Help [TVS-H874] Łączenie Wordpress z bazą danych MariaDB

Madroxx

Nowy użytkownik
Noobie
Apr 11, 2023
1
0
1
34
QNAP
TVS-hx74
Ethernet
100 Mbps
Witam, zainstalowałem WP ręcznie (brak w sklepie), ze sklepu doinstalowałem MariaDB 10 oraz phpmyadmin. Udało mi się odpalić phpmyadmin oraz dodać nową bazę. Mam natomiast problem z połączeniem, co bym nie wpisał w tym formularzu to wyskakuje:

Błąd łączenia się z bazą danych​

Czy ktoś może wie jak można to naprawić ?

Attachments

• Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    19.8 KB · Views: 89
na pewno mariadb ma włączone połączenia zdalne ?
no i klasyka, login hasło ? czy jak łączysz się z kompa do mariadb to działa ?

Czy udało się rozwiązać problem, który mam również z Błędnym łączeniem z bazą danych w przypadku MariaDB10.
Port ustawiony na 3307.

To jest gwałcenie wszelkich reguł bezpieczeństwa by WP i czemukolwiek dawać root!

Tworzysz w phpAdmin bazę danych będzie pytanie jestem świecie przekonany czy chcesz też użytkownika dedykowanego do tej bazy danych nie DO WSZYSTKIEGO dajesz tak.
Potem jak wspomniał @pigers nadajesz uprawnienia aby ten stworzony użytkownik o podanym adresie IP maska też jest akceptowana mógł się łączyć z bazą danych
Configuring MariaDB for Remote Client Access tu jeszcze pisza o porcie 3306 miej w pamięci że Ty korzystasz z najnowszej bazy gdzie domyślnym portem jest 3307.

Zainstalowałem MariaDB5 na ustawionym porcie 3307 i 3306 instalacja WP idzie dalej - nie ma monitu o Błędnym łączeniu z bazą danych.
Nasuwa się pytanie co jest nie tak z MariaDB10, może dostęp jest zablokowany? dlatego WP jej nie widzi.

1686344365090.png

Nic nie jest nie tak z MariaDB 10.

Pewnie użyłeś Mdb5 z jakimś mało restrykcyjną konfiguracja.

Dla potomnych :
MariaDB 5 - łączysz się przez "localhost"
MariaDB 10 - łączysz się przez "127.0.0.1"

Dlaczego w MariaDB 10 nie działa "localhost" - tego nie wiem.

Users search this thread by keywords

1. wordpress
  2. phpMyAdmin
  3. mariadb 10
  4. mysql
  5. wordpress baza
  6. wordpress mariadb
  7. konfiguracja FTP SSL
  8. Błąd łączenia się z bazą danych
  9. mariadb5