Rozwiązany TS-451+ ciągła praca dysków, hdparm -y usypia tylko na chwilę

Discussion in 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' started by mmmm, Jan 12, 2020.

Loading...
  1. mmmm
    Offline

    mmmm Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 12, 2020
    Messages:
    1
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-459U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-459U 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware:
    cat /etc/version_info
    commit c3f4cf02ba7034929378105f2561b1086ed487c4
    Date: 2018-08-29 09:19:42 +0800
    * QTS_4.3.4
    remotes/origin/QTS_4.3.4

    Model serwera: QNAP TS-451+ , 4 dyski WD Red , RAID:5 na wszystkich dyskach

    Cześć,
    Usiłuję przekonać QNAPa by gasił dyski jak nikt z nich nie korzysta, co mi się nie duaje. W kilka minut po wykonaniu ręcznie wymuszenia hdparm -y /dev/sda,b,c,d dyski sa ponownie wybudzane.

    Sprawdziłem juz chyba wszystko co mi przyszło do głowy.

    Uruchomione czysty goły NAS (niedawno kupiony), w osobnym-separowanym LAN bez dostępu do Internetu,

    Uruchomione uslugi: DLNA, SAMBA, NFS, QOptware-NG(dla FAQ SSH i narzędzi FAQ shell)
    Podczas testów żaden klient nie korzysta z tych serwisów, wszystkie urządzenia są wyłączone (laptopy z Windowsem,telewizory,itp..)


    Uruchomiłem nawet ten skrypt analizujacy kmsg linkowany z artykułu: Why are my NAS drives not entering standby mode?
    do: Find out which process prevents the hard drives from spindown - QNAPedia
    a skrypt tutaj:
    Link: https://drive.google.com/file/d/0B8u8qWRYVhv0S1ozWFRjazFEX1E/view

    MD5: 93905879a846d8bce71e0b8d4168669b blkdevMonitor_20151225.sh

    bardzo czesto przewijajacy sie fragment:

    Code (Bash):
    1. <7>[364260.280852] kworker/u8:0(1405): WRITE block 8 on md9 (8 sectors)
    2. <7>[364260.280866] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524288 on md9 (8 sectors)
    3. <7>[364260.280877] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524296 on md9 (8 sectors)
    4. <7>[364260.280888] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524304 on md9 (8 sectors)
    5. <7>[364260.280900] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524408 on md9 (8 sectors)
    6. <7>[364260.280910] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524440 on md9 (8 sectors)
    7. <7>[364260.280921] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524448 on md9 (8 sectors)
    8. <7>[364260.280931] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524488 on md9 (8 sectors)
    9. <7>[364260.280941] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524504 on md9 (8 sectors)
    10. <7>[364260.280951] kworker/u8:0(1405): WRITE block 524512 on md9 (8 sectors)
    11. <7>[364260.280961] kworker/u8:0(1405): WRITE block 622776 on md9 (8 sectors)
    12. <7>[364260.482047] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sdb1 (1 sectors)
    13. <7>[364260.482061] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sdc1 (1 sectors)
    14. <7>[364260.482069] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sdd1 (1 sectors)
    15. <7>[364260.482077] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sda1 (1 sectors)
    16. <7>[364260.503430] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sdb1 (1 sectors)
    17. <7>[364260.503441] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sdc1 (1 sectors)
    18. <7>[364260.503449] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sdd1 (1 sectors)
    19. <7>[364260.503456] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sda1 (1 sectors)
    20. <7>[364248.599944] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sda1 (1 sectors)
    21. <7>[364248.623159] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sda1 (1 sectors)
    22. <7>[364260.236671] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sda1 (1 sectors)
    23. <7>[364260.258541] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sda1 (1 sectors)
    24. <7>[364260.482077] md9_raid1(2199): WRITE block 1060216 on sda1 (1 sectors)
    25. <7>[364260.503456] md9_raid1(2199): WRITE block 1060232 on sda1 (1 sectors)
    W systemie ustawione by gasil dyski po godzinnej nieaktywnosci - by tyle nie czekac pomagam mu hdparm -y.

    Co moge zrobic ?

    Z gory dziekuje za pomoc,
    Marcin
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Na tym forum nie jesteśmy zwolennikami używania usypiania dysków. Z doświadczenia wiem, że dyski prędzej się sypią - jeśli dobrze przypominam sobie statystyki to wygląda to mniej wiecej tak:
    • z usypianiem: 3 wymiany dysku / 7 lat
    • bez usypiania: 1 wymiana dysku / 7 lat
    Lepiej je utrzymać w ciągłej pracy.

