Rozwiązany TS-251B - nietypowa migracja danych

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by enkoder, Dec 11, 2020.

Loading...
  1. enkoder
    Offline

    enkoder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Messages:
    11
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495 Build 20201123
    Model serwera: QNAP TS-251B 4G (RAM rozbudowany do 6GB)

    Witam wszystkich, jestem nowym posiadaczem NASa, tzn. mam już go ponad rok, ale jednak to mój pierwszy NAS.

    Chciałbym zrobić taką nietypową migrację danych.
    W tej chwili mam dwa dyski 2TB w RAID1 na wolumenie statycznym i zaczęło mi brakować miejsca.
    Teraz kupiłem dwa dyski po 4TB każdy i docelowo chciałbym pozbyć się RAID-a, zrobić dwa dyski osobne na wolumenach pełnych i ustawić backup lub synchronizację codzienną. Dodatkowo migawki itd.
    Ogólnie wszystkie dane są do przywrócenia (muzyka, zdjęcia, filmy, koncerty), bo mógłbym sobie je przegrać na zewnętrzne dyski.
    Ale qBittorrent mam jako jako Docker, jest fajnie skonfigurowany (zewnętrzne adresy IP, katalogi, etc.) i nie chciałbym go ruszać, w sensie ponownie konfigurować, bo trochę się z tym pałowałem. Dodatkowo mam serwer FTP i w sumie to tyle.
    Czy musze stawiać NAS-a od zera, czy da się to zrobić tak, żebym nie tracił ustawień?
    Oczywiście kopię zapasową zrobiłem, ale obawiam się, że w tej kopii nie ma ustawień Dockera qBittorrent i FTP.
    Próbowałem zrobić to trochę na szybcika i w sumie spodziewałem się tego co się stanie, wyjąłem jeden dysk i włożyłem nowy, zaczęła się odbudowa RAID, normalka.
    Jak się do tego zabrać?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    QNAP nie dorósł do backupu wielu rzeczy - w tym Container Station. Jeśli nie masz ustawień tego kontenera w pliku docker-compose.yml , to pozostało ci przepisanie konfiguracji docker container inspect XXXXX upload_2020-12-11_23-49-45.
    dlatego mam portainera - bo ładnie to tam widać !
    upload_2020-12-11_23-57-53.

    upload_2020-12-11_23-58-36.

    dlatego wszystkie dockery mam zapisane w pliku txt
    upload_2020-12-11_23-50-26.
    i robię codziennie kopię volumenów dockera:
    upload_2020-12-12_0-0-47.

    jest jeszcze tool Red5d/docker-autocompose - ale nie wiem czy zadziała on na qnapie.

    FTP ? bez FTPS ? wyłącz to - szkoda Twoich danych

    Uwierz mi - najmniej problematyczna ścieżka.

    Jak dla mnie włóż nowe dyski do nasa , poustawiaj je jak potrzebujesz (pamiętaj że migawki oznaczają że nie możesz użyć prostego wolumenu!) i kopiuj dane - reinstaluj programy i ogień!
     
  3. enkoder
    Offline

    enkoder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Messages:
    11
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @pigers@pigers , wielkie dzięki, będę walczył, mam na to cały weekend, pozdrawiam

    A jeszcze jedno, gdzie znajdę plik docker-compose.yml ?
    Odpaliłem MC i nie wiem, gdzie szukać.
    Druga sprawa, zainstalowałem Portainera ale odrzuca mi połączenie po porcie 9123, a łączę się lokalnie
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie nie nie - tworzyłeś jako kontenery ? za pomocą QNAPowego Container Station ? czy za pomocą linii poleceń ?
    --- Połączono posty, Dec 12, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 12, 2020 ---
    Nie wiem skąd to wytrzasnąłeś - defaultowo port 9000 jest używany.

    upload_2020-12-12_11-0-26.
     
  5. enkoder
    Offline

    enkoder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Messages:
    11
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @pigers@pigers Luz, źle się do tego zabrałem. Poszperałem trochę i Twój film Wiedza - QNAP Container Station + Portainer
    zaprowadził mnie tam gdzie trzeba :)
    Teraz już mam czarne na białym, wielkie dzięki raz jeszcze.

    Tak, kontenery tworzyłem za pomocą QNAPowego Container Station
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    no to kolego, już teraz wiesz co masz zrobić ;)
    Container Station to zło - CLI (FAQ SSH) ułatwi Ci życie
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. enkoder
    Offline

    enkoder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Messages:
    11
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeszcze raz dzięki, zabieram się do roboty
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:14 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ale już widzę że musze ten film poprawić - ścieżka jest teraz o 1/2 krótsza :)
     

Users found this page by searching for:

  1. rss