz możliwość to najlepiej - dla zdrowia - dać dwie tego samego producenta ;)
     
  7. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    14:28
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Dałem 2 x 4GB Hynix działa, a jak zobaczymy po jakimś czasie. Na pewno Qboost nie narzeka na brak pamięci!