Pomoc TS-453A – odzyskanie danych z RAID 1 – prośba o aktualizację/potwierdzenie sugerowanych kroków

chomique

Nowy użytkownik
Noobie
8 Marzec 2017
4
0
1
47
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
Witam.

Ostatni wątek w tym dziale widzę z lutego zeszłego roku.
Stąd moja prośba o odpowiedź na kilka pytań, ewentualnie sugestie, na co zwrócić uwagę podczas próby odzyskania dostępu do danych.
  1. Czy R-Studio to nadal rekomendowane narzędzie do odzyskiwania danych?
  2. Jeśli tak: który wariant licencji kupić pod Win 11 do zastosowania dla pojedynczego urządzenia NAS?
  3. Jeśli nie: co pod windowsa proponujecie na dzisiaj?
Mój sprzęt:
TS-453A, 4 dyski (2 x RAID 1).
Kilka miesięcy temu pierwsza para dysków wymieniona z 4TB na 8TB, pula pamięci zmigrowana wg procedury, prawidłowa synchronizacja. Zero problemów z działaniem.
Kilka miesięcy temu wymienione kości RAM (upgrade do 16GB) - SK HYNIX HMT41GS6BFR8A-PB (8 GB - 2Rx8 - PC3L-12800S-11-13-F3 - DDR3L / PC3L - 1600 MHz - CL11 - 1.35V / 1.5V). Zero problemów z działaniem.

Historia w skrócie:
  • Czwartek 26/06 wieczór
    NAS kilkakrotnie zrebootował się w ciągu nocy. Zapis w logu: "Nieprawidłowe zamknięcie systemu" - tak, jakby stracił zasilanie
  • Piątek 27/06 rano
    NAS nie wstaje - na panelu komunikat "rebooting".
    Wyłączony przez przytrzymanie przycisku, potem odłaczony od zasilania na 30+ minut, podpięty do LAN pod inny switch, ale pod tem sam port (przeniosłem do innego pomieszczenia żeby móc go obserwować).
    System wstał bez problemów. Pełen dostęp do usług i plików, wszystko działa normalnie przez klika godzin, ale po zalogowaniu do GUI widzę w bieżących zadaniach info o synchronizacji wolumenu. Nie idzie tego przerwać.
  • Piątek 27/06 wieczór
    Samoczynny reboot. System już nie wstaje, ale zauważam to dopiero rano.
    Wiem, że zdarzenie było wieczorem bo widzę kiedy zniknął z sieci LAN w logach z rootera.
    NAS świeci napisem "rebootng >>>", Zostawiam na noc licząc na cud.
  • Sobota 28/06 rano
    Próbuję wyłączyć przyciskiem, ale nie reaguje na długie przytrzymanie. Odpinam zasilanie. Odłączam LAN. Próbuję włączyć po kilku minutach. Sytrem nie wstaje.
    Podpinam monitor - dostaję na ekranie to, co widać w załączeniu. System nie wstaje. Po jakimś czasie po ekranie "starting..." pojawia się plansza z opcją reinicjalizacji.
    Wyłączam NASa, podpinam dysk 1 pod Windowsa. Uruchamiam skan DMDE (taki soft miałem pod ręką) - nie widzę swoich partycji.
Będę wdzięczny za sugestie / pomoc / wskazówki na co zwrócić uwagę.

Załączniki

• Wideo WhatsApp 2025-06-29 o 12.21.58_504a7990.mp4
    10,1 MB
Zakładając że nie robiłeś migawek R-Studio czy reclaime ogarną sprawę.

Jeśli robiłeś migawki .. taniej i prościej kupić kolejną sztukę QNAPa na Intelu , Sprzedam - Sprzedam urządzenia Qnap serwisant tutaj sprzedaje
i przełożyć dyski.

a co do obecnego, przetestuj czy na innym nieużywanym dysku zainstalowanym w tym nasie zachowuje się niestabilnie, może mieć walnięty zasilacz ?
wtedy ten sam kolega z linka powyżej pomoże w naprawie.

Zakładając że nie robiłeś migawek R-Studio czy reclaime ogarną sprawę.

Jeśli robiłeś migawki .. taniej i prościej kupić kolejną sztukę QNAPa na Intelu , Sprzedam - Sprzedam urządzenia Qnap serwisant tutaj sprzedaje
i przełożyć dyski.

a co do obecnego, przetestuj czy na innym nieużywanym dysku zainstalowanym w tym nasie zachowuje się niestabilnie, może mieć walnięty zasilacz ?
wtedy ten sam kolega z linka powyżej pomoże w naprawie.
Dzięki za odpowiedź.
Robiłem migawki.
Rozumiem, że to komplikuje sprawę?

@SiewcaRyżu
@Sycamor
Dziękuję za odpowiedź i ofertę.
Wydaje mi się jednak, że proponowane przez Was rozwiązanie nie ma większych szans na powodzenie.

Ostatecznie udało mi się bootnąć NASa bez dysków. Próbowałem podłączyć się przez ssh i zadziałać wg sugestii z tego wątku, ale nie byłem w stanie połączyć się z NASem. Być może dlatego, że przed awarią usługa ssh była wyłączona.
Ostatecznie udało sie bootnąć NASa z pendrivea z rescue disk i podjąc próbę montowania tych wolumenów. Niestety, nie byłem w stanie zamontować wolumenu. Ślady po tych partycjach były widoczne, ale niewiele ponadto.
Więcej szczegółów nie podam bo jest to ponad moje kompetencje.
Oddałem dyski do firmy odzyskującej dane i czekam na diagnozę. Wstępna diagnoza przyczyny problemu: przegrzane dyski twarde.

Ciekawostka:
Pula pamięci była zbudowana na 2 dyskach Seagate IronWolf 8TB 3.5'' SATA III (6 Gb/s) (ST8000VN004).
Do firmy od odzyskiwania 3 dni wcześniej trafiły 2 dyski z tej samej serii, z podobnym problemem.

Także ostatecznie jeszcze dziękuję za zainteresowanie wątkiem.
Wydaje mi się, że można go na tym etapie zamknąć.

@SiewcaRyżu
System nie zgłaszał żadnych problemów tego typu.
Jedyne, co się zadziało to te dziwne restarty, o których pisałem na samym poczatku. W logach info takie, jak przy awarii zasilania. Nic poza tym.
Faktem jest, że dzień czy dwa przed awarią przerzucałem dość dużą ilość danych na tych dyskach. Tak mi się skojarzyło po tym jak dostałem info o przegrzaniu.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum
  2. r-studio
  3. dyski
  4. synchronizacja
  5. odzyskiwanie
  6. zasilacz