Rozwiązany TS-419U - zmiana kontrolera domeny a uprawnienia do folderów

Discussion in 'Windows Active Directory' started by SnejX, Jun 10, 2015.

Loading...
  1. SnejX
    Offline

    SnejX Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Apr 5, 2013
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    Witam
    mam taki problem:
    Qnap TS-419U (fw 3.8.3), podłączony do kontrolera domeny, do udziałów sieciowych zostały przypisane uprawnienia userom lub grupom z AD, którzy mogą zapisywać pliki w tych folderach. Uzbierało się już sporo tych folderów. Wszystko to działa prawidłowo.

    Teraz pojawiła się konieczność zmiany kontrolera domeny na inny. Zrobiłem test, zmieniłem kontroler domeny, foldery (dane na dyskach) są ALE zniknęły przypisane uprawnienia. Miałem backup więc wszystko przywróciłem.
    Konta userów/grup mają te same nazwy tylko sama domena się zmienia tzn domenaA\Kowalski => domenaB\Kowalski

    Teraz pytanie.
    Czy da się zrobić listę wszystkich udziałów sieciowych z przypisanymi do nich uprawnieniami np. udział<=>user/grupa, żebym po zmianie domeny mógł ręcznie (automatem/skryptem??) wyklikać uprawnienia jakie były wcześniej. Będzie czasochłonne ale do zrobienia.

    Ew. jeśli się da taką listę wyciągnąć to może da się w niej zamienić "domenaA" na "domenaB" i wgrać to z powrotem?

    Wszystkie inne pomysły mile widziane.
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,404
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +1,389 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    w /etc/smb.conf jest zapisana konfiguracja udziałów - teraz przejrzyj ją sobie i i pomyśl co tam można pozmieniać

    pamiętaj o relacji zaufania NAS <-> domena
     
  3. SnejX
    Offline

    SnejX Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Apr 5, 2013
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    ok, jutro prejrzę.

    tzn co masz na myśli?
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,404
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +1,389 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    jak ludzi serwisują AD i nie wiedzą o tym ??

    szkolenie M$ odnośnie AD z Win 2003 w górę o tym mówi

    Let me google that for you
     
  5. SnejX
    Offline

    SnejX Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Apr 5, 2013
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    wiem co to relacje zaufania, dlatego dopytałem co konkretnie masz na myśli.
    Chcę zrobić tak, że zmienię kontroler domeny, na udziałach znikną mi uprawnienia ....wtedy (jak już sprawdzę co jest w pliku smb.conf) spróbuje go przeedytować i podmienić. Ew. wyklikam ręcznie.
     
  6. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,404
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +1,389 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    pozostaje życzyć powodzenia

    PS: zrób kopię pliku przed zmianami ;)
     
  7. SnejX
    Offline

    SnejX Zarejestrowany Noobie

    Joined:
    Apr 5, 2013
    Messages:
    8
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    dzięki,
    kopia ofc, :) tylko tym razem właśnie nie na Qnapie :)
    --- Połączono posty, Sep 18, 2015, Data oryginalnego postu: Jun 11, 2015 ---
    witam ponownie
    troszkę czasu minęło, ale do rzeczy.
    Zrobiłem tak jak poradziłeś. Plik smb.conf skopiowany, ręcznie (z GUI) zmieniona domena, uprawnienia na udziałach znikneły (tylko te domenowe, konta lokalne zostały).
    Przeedytowałem plik smb.conf (zmieniłem domenaA+username na domenaB+username) , następnie wgrałem go ponownie i reboot Qnapa.
    Działa, dane są, dostęp jest. Dzięki za pomoc.

    Ale widzę że wyzerował się licznik quoty, każdy pomimo że ma swoje dane to ma 0% wykorzystania - może podpowiedz w tym temacie. Jak "przeliczyć" dane i uaktualnić informacje o zużyciu przydzielonego miejsca?
     
  8. Chomik79
    Offline

    Chomik79 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    1
    Local Time:
    1:19 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69U
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x69U 100 GbE
    Odgrzewam kotleta, bo stoję przed dokładnie tym samym problemem. Mam 4 QNAPy, które muszę przenieść. Skopiowałem smb.conf i przeedytowałem zmieniając domenę A na B, jednak po wgraniu zamiast użytkowników mam jedynie ich numery. Nie wiem w tym momencie gdzie popełniam błąd i gdzie szukać przyczyny. Może sposób nie działa na wszystkich QNAPach, może jest to kwestia firmware'u?? Ktoś ma jakiś pomysł?? Na razie testowałem na QNAPie TS-212p z wersją 4.3.3.0868.
     

Users found this page by searching for:

  1. ts-419U