Pomoc TS-269L i XBMC - odtwarzanie Full HD z zacięciami + aktualizacja

MarkosdPL

Entry Technician
Q Associate
21 Wrzesień 2014
43
2
8
62
markiewicz.info
QNAP
TS-x69L
Ethernet
1 GbE
Mam TS-269L z 1 GB RAM, QTS 4.1.4 z 22 maja 2015, dwoma dyskami WD Red 4 TB (RAID1). NAS służy głownie jako moje archiwum danych z różnych komputerów i smartfonów, ale czasem oglądam też filmy Full HD.

Dawniej filmy te miałem na zewnętrznym dysku WD Passport podłączonym przez USB 3.0 do notebooka, w którym uruchamiałem Windows Media Playera, a obraz kablem HDMI wędrował na telewizor. Co do jakości i płynności odtwarzania nie miałem żadnych zastrzeżeń, ale sama metoda uruchamiania kompa, podłączania dysku itd. mało mi odpowiadała. Spodziewałem się, że TS-269L wyposażony w złącze HDMI pozwoli mi na wygodniejsze oglądanie tych samych filmów. Owszem jest wygodniej, ale filmy przycinają się (temat był sygnalizowany na forum), szczególnie na początku oglądania. Czyli jest wygodniej, ale za to nieco gorzej w kwestii oglądania.

A teraz moje pytanie:
Mam Hybrid Desk Station 2.0.1. i XBMC 12.3.0. Aktualizację tych aplikacji (innych zresztą też) wykonuję wtedy, gdy po zalogowaiu do mojego NASa pojawia się informacja o aktualizacji tej czy innej aplikacji. Czy te wersje HD Station i XBMC to rzeczywiście najnowsze wersje jakie mogą pracować na TS-269L? A jeśli nie, to z jakiego wiarygodnego/bezpiecznego źródła pobrać nowsze?

Mam powyłączanie praktycznie wszystko oprócz Download Station, Multimedia Station i Notes Station. Ale bardziej w moim poście chodziło mi o potwierdzenie że HD Station i XBMC mam w najnowszych możliwych dla TS-269L wersjach.
Update poprawia wiele rzeczy - warto zrobić
a jednym słuszny źródłem jest producent :)

No ale jak mam zrobić ów "update" skoro mój NAS nie "zgłasza" opcji aktualizacji tych aplikacji?

Wyłącz wszystkie aplikacje w App Center. Wszystkie usługi... Uruchom XBMC i sprawdź!

Mało tego... zobacz temat: Rozwiązany - Przycinanie XBMC

Czytałem ten wątek, ale chyba nie jestem aż tak zaawansowanym użytkownikiem, bo część informacji była dla mnie niezrozumiała. A wracając do "wyłączenia wszystkich usług..." To może po kolei - Bibliotekę Multimediów przełączyć na ręczne skanowanie czy ją Dezaktywować?

Albo jeszcze inaczej... Co powinienem mieć uruchomione w moim TS-269L abym dalej bez problemów mógł z komputerów z Windows archiwizować i pobierać pliki oraz by używać XBMC do oglądania filmów?
TS-269L ma za słaby procesor aby uciągnąć wszystko naraz...

A jaki NAS QNAPa ma odpowiednią moc do takich multimedialnych zabaw? Gdy jesienią ub. roku kupowałem TS-269L z opisów na stronie QNAPa wynikało, że to właściwy wybór. Zresztą wcale nie najtańszy z ówczesnej oferty ;)
Nie ma chyba aktualizacji dla TS-x69L.

Czy to oznacza, że rodzina TS-x69 została już porzucona przez producenta?
Wszystko w App Center mam powyłączane, Biblioteka Multimediów dezaktywowana, dodatki, których potrzebował Notes Station też. Doszedłem do 24% RAM.
42% RAMu ? czym zawalone ?

Doszedłem do wykorzystania 24% z 1GB RAM - to już do przyjęcia? ;)

...

x69L to pierwsza seria na której uruchomiono XBMC. Szybciej działa x51.

Na koniec jeszcze jedno pytanie: jak pod względem wydajności na tle TS-269L prezentuje się QNAP TS-453 Pro? Czy na nim można uruchomić Spotify?

ja dołożyłem kość ramu 2 GB i teraz działa wszytko i wszytko odtwarza płynnie - nie zauważyłem opóźnienia i krzaczenia się - tylko kodi indeksuje przy pierwszym logowaniu się (po restarcie) około minuty- ale potem ile razy nie wejdę jest na od razu. Czytałem przed zakupem tego urządzenia test, tam testowano właśnie wersję 3 GB ramu i podkreślano fakt że na standardowym 1 GB ramu multimedia sie tną.

• Wow
Reakcje: Paweł Tołoczko
Czytałem przed zakupem tego urządzenia test, tam testowano właśnie wersję 3 GB ramu i podkreślano fakt że na standardowym 1 GB ramu multimedia sie tną.
W każdym QNAPie multimedia sie tną na 1GB RAM. Serwer z 1GB RAM + multimedia? Przecież to niemożliwe...