Pomoc TS-453A – odzyskanie danych z RAID 1 – prośba o aktualizację/potwierdzenie sugerowanych kroków

chomique

Nowy użytkownik
Noobie
8 Marzec 2017
4
0
1
47
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
Witam.

Ostatni wątek w tym dziale widzę z lutego zeszłego roku.
Stąd moja prośba o odpowiedź na kilka pytań, ewentualnie sugestie, na co zwrócić uwagę podczas próby odzyskania dostępu do danych.
  1. Czy R-Studio to nadal rekomendowane narzędzie do odzyskiwania danych?
  2. Jeśli tak: który wariant licencji kupić pod Win 11 do zastosowania dla pojedynczego urządzenia NAS?
  3. Jeśli nie: co pod windowsa proponujecie na dzisiaj?
Mój sprzęt:
TS-453A, 4 dyski (2 x RAID 1).
Kilka miesięcy temu pierwsza para dysków wymieniona z 4TB na 8TB, pula pamięci zmigrowana wg procedury, prawidłowa synchronizacja. Zero problemów z działaniem.
Kilka miesięcy temu wymienione kości RAM (upgrade do 16GB) - SK HYNIX HMT41GS6BFR8A-PB (8 GB - 2Rx8 - PC3L-12800S-11-13-F3 - DDR3L / PC3L - 1600 MHz - CL11 - 1.35V / 1.5V). Zero problemów z działaniem.

Historia w skrócie:
  • Czwartek 26/06 wieczór
    NAS kilkakrotnie zrebootował się w ciągu nocy. Zapis w logu: "Nieprawidłowe zamknięcie systemu" - tak, jakby stracił zasilanie
  • Piątek 27/06 rano
    NAS nie wstaje - na panelu komunikat "rebooting".
    Wyłączony przez przytrzymanie przycisku, potem odłaczony od zasilania na 30+ minut, podpięty do LAN pod inny switch, ale pod tem sam port (przeniosłem do innego pomieszczenia żeby móc go obserwować).
    System wstał bez problemów. Pełen dostęp do usług i plików, wszystko działa normalnie przez klika godzin, ale po zalogowaniu do GUI widzę w bieżących zadaniach info o synchronizacji wolumenu. Nie idzie tego przerwać.
  • Piątek 27/06 wieczór
    Samoczynny reboot. System już nie wstaje, ale zauważam to dopiero rano.
    Wiem, że zdarzenie było wieczorem bo widzę kiedy zniknął z sieci LAN w logach z rootera.
    NAS świeci napisem "rebootng >>>", Zostawiam na noc licząc na cud.
  • Sobota 28/06 rano
    Próbuję wyłączyć przyciskiem, ale nie reaguje na długie przytrzymanie. Odpinam zasilanie. Odłączam LAN. Próbuję włączyć po kilku minutach. Sytrem nie wstaje.
    Podpinam monitor - dostaję na ekranie to, co widać w załączeniu. System nie wstaje. Po jakimś czasie po ekranie "starting..." pojawia się plansza z opcją reinicjalizacji.
    Wyłączam NASa, podpinam dysk 1 pod Windowsa. Uruchamiam skan DMDE (taki soft miałem pod ręką) - nie widzę swoich partycji.
Będę wdzięczny za sugestie / pomoc / wskazówki na co zwrócić uwagę.

Załączniki

• Wideo WhatsApp 2025-06-29 o 12.21.58_504a7990.mp4
    10,1 MB

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dyski