Udzielamy pomocy Upgrade RAM TS-251B 2GB do 8GB

Discussion in 'Kompatybilność' started by djhp, Jan 6, 2021.

Loading...
  1. djhp
    Offline

    djhp Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 6, 2015
    Messages:
    2
    Location:
    Constar
    Local Time:
    3:21 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam,
    chciałbym rozbudować pamięć RAM swojego Qnap-a TS-251B 2GB do 8GB.
    Kupiłem 2 kości pamięci z "przetestowanych" Crucial CT51264BF160BJ (Crucial 4GB DDR3L 1600MHz CL11 SODIMM 1.35V).
    Niestety po obsadzeniu obu slotów serwera następują częste resety, gdy wróciłem do kości 2 GB (ADATA) i system zaczął działać stabilnie.

    Czy Ktoś z Was spotkał się z takim problemem ?
    Czy w tym modelu serwera nie można zastosować dwóch kości, które nie są "dual channel", czyli czy dla takiej rozbudowy powinienem kupić jedną kość 8GB ?
    Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź (jeśli ktoś testował), jaką opcję najlepiej przyjąć przy rozbudowie RAM dla modelu TS-251B.
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    4:21 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Teoretycznie można, a jak to będzie działać to loteria - jak widać na twoim przykładzie nawet sprawdzone kości potrafią sprawiać problemy.
    Ja kupiłem używane Microny 16KTF1G64HZ-1G6E1 nawet nie sprawdzając czy są kompatybilne i działają bez problemów.

    #EDIT:
    A tak przy okazji, jak wrzucisz jedną kość Cruciala to jest OK? Może jedna z nich jest uwalona i to powoduje problemy?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. djhp
    Offline

    djhp Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 6, 2015
    Messages:
    2
    Location:
    Constar
    Local Time:
    3:21 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dziwna sytuacja, chciałem przetestować to co zaproponowałeś i na jednej albo drugiej kości działało stabilnie (testowałem tylko parę minut - mniej więcej tyle ile poprzednio upływało czasu do restartu), stwierdziłem więc że spróbuję jeszcze raz na obu kościach i o dziwo na razie 30 min działa stabilnie. Potestuję dalej, zobaczymy co będzie...
    Czy jest jakaś możliwość przetestowania pamięci bezpośrednio w serwerze ?
     
  4. enkoder
    Offline

    enkoder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Messages:
    11
    Local Time:
    4:21 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie działa oryginalna A-Data 4GB DDR3L 1866Mhz, dokupiłem najzwyklejszego Kingstona 4GB DDR3L 1600MHz i śmigają w dualu bez problemu.
    Ale w niektórych przypadkach, jak kolega @jerry1333@jerry1333 wspomniał, to loteria.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    4:21 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Code (Bash):
    1. [~] # opkg install memtester
    2. Installing memtester (4.5.0-1) to root...
    3. Downloading http://bin.entware.net/x64-k3.2/memtester_4.5.0-1_x64-3.2.ipk
    4. Configuring memtester.
    Code (Bash):
    1. [~] # memtester 4G 1
    2. memtester version 4.5.0 (64-bit)
    3. Copyright (C) 2001-2020 Charles Cazabon.
    4. Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).
    5.  
    6. pagesize is 4096
    7. pagesizemask is 0xfffffffffffff000
    8. want 4096MB (4294967296 bytes)
    9. got  4096MB (4294967296 bytes), trying mlock ...locked.
    10. Loop 1/1:
    11.   Stuck Address      : ok    
    12.   Random Value        : ok
    13.   Compare XOR        : ok
    14. ...
    Wymagany jest Entware
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1