Rozwiązany TS-809U-RP - nie mogę zdiagnozować problemu

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika mhm, 6 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. mhm
    Offline

    mhm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-410 1 GbE
    Jakiś soft polecisz (najchętniej pod Win8) który zrobi obrazy zjadliwe dla RStudio ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przecież w R-Studio masz możliwość robienia obrazow, które naturalnie możesz wczytać do programu ;)
     
  3. mhm
    Offline

    mhm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-410 1 GbE
    R-Studio, niestety, poległo na macierzy 8 dyskowej.
    Zrobiłem za jego pomocą obrazy dysków. W trakcie ich tworzenia okazało się, ze mam 4 z 8 dysków zawierające bad sectory. System QNAPowy wykazał mi w logach tylko 2 dyski z bad sectorami. Macierz virtualna zrobiona na bazie obrazów zachowywała się tak samo jak ta z dysków, czyli po 20h analizie pokazywało mapę plików, ale przy próbie wyświetlenia plików do odtworzenia R-Studio leciało w kosmos. Próbowałem wielokrotnie (miałem zapisane w pliku wyniki analizy więc nie musiałem jej powtarzać) i zawsze efekt był taki sam.

    Skończyło się na tym, że dyski trafiły specjalistycznej firmy i właśnie kończą odzyskiwanie danych.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Podzielisz sie diagnoza z tejże firmy ? Co sie stało z dyskami ? Jestem ciekaw po prostu :)
     
  5. mhm
    Offline

    mhm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-410 1 GbE
    Wg firmy to niezbyt rzadki zbieg okoliczności. Wszystkie dyski były z tej samej partii produkcyjnej więc mają bardzo zbliżone zużycie. Padł jeden, został zamieniony na nowy co poskutkowało odbudową macierzy. Odbudowa obciążyła pozostałe i padł kolejny. Jego wymiana i kolejna odbudowa wykosiła kolejne 2 dyski.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zycie pisze najlepsze scenariusze! Dobrze wiedzieć :)

    Dzieki za informacje.