    PS. Wiedza - Zużycie pradu przez NAS a oszczednosci
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 3
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Messages:
    78
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    A u mnie na moim 451 problem powrócił jakiś miesiąc temu.
    Bo może i na forum nie jesteśmy zwolennikami usypiania dysków, ale bez jaj! Żeby system mający 8GB RAM i uruchomione tylko SMB i NFS nie potrafił działać bez ciągłego "chrobotania" dyskami? Oczywiście w sytuacji, gdy nie ma podłączonych żadnych klientów!
    To nie jest normalne.

    W moim przypadku nie chodzi o usypianie, bo nie mam zamiaru usypiać dysków, tylko o ciągłą ich pracę w "czuwaniu" NASa. Chrobotanie przez całą noc jest wkurzające i akurat to na pewno nie poprawia czasu życia dysków.

    Przez ostatnie miesiące mój NAS pracował tak jak powinien, to znaczy, przy braku podłączonych klientów dyski się kręciły (też nie jestem zwolennikiem usypiania), ale nie było do nich odwołań.

    A teraz (zapewne po którymś update softu), mam co kilkanaście sekund pracę wszystkich dysków przez całą dobę, czy korzystam z NASa czy też nie (jeszcze raz powtarzam 8GB RAM -10% zajęte i tylko SMB i NFS!).
    Nosz kurde przy 8GB RAM nawet Windows 7 potrafiło pracować w idlu bez odwołań do dysku systemowego godzinami (w moim laptopie 3 lata temu dysk potrafił się uśpić, a Win7 chodziło dalej przy przeglądaniu stron internetowych).

    Znowu zacząłem walkę, ale teraz nic nie pomaga. Chyba czas znowu zgłosić do supportu.

    Jakoś inni producenci umieją sobie z tym poradzić (podobno).
     
  4. Azet
    Offline

    Azet Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 18, 2017
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:42 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mój TS-253A (16GB RAM) pracował od marca 2017 tak jak powinien. Problem z ciągłym chrobotaniem dysków zaczął się po aktualizacji którejś z aplikacji; Hybrid Backup Sync, albo Multimedia Console.
    Przy okazji pytanie. Czy można przywrócić poprzednie wersje tych aplikacji, albo całkowicie odinstalować? Przekonałbym się czy moje podejrzenia są słuszne.
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Zobacz czy przypadkiem nie ma włączonego skanowania wszystkich udziałów sieciowych w poszukiwaniu zdjec/muzyki/filmow.
     
  6. Azet
    Offline

    Azet Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 18, 2017
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:42 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To nie to. Multimedia Console mam wyłączoną.
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,812
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    1. Instalujesz i uruchamiasz Entware-std

    2. Łączysz się z QNAP po FAQ SSH

    3. Wykonujesz:
      Code (Bash):
      1. opkg update
      2. opkg install htop iotop
      3. iotop
    4. Patrzysz, który proces caly czas coś zapisuje/odczytuje
     
  8. Azet
    Offline

    Azet Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 18, 2017
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:42 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Co kilka sekund zapisu dokonuje proces [jbd2/dm-0-8].
    Po odinstalowaniu HBS 3 Hybrid Backup Sync ver. 3.0.200113 proces ten nie pojawia na liście i jest cisza, żadnego zapisu na dyskach.
     
  9. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Messages:
    78
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    U mnie opkg nie występuje :p
    A do tego HBS 3 używam raz w tygodniu do wykonania backupu (w końcu do tego jest), więc nawet jeśli to jego wina nie mogę odinstalować. Z trzeciej już strony, czekanie na cotygodniowy backup nie powinno skutkować ciągłym czytaniem/pisaniem na dyski - to nie jest rsync w trybie ciągłej synchronizacji. Z resztą RSYNC mam wyłączony.
     
  10. Azet
    Offline

    Azet Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 18, 2017
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:42 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Do wiadomości zainteresowanych:
    Zainstalowałem nową wersję HBS 3 Hybrid Backup Sync 3.0.200212 (z 18 lutego 2020) i jest OK. Brak ciągłych odwołań do dysku.
     
  11. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Messages:
    78
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    2:42 PM
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    A ja odinstalowałem jednak HBS 3, bo jak się okazało przykrywa on tylko poprzednią aplikację, która może i ma mniej możliwości, ale mi do jednej synchronizacji po RSYNC tygodniowo wystarcza.
    No i przez dwa tygodnie było O.K.
    A od paru dni znowu dyski pracują bez przerwy - stukając co kilka-kilkanaście sekund.
    Zaczyna to być irytujące coraz bardziej!
     

Users found this page by searching for:

  1. qnap dysk czuwanie