Otrzymałem do testów nowy serwer NAS, QNAP TS-451.
Zapowiada się całkiem sympatyczne. Przełożyłem dyski ze starego NAS'a i zakutalizowałem firmware. Działa wszystko od sztycha.
Jedyną rzecz jaką napotkałem to lekkie przycinanie się filmów w XBMC kiedy odpaliłem pobieranie torrentów w rtorrentie. Ale zaraz udało mi się to naprawić edytując w pliku
Zmieniając priorytet z lekko powyżej normalnego (-2) na najwyższy (-20). Czyli
To pierwszy serwer NAS firmy QNAP, w którym bawię się XBMC. Tutaj podziękowania dla @SiewcaRyżu'a który wprowadził mnie w tajniki XBMC. Muszę przyznać, że zaczyna mi się to podobać. Chociaż i tak x51 nie dorównuje maszynce, którą ma @pawurb1978 i w której może wymienić CPU
W miarę wolnej chwili napisze kilka tutków, jak zmodyfikować XBMC i dodać w nim kilka ciekawostek. Np. odtwarzanie 3 losowych trailerów z trailer.apple.com przed uruchomieniem filmu.
Specyfikacja serii x51 w załączniku.
Chętnie odpowiem na pytania związane ze sprzętem.
PS. Sprzęt nie mój a już go niechcący przypaliłem papierosem - fuuuck!
Zapowiada się całkiem sympatyczne. Przełożyłem dyski ze starego NAS'a i zakutalizowałem firmware. Działa wszystko od sztycha.

Jedyną rzecz jaką napotkałem to lekkie przycinanie się filmów w XBMC kiedy odpaliłem pobieranie torrentów w rtorrentie. Ale zaraz udało mi się to naprawić edytując w pliku
/share/..._DATA/.qpkg/XBMC/opt/startup_shell
linie 52:
Bash:
...
if [ -n "$!" ]; then
echo $! > /tmp/${QPKG_CLASS}-${QPKG_NAME}.pid
renice -2 $!
wait $!
rm /tmp/${QPKG_CLASS}-${QPKG_NAME}.pid
fi
renice -2 $!
na renice -20 $!
.To pierwszy serwer NAS firmy QNAP, w którym bawię się XBMC. Tutaj podziękowania dla @SiewcaRyżu'a który wprowadził mnie w tajniki XBMC. Muszę przyznać, że zaczyna mi się to podobać. Chociaż i tak x51 nie dorównuje maszynce, którą ma @pawurb1978 i w której może wymienić CPU
W miarę wolnej chwili napisze kilka tutków, jak zmodyfikować XBMC i dodać w nim kilka ciekawostek. Np. odtwarzanie 3 losowych trailerów z trailer.apple.com przed uruchomieniem filmu.
Specyfikacja serii x51 w załączniku.
Chętnie odpowiem na pytania związane ze sprzętem.
PS. Sprzęt nie mój a już go niechcący przypaliłem papierosem - fuuuck!