TS509 dziwny objaw przy podłączaniu dysku na esata

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika jarlath, 2 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Dzisiaj poraz pierwszy podłączyłem do mojego QNAP'a dysk na esata. Po chwili zameldował utratę komunikacji z HDD5 ?? - jak narazie po restarcie wszystko OK. Miał może ktoś podobną sytuację ??
    mój obecny firmware: 2.1.5 build 0408T
     
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Jak doprowadziłeś zasilanie dysku?
     
  3. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Zasilanie z portu USB z tyłu QNAP'a. Wygląda na to, że kabelek zasilania z USB używa wyłącznie skrajnych pól złącza więc nie powinno generować problemów. Z drugiej strony kabelek zakończony standardowym jak na zasilacze "bolcem" . Podkreślam, że nie jest to kabel typu "Y"
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Zakupiłem obudowę CHIEFTEC CEB-25S. W niej zasilanie jest z USB lub w przypadku eSATA za pomocą specjalnego kabelka USB – wtyk zasilający. Niestety po podłączeniu tego do Qnapa miałem problemy z wydajnością prądową portu USB. Po podłączeniu zasilacza zewnętrznego do obudowy wszystko działa ( backupe robi się bez problemów).
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Dzięki za info - sprawdzę z zewnętrznym zasilaczem. Na chwilę obecną dysk jest podłączony od 3 dni i pracuje bez problemów, backup też zrobił się poprawnie. Obudowa, którą posiadam to IcyBOX IB-290StUS-B.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.