TS-464 czy coś innego

vekh

Nowy użytkownik
Noobie
10 Styczeń 2025
3
0
1
37
QNAP
null
Ethernet
2.5 GbE
Cześć,
chciałbym zakupić swojego pierwszego "prawdziwego" NASa - do tej pory bawiłem się w DIY z TrueNAS, OMV i UnRAID (tylko testowo). Generalnie dużo bawię się w domu w tzw. selfhosting/homelab - na proxmoxie mam postawione kilkanaście aplikacji, których używam np. pod dockerem Frigate+MQTT+NTFY do monitoringu
Wstępnie wytypowałem TS-464, ale chciałbym podpytać Was zanim dokonam zakupu - jeśli macie jakieś inne modele godne uwagi to proszę o prady.
Zgodnie z regulaminem:
1. Co chcę kupić:
  • Dysk: aktualnie mam Toshibę N300 4TB (prosty share SMB pod debianem) + WD RED 1TB (dysk w Proxmoxie). W drodze mam 2 x HGST HUH721212ALE601 12TB
  • RAM: DDR4 - w przypadku modelu TS-464 nie są do końca dla mnie jasne różnice między 4G i 8G - natknąłem się na informację, że niektóre 8G mają pamięć wlutowaną i nie ma możliwości dołożenia pamięci
  • 2 lub 4
  • Procesor Intel (koniecznie z GPU)
  • Dodatkowe złącza na chwilę obecną nie są mi (chyba) potrzebne
2. Budżet - sam NAS ~3k, ale jeśli będzie to faktycznie opłacalne pod względem cena-moc to mogę znacznie przekroczyć tą kwotę
3. Nad UPSem rozmyślałem, ale chyba ogarnę to we własnym zakresie jako dodatkowe urządzenie

Generalnie trochę się biję z myślami i sam nie wiem czego chcę. Większość rzeczy mam postawione na proxmoxie, ale chciałbym przy okazji mieć obok zestaw aplikacji, które niezależnie od wszystkiego będą działały - docker będzie na 100% wykorzystywany - VMki mniej. Tak samo kusi mnie obiecywane 8 darmowych licencji w QVR. Zależy mi na boxie, który skonfiguruję, odpalę co mam odpalić i będzie w większości służył za przestrzeń na dane.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. pamięć
  2. qvr pro onvif
  3. mqtt