Pomoc TS-464 Ponowna inicjalizacja bez formatowania istniejących PUL

plonking

Entry Technician
Q Associate
2 Listopad 2012
28
5
3
46
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Witam

Temat powiązany z moim poprzednim Pomoc - TS-464 - Dodanie starych PULi po wymianie dysku systemowego

Sprawa zakończyła się dobrze, Pan Grzegorz po 3 dniach walki odzyskał mi obie PULe pamięci!

Ale mam nowy problem i już nawet ChatGPT mi odpowiedział bardzo 'znacząco'...

OK — to, co opisujesz, to klasyczny efekt „resetu fabrycznego” w QNAP.
System wstał „czysty”, dane fizycznie są, ale konfiguracja logiczna (aplikacje, sieć, vSwitch) jest w rozsypce.

Chodzi o to, że jak zmieniłem dysk M2 na którym był system (dysk padł fizycznie) to udało mi się jeszcze jak chodził zrobić kopię ustawień. Potem zainicjowałem NASa ponownie i wczytałem zapisane ustawienia ponownie.
Główny problem to z brak 'starych PULi' (inicjowałem NASa z wyciągniętymi dyskami aby na pewno nic nie stracić, NAS zamknięty popranie, żadnych gwałtownych akcji, wybrana została na działającym jeszcze NASie opcja Inicjalizacji), ale z tym serwis QNAPa sobie poradził.
Niestety ja zostałem z "klasycznym efektem QNAPa", czyli jak wczytywałem zapisaną konfigurację, to system oczywiście sprawdził których aplikacji nie ma w standardowej instalacji, ładnie je doinstalował, tylko co z tego jak potem żadnej z nich nie da się uruchomić (można klikać na ikonach i zero efektu). Dopiero odinstalowanie ich i ponowna instalacja przywracała działanie aplikacji.

Ale potem doszedł też rozwalony kompletnie wirtualny switch (próbowałem zainstalować Linux Station to nie mógł dopisać swoicj reguł i instalacja nie mogła być zakończona, w ogóle brak było wirtualnych kart od Container Station i innych....)

Jako że i tak dopiero co robiłem Inicjalizację to nie chce mi się tego napirawiać po kolei i postanowiłem postawić wszystko od początku i NIE przywracać danych tylko ustawić wszystko ręcznie od początku..

I właściwe pytanie, teraz mam taką konfigurację:

Pacjent TS-464 (4xSata + 2x M2)
Na M2 zainstalowany system i wszystkie aplikacje
Na sata 2 PULe

1. 1xRAID-0 2x3TB
2. 1xRAID-0 2x10TB

Teraz wszystko ładnie działa i chciałbym aby tak zostało na "czystym NASie".

Czy mam z poniższej listy wybrać "Zainicjuj ponownie serwer NAS" i wszystko będzie OK ? Wykryje atkualne PULe ? Ten zwrot z opisu "SKASOWANIE WSZYSTKICH DANYCH" brzmi dwuznacznie, i niewiadomo dokładnie czy chodzi o dane/aplikacje z 'dysku systemowego' czy o wszystkie dane na wszystkich dyskach, bo przecięż też to potrafi jak np. będzie się inicjowało nowego NASa z nowymi dyskami, wtedy wszystki sformatuje.

1766487560185.png

Może odłączyć dyski na czas inicjacji i po skończeniu je włożyć i 'podłączyć' ? Jeżeli tak, to czy można je jakoś 'bezpieczniej' odłączyć, np. poniższym poleceniem "Bezpiecznie odłącz pulę" ? Poprzednio też zainicjowałem NASa bez dysków i PULe się posypały, nie wiem czy miało to z tym związak, ale niemak pozostał ...

1766487770718.png

Pozdrawiam

RAID-0 ? Czyli ten raid gdzie jest szybko i niebezpiecznie ? Padnie jeden dysk , danych nie ma.

Wyłączasz nasa - wysuwasz twarde dyski - włączasz nasa i wybierasz opcje #2 (resetuj ustawienia) i dalej nas prowadzi cie za ręke. Jak sie skończy to wsuwasz dyski (na gorąco) i odzyskujesz swoje pule.

Chociaż ja bym zrobił format dysków M2 , zainstalował QuTaSa na nowo i zwyczajnie odzyskał stare pule.

RAID-0 ? Czyli ten raid gdzie jest szybko i niebezpiecznie ? Padnie jeden dysk , danych nie ma.

Dokładnie :) ale to 'przemyślane' zastosowanie dla niego :)

Wyłączasz nasa - wysuwasz twarde dyski - włączasz nasa i wybierasz opcje #2 (resetuj ustawienia) i dalej nas prowadzi cie za ręke. Jak sie skończy to wsuwasz dyski (na gorąco) i odzyskujesz swoje pule.

Czy "Resetuj ustawienia" to nie resetuje 'tylko' ustawień i zostają zainstalowane aplikacje ?

Chociaż ja bym zrobił format dysków M2 , zainstalował QuTaSa na nowo i zwyczajnie odzyskał stare pule.

Czyli jak normalny człowiek zainicjował NASa od początku (bez dysków) i potem je 'odzyskał' ? To 'odzyskanie' jest bezpieczne zawsze ?