Help TS-464 - konfiguracja, ustawienia, propozycje

buri

Entry Technician
Q Associate
Nov 30, 2022
37
5
8
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry,
jestem nowym użytkownikiem TS-464. Rozbudwałem NAS o 8GB RAM Patriot Signature Series 8 GB 2666 MHz (PC4-21300) moduł pamięci DDR4 SODIMM - PSD48G26681S. Wszystko działa jak należy. Nas jest podpięty do UPS UT850EG-FR - miałem początkowo jakieś rozłączenia, ale po ponownym spięciu kabli już działa normalnie).

1. Idąc za radami z forum testowałem NAS i zastosowałem ustawienia z FIREWALL oraz domyśle zmiany portów dostępu, parę usług wyłączyłem skoro i tak z nich nie korzystałem.
Czy w ramach bezpieczeństwa warto zainteresować się czymś jeszcze?

2. Moje połczączenie NAS z inernetem to: inertnet z LTE z T-mobile, router Huawei B525 (brandowany). W zawiązku z tym pytanie czy dobrze przeszukałem, że jedyne bezpieczne połączenie to przez myqnapcloud.com? (za nat oraz brak stałego ip)

3. Mój układ dysków/puli jak na zdjęciu. Są to 2xSSD m2 Kioxia 500GB (system/aplikacje RAID 1) oraz 3xHDD Seagate IW 6TB. Stworzyłem na system wolumin pełny, a na dane uproszczony.
Interesuje mnie czy taki wolumin na system jest dobry. Na dane w podstawowej konfiguracji bym miał kopie (działające migawki) oraz multimedia gdzie migawki są zbędne. Aby migawki nie działały to wyłączyłem je w harmonogramie czy jest inna opcja?

Tutaj ciekawostka, na SSD zamontowałem chłodzenie, jednak na dysku M1 nie dało się założyć pełnego radiatora (składany dwuczęściowy) Jonsbo M.2-3 GREY DIY. Nie pozwala na to chłodzenie na płycie oraz kondensator. Różnica temp. pomiędzy nimi to 4 stopnie, ale i tak maskymalnie przy obciążeniu to 40 stopni.

Planuje obecnie reset i zacząć od początku, może gdzieś popełniłem błąd i warto jeszcze potestować? NAS ma służy do kopii ze wszystkich urządzeń (testuje jak to działa i jeszcze pozostało mi synchronizacja z dyskiem google), Plex (o dziwo działa płynnie po wi-fi), działający torrent (zainstalowałem qbittorrent z qclub).
Dodatkowo bawiłem się w wirtualizację, ale przeglądając forum wszyscy polecają kontenery i tutaj pewnie będę chciał się nauczyć tego, ale to temat na spokojne wieczory.

Jeśli warto zainteresować się jakimiś tematami to proszę o sugestię.

Attachments

• dyski.jpg
    dyski.jpg
    72.6 KB · Views: 112
You must log in or register to view this reply.

Attachments

• Zrzut ekranu 2022-12-30 093635.jpg
    Zrzut ekranu 2022-12-30 093635.jpg
    28.1 KB · Views: 66

Users search this thread by keywords

1. QBittorrent
  2. domyslne foldery
  3. Konfiguracja 4 dysków hdd pod multimedia
  4. migawki
  5. kioxia
  6. UT850EG-FR
  7. qbittorrent x19