Pomoc UPS a brak zasilania

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
2
70
28
38
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Ostatnio pierwszy raz zdarzyło mi się, aby w mieszkaniu nie było prądu przez dłuższy czas (ponad godzina, w nocy) i zdziwiłem się zachowaniem QNAPa w takiej sytuacji. Posiadam UPS który jest skonfigurowany w QNAPie w następujący sposób:
ups_conf.jpg

Natomiast w logach są następujące informacje:
ups.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, to o 2:05 UPS stracił zasilanie, więc teoretycznie o 2:35 powinien się wyłączyć, a po powrocie zasilania powinien się włączyć - dobrze myślę?
Jeśli tak, to dlaczego o g.3:15 pojawia się info o tym, że system nie został poprawnie zamknięty? Następnie po 3 minutach mamy błędy mówiące o "problemach" z Container Station i Plexem wynikające z niepoprawnego zamknięcia systemu.
W związku z tym pytanie: co trzeba ustawić, aby przy dłuższym braku zasilania (np. powyżej 30 minut) QNAP bezpiecznie został wyłączony, a potem sam się włączył i wszystkie usługi działały prawidłowo? Do tej pory myślałem, że moje ustawienia są poprawne, i przy krótkich zanikach zasilania (np. 1-2 minuty) wszystko było OK. Ale teraz przy dłuższym braku zasilania okazało się, że te ustawienia w sumie nibibewiele dają. To tak ma działać, czy ja coś źle robię?

Rozwiązanie
No i chyba się potwierdziło to, że 30 minut to za dużo, i po prostu brakło akumulatora w UPS. Ale to mój błąd/niedopatrzenie, bo po remoncie w wakacje, przestawiłem trochę urządzenia, i obecnie do UPS mam wpiętego nie tylko QNAPa, ale też router, AP i jakieś tak urządzenie "smart" więc o ile wcześniej 30 minut UPS dawał radę spokojnie podtrzymać QNAPa, to teraz jest to za dużo. Zmieniłem teraz czas na mniejszy, przetestowałem i wszystko jest OK. Po odłączeniu zasilania QNAP działa przez x minut, potem się bezpiecznie wyłącza, a po powrocie zasilania ponownie się uruchamia. Tym razem kontenery i Plex wystartowały bez problemu.

Dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu:)
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. wznowienie pracy
  2. kontenery
  3. zasilania
  4. ponowne uruchomienie ups
  5. Ups zasilanie
  6. Serwer FTP
  7. ups power