Rozwiązany TS-453D nieudany upgrade

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by sosen, Apr 17, 2021.

Loading...
  1. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Cześć,
    Wczoraj uruchomiłem aktualizację do 4.5.2.1630 po czym NAS już się nie uruchomił poprawnie.
    Dzisiaj wziąłem go na warsztat i zrobiłem firmware recovery po wcześniejszym wyjęciu dysków HDD. Pozostawiłem kartę QM2 wraz z dyskiem SSD.
    Jednym z ostatnich kroków w recovery jest aktualizacja firmware z poziomu Qfinder, która niestety się nie powiodła - problem jest na ostatnim kroku "restartowanie systemu", który pomimo restartu, trwa w nieskończoność.

    Obecnie wykonuję drugie podejście z wersją 4.5.2.1605 ale już wygląda na to, że problem nadal występuje.

    Na wyjściu HDMI bootowanie dochodzi do momentu, gdzie pojawia się "reklama" HDStation z informacją o możliwości instalacji.

    Stąd moje pytanie:
    - czy powinienem wymontować również kartę QM2? problemem może być obecność dysku SSD?
    - czy robiąc ponowną inicjalizację, będę w stanie później podpiąć dyski HDD i uzyskać do nich dostęp? Na SSD był tylko system i VM, więc mogę spokojnie skasować zawartość SSD.


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2.1630 Build 20210406
    Model serwera: QNAP TS-453D
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1. procedure recovery robi się bez dysków - skoro masz dyski w karcie - to popełniłeś błąd, wyjmij całą kartę (żebyś nie babrał sie dyskami)
    2. przeważnie tak - wystarczy klepnąć guzik odzyskaj w managierze dysków po tym jak zakończysz instalacje
     
  3. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Dzięki, zgłosił się jako nowy system po tej operacji i poprosił o inicjalizację. Wyłączyłem go i dodałem wszystkie dyski, SSD i HDD. I znowu nie mogę się uruchomić.

    Pozostaje chyba tylko ponowienie procedury i świeża inicjalizcja na SSD oraz próba późniejszego dołożenia dysków HDD.

    Ciekawe jest to, że z dyskami interfejsy sieciowe nie wstają.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak dla mnie - ticket do helpdesku qnapa - przez portal serwisowy Portal serwisowy - QNAP

    wg mnie system do ponownej instalacji - backup ustawień zrobiłeś przed upgrade'm ?
     
  5. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Niestety prawdopodobnie nie, na pewno nie pilnowałem tego.

    Udało mi się zalogować podpinając fizycznie klawiaturę i myszkę. Wygląda na to, że system się zbootował, ale ma problem z siecią. Mam dostęp do danych na dyskach, wygląda jakby wystawiał coś na porcie 80 - jeszcze nie mam pewności co.

    Nie wstaje za to eth0 i eth1, czyli jego domyślne interfejsy sieciowe. eth2 karty QM2 dostaje IP, ale moge jedynie pingować router, brak dostępu do internetu.
    Spróbuję się jeszcze pobawić robiąc upgrade firmware z linii poleceń, ale jeśli to nie pomoże to zakładam ticket.

    Wiem jedno, następny NAS to będzie DIY.
     
  6. Kurczak
    Offline

    Kurczak Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Messages:
    1
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Daj znać co udało Ci się zdziałać, mam podobny problem z TS-453D, ale nie mam fizycznego dostępu do niego ( siedzę za granicą ).
    Córka restartowała serwer po upgrade, ale ja nie widzę żeby był widoczny na routerze eth0 i eth1.
     
  7. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Udało mi się w końcu rozwiązać problem, prawdopodobnie niepotrzebnie robiłem firmware recovery.

    Troszkę dziwnie to wygląda, ale pomogło to:
    How to reset network & virtual switch setting via command line

    Robiłem to na samym początku, ale prawdopodobnie w jednej z komend zrobiłem literówkę (miałem inne zajęcia, więc zaglądałem w wolnym czasie).
    Ostatecznie system stoi i mogę się zalogować.

    Okazuje się również, że miałem backup ustawień sprzed 3 dni - nie wiem dlaczego, prawdopodobnie jest to automatyczny backup. Pomogło mi to o tyle, że mogłem sobie porównać z bierzącymi ustawieniami sieci i upewnić się, że wszystko jest OK.

    Czeka mnie jeszcze próba z podpięciem wszystkich interfejsów sieciowych, ale muszę go fizycznie przenieść do szafki sieciowej. W moim przypadku naprawa wymagała fizycznego dostępu, klawiatury i monitora. Może czas wrzucić mu Freenasa? :D
     
  8. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    • Piwo Piwo x 1
  9. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Możliwe. Nie mam doświadczenia z Qnapem, to moja pierwsza awaria, ale świadczy o tym, że nie jest to najlepszy software.

    Widze, że MTU wyzerowało się na 1500, więc na pewno za pierwszym razem ta komendy nie podziałała. W międzyczasie jednak robiłem dodatkowy upgrade po włożeniu dysków, z linii poleceń i restart switcha. No i ten eth2, który jednak dostawał IP, bardzo dziwne.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak przebijesz koło , to producent auta jest winny ? aha ..
     
  11. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Problem wprost po aktualizacji firmware, utraciłem dostęp po restarcie NAS-a. Czy wygląda to na "złapanie koła" czy błąd aktualizacji? Prawdopodobnie nie przewidzieli jakiejś konfiguracji sprzętowej, może to karta QM2? Nie wiem, ja tylko straciłem pół dnia, ale jestem wdzięczny za pomoc @pigers@pigers :beer:
     
  12. pepe32
    Offline

    pepe32 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 21, 2015
    Messages:
    31
    Local Time:
    11:33 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53 10 GbE
    kurka wodna! mam QM2 i ten sam problem QNAP nie wstał po aktualizacji! teraz działa ale nie mogę zrestartować i wyłączyć przy próbie zawiesza się, pomaga tylko odłączenie zasilania!!
     
  13. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Nie wiem co powoduje ten problem. U mnie pomógł reset ustawień sieci jak w linku wyżej. Niestety trzeba podpiąć HDMI i klawiaturę - nie miałem FAQ SSH wystawionego na interfejsie karty QM2 a tylko ona miała łączność.
    Testowałem wczoraj dalej i ustawienie Jumbo Frames powoduje u mnie to, że adapter sieciowy się nie łączy. Trzeba przywrócić ustawienia MTU=1500 i zrobić restart! (paranoja). QM2 działa poprawnie z Jumbo Frames. Wcześniej też używałem MTU=9000 i było ok.

    Qnap coś ewidentnie zepsuł w tej wersji.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    bubel - zgłoś do helpdesku - naprawią.
     
  15. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    111
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +33 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    u mnie dla odmiany wszystko bez problemu, też mam QM2 (244a) i jak zawsze restart przed aktualizacją, aktualizacja i wszystko śmiga :)
     
  16. pepe32
    Offline

    pepe32 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 21, 2015
    Messages:
    31
    Local Time:
    11:33 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53 10 GbE
    pomiędzy twoją i naszymi kartami jest spora różnica! nie masz karty sieciowej!!
     
  17. sosen
    Offline

    sosen Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Messages:
    20
    Local Time:
    12:33 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1