Udziały [Homes]. Czy można?

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika monster, 14 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    ponieważ QNAPy bazują na Linuksie oraz mają zainstalowaną SAMBĘ
    domyślam się, że można na nich skonfigurować katalogi domowe użytkowników.

    Interesuje mnie rozwiązanie, w którym udziały nie będą BROWSEABLE dla wszystkich użytkowników,
    tylko dla zalogowanych właścieli.

    Powiedzmy, że do serwera loguje się JAN, któremu wyświetlą się udziały
    jan, public1, public2.
    A jak zaloguje sie krzys, to zobaczy tylko: krzys, public1, public2.

    Można tak?

    Zdrowie

    ACHA. QNAP TS-101 Version 2.3.0 build 0825T
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    raczej z poziomu Panelu Administartora tak nie zrobisz...
    Możesz albo z osobna zrobić udziały wraz z użytkownikami(co jest czasochłonne przy sporej ilości) albo automatycznie...
    hmm, poczytaj http://www.banita.pl/konf/smbudostunix.html i https://forum.suse.pl/index.php?topic=18964.0.
    Aby coś zrobić musisz zalogować się na SSH.
    Plik konfiguracji samby znajdziesz w "/mnt/HDA_ROOT/.config/smb.conf
    Pamiętaj zanim coś będziesz robił zrób kopie zapasową pliku !
    Mam nadzieje że wystarczą ci takie wskazówki. Jeśli będziesz miał dalej problemy - pytaj.
    Pozdrawiam.
     
  3. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki, będę drążył temat.
    Swoją drogą, gdzie znajdują się katalogi domowe użytkowników?

     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Nie, nie...
    Wprowadzasz wspomniane zmiany w pliku smb.conf
    Pliku passwd nie trzeba ruszać - tworzysz użytkoników w PA(jeśli nie masz).
    Potem normalnie kazdy uzytkownik loguje sie i ma automatycznie swoj udział o swojej nazwie(katalog domowy).
     
  5. SaLMoN
    Offline

    SaLMoN Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Prawie mi się udało... Tworzy się zasób o nazwie zalogowanego usera, tylko nie kieruje do właściwego katalogu:
    Kod (Text):
    1.  
    2. [homes]
    3. comment =
    4. path = /share/MD0_DATA/prywatne/%u
    5. browsable = no
    6. writable = yes
    7. oplocks = no
    8.  
    Przy takiej konfiguracji udział jest kierowany do katalogu "prywatne" tak jakby Samba nie rozumiała tego "%u" - w efekcie "widzę" wszystkie katalogi użytkowników (co prawda nie mogę wejść w "nie swoje")
    Ma ktoś pomysły ?
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Spróbuj to:
    Kod (Text):
    1.  
    2. [homes]
    3. comment = Katalog domowy %S
    4. path = /share/MD0_DATA/prywatne/%S
    5. valid users = %S admin
    6. force user = %S
    7. writeable = yes
    8. browseable = no
    9.  
    Jeśli dalej będziesz miał problemy to sprawdź poprawność pliku za pomocą komendy
    Kod (Text):
    1. # testparm
    czy nie ma przypadkiem jakichś błędów.

    Pozdrawiam.
     
  7. SaLMoN
    Offline

    SaLMoN Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No proszę, i działa, dzięki bardzo za pomoc... ;)
     

Poleć tę stronę