Pomoc TS-269L i XBMC - odtwarzanie Full HD z zacięciami + aktualizacja

MarkosdPL

Entry Technician
Q Associate
21 Wrzesień 2014
43
2
8
62
markiewicz.info
QNAP
TS-x69L
Ethernet
1 GbE
Mam TS-269L z 1 GB RAM, QTS 4.1.4 z 22 maja 2015, dwoma dyskami WD Red 4 TB (RAID1). NAS służy głownie jako moje archiwum danych z różnych komputerów i smartfonów, ale czasem oglądam też filmy Full HD.

Dawniej filmy te miałem na zewnętrznym dysku WD Passport podłączonym przez USB 3.0 do notebooka, w którym uruchamiałem Windows Media Playera, a obraz kablem HDMI wędrował na telewizor. Co do jakości i płynności odtwarzania nie miałem żadnych zastrzeżeń, ale sama metoda uruchamiania kompa, podłączania dysku itd. mało mi odpowiadała. Spodziewałem się, że TS-269L wyposażony w złącze HDMI pozwoli mi na wygodniejsze oglądanie tych samych filmów. Owszem jest wygodniej, ale filmy przycinają się (temat był sygnalizowany na forum), szczególnie na początku oglądania. Czyli jest wygodniej, ale za to nieco gorzej w kwestii oglądania.

A teraz moje pytanie:
Mam Hybrid Desk Station 2.0.1. i XBMC 12.3.0. Aktualizację tych aplikacji (innych zresztą też) wykonuję wtedy, gdy po zalogowaiu do mojego NASa pojawia się informacja o aktualizacji tej czy innej aplikacji. Czy te wersje HD Station i XBMC to rzeczywiście najnowsze wersje jakie mogą pracować na TS-269L? A jeśli nie, to z jakiego wiarygodnego/bezpiecznego źródła pobrać nowsze?

Jak na razie wygląda na to, że powiększenie RAM z 1 do 3 GB było strzałem w dziesiątkę. Na dodatek okazało się, że nie muszę wyłączać wszystkich innych aplikacji aby odtwarzanie filmów Full HD szło bez zacięć :)
Mam pytanie do kolegów będących "bliżej" QNAPa... Czy dobrze mi się wydaje, że QNAP przestał już interesować się serwerami serii x69, czy też brak nowych wersji aplikacji np. XBMC albo całkowity brak np. Spotify, wynika ze zbyt słabego procesowa w x69?

• Wow
Reakcje: Paweł Tołoczko
Dzięki za info, ale ponieważ mam tylko jeden NAS a na nim swoje archiwum, to bety nie instalowałem ;)

Czy w systemie 4.2 zaktualizowany jest XBMC? Albo czy doszła aplikacja Spotify? Albo... czy gdzieś mogę zobaczyć co i jak jest w becie 4.2 bez jej instalowania na moim NASie?

To ciekawe, chciałem mieć YouTube na x69 i nic z tego. Odpalam na Chromie i w FullHD kratkuje co N klatek.
Może w becie będzie YT :)

Intel Atom 2 Core w HT jest za słaby ? Znajomy kupił QNAPa na celeronie 2,53 dwa rdzenie chyba bardziej energooszczędny i mocniejszy co o tym myślicie.
Zastanawiam się nad zmianą mojego NASa.
Spojrzałem na szybko i nie mam kodi, dodatkowo nie mogę go zainstalować z appcenter.
Zamiast tego mam XBMC.
Czy wgranie z osobnej paczki załatwi problem? Czy wtedy XBMC muszę odinstalować?

To ciekawe, chciałem mieć YouTube na x69 i nic z tego. Odpalam na Chromie i w FullHD kratkuje co N klatek.
To normalne x69 zawsze tak miało. Sam z tym kiedyś walczyłem.

Czy wgranie z osobnej paczki załatwi problem? Czy wtedy XBMC muszę odinstalować?
Kodi instaluje się jako osobna aplikacja. Moim zdaniem na x69 niewiele to załatwi bo sprzęt nadal ten sam. Jeśli myślisz o zmianie NASa to moim zdaniem jest to krok we właściwą stronę. Ja właśnie na etapie takich niedostatków wymieniłem swojego x69.