Udziały [Homes]. Czy można?

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika monster, 14 Listopad 2008.

Ładowanie...
  1. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    ponieważ QNAPy bazują na Linuksie oraz mają zainstalowaną SAMBĘ
    domyślam się, że można na nich skonfigurować katalogi domowe użytkowników.

    Interesuje mnie rozwiązanie, w którym udziały nie będą BROWSEABLE dla wszystkich użytkowników,
    tylko dla zalogowanych właścieli.

    Powiedzmy, że do serwera loguje się JAN, któremu wyświetlą się udziały
    jan, public1, public2.
    A jak zaloguje sie krzys, to zobaczy tylko: krzys, public1, public2.

    Można tak?

    Zdrowie

    ACHA. QNAP TS-101 Version 2.3.0 build 0825T
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    11:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    raczej z poziomu Panelu Administartora tak nie zrobisz...
    Możesz albo z osobna zrobić udziały wraz z użytkownikami(co jest czasochłonne przy sporej ilości) albo automatycznie...
    hmm, poczytaj http://www.banita.pl/konf/smbudostunix.html i https://forum.suse.pl/index.php?topic=18964.0.
    Aby coś zrobić musisz zalogować się na SSH.
    Plik konfiguracji samby znajdziesz w "/mnt/HDA_ROOT/.config/smb.conf
    Pamiętaj zanim coś będziesz robił zrób kopie zapasową pliku !
    Mam nadzieje że wystarczą ci takie wskazówki. Jeśli będziesz miał dalej problemy - pytaj.
    Pozdrawiam.
     
  3. monster
    Offline

    monster Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    12:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki, będę drążył temat.
    Swoją drogą, gdzie znajdują się katalogi domowe użytkowników?

     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    11:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Nie, nie...
    Wprowadzasz wspomniane zmiany w pliku smb.conf
    Pliku passwd nie trzeba ruszać - tworzysz użytkoników w PA(jeśli nie masz).
    Potem normalnie kazdy uzytkownik loguje sie i ma automatycznie swoj udział o swojej nazwie(katalog domowy).
     
  5. SaLMoN
    Offline

    SaLMoN Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    12:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Prawie mi się udało... Tworzy się zasób o nazwie zalogowanego usera, tylko nie kieruje do właściwego katalogu:
    Kod (Text):
    1.  
    2. [homes]
    3. comment =
    4. path = /share/MD0_DATA/prywatne/%u
    5. browsable = no
    6. writable = yes
    7. oplocks = no
    8.  
    Przy takiej konfiguracji udział jest kierowany do katalogu "prywatne" tak jakby Samba nie rozumiała tego "%u" - w efekcie "widzę" wszystkie katalogi użytkowników (co prawda nie mogę wejść w "nie swoje")
    Ma ktoś pomysły ?
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    11:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Spróbuj to:
    Kod (Text):
    1.  
    2. [homes]
    3. comment = Katalog domowy %S
    4. path = /share/MD0_DATA/prywatne/%S
    5. valid users = %S admin
    6. force user = %S
    7. writeable = yes
    8. browseable = no
    9.  
    Jeśli dalej będziesz miał problemy to sprawdź poprawność pliku za pomocą komendy
    Kod (Text):
    1. # testparm
    czy nie ma przypadkiem jakichś błędów.

    Pozdrawiam.
     
  7. SaLMoN
    Offline

    SaLMoN Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    12:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No proszę, i działa, dzięki bardzo za pomoc... ;)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.