Pomoc Usunięty/uszkodzony dysk w RAID1 - odzyskanie zawartości z drugiego bez podmiany/wymiany uszkodzonego/wyjętego

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

wkwa

Nowy użytkownik
Noobie
12 Kwiecień 2016
7
1
3
61
QNAP
TS-x31
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Mam TS-264 i dwa dyski na woluminie2 w RAID1 , a system na M2 .

Czy jestem w stanie po np. wyłączeniu NAS-a i wyjęciu jednego z dysków w tym RAID1 dostać się do danych drugiego ?
Czy jest sekwencja , jaka powinienem w NAS wykonać aby dostać się do tych danych ale jak w temacie tylko na jednym z tych dysków ?
Nie chodzi o odbudowanie RAID1 przez włożenie nowego , tyko o zainicjowanie dysku istniejącego jako woluminu ale już nie na RAID1.

Rozwiązanie
Test testem, ale w konfiguracji pt. RAID 1 myślę, że zawsze chodzi o to, że jak jeden z dwóch dysków idzie do krainy wiecznych łowów, to bez żalu wyciągamy go na gorąco, w to miejsce ląduje kolejny dysk (o ile mi wiadomo, to najlepiej taki sam, w sensie model, producent, a nie pojemność) i po parunastu godzinach wszystko wraca do normalności.

Jak masz dysk (ten umarły) jeszcze na gwarancji, to specjalnie nie boli i dlatego wciąż powtarzam, że warto dołożyć kilkanaście PLN do pięcioletniej gwarancji na dysk. Raz, że takie dyski z natury (znaczy swojej konstrukcji) są po prostu lepsze, więc się mniej psują, a dwa, że to jednak kolejne 730 dni świętego spokoju.

Z dyskami jest podobnie, jak ze sprzętem do pracy np. typu wiertarka. Można...
  • ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (Hero 5.2.0.2823 aktualne na dzień 25.07.24.)
Witaj,

miałem kiedyś podobny przypadek, RAID 1, padł jeden dysk, ale tak złośliwie, że nie było dostępu do danych, nawet w zdegradowanym RAID.

Dane dało się odzyskać z dobrego dysku, musiałem go wyjąć z NAS i podłączyć do PC.

Więcej specjalnie Ci nie powiem, bo to było baaaardzo dawno temu. Ale po tej sytuacji zmieniłem serwer na 4 dyskowy i przeszedłem na RAID 5, a po kilku latach na RAID 6.

Wiem, to marnowanie powierzchni dyskowej, bo mam z 4 dysków po 8 TB widoczne tylko 2, więc ledwo 15 TB dostępnej pamięci dyskowej. Ale zwiększone bezpieczeństwo danych (pomimo 2 kopii gdzie indziej) jest ważniejsze.

Jak będziesz miał pytania, to pisz.

Pozdrawiam,

S.

Dzięki !@
Próbuje wszystkiego z tym poprawnym ale jak na razie bez skutku :
- restart z włożonym (dobrym ) dyskiem
i szukanie danych
- restart bez tego dysku + włożenie go na gorąco
Nie dostaje do danych dysku .
Możliwe że rozwiązaniem jest szukanie danych na nim ale np. w Windows , frapuje mnie jednak kwestia czy w NAS jest to możliwe .
Zmiana na inny NAS w przyszłości pewnie tak , ale powinna być metoda dostania się do danych poprawnego dysku w samym NAS

oficjalnie:
nie da rady , jeśli chcesz się pozbyć RAID1 , to skopiuj dane na bok (dysk na USB)
jak skończysz to wywał po prostu grupę RAID z tym dyskami
jeśli zrobisz inaczej NAS będzie ci wiecznie marudził że RAID jest niekompletny, łacznie z koncertem buzzerem

• Lubię to
Reakcje: Kong
I tak zrobiłem , ale podłączenie dysku ( tego dobrego z RAID1) i próba dobrania się do jego danych w każdym przypadku kończy się negatywnie .
Musze założyć Pule i Wolumin a to wiąże się ze skasowaniem wszystkich danych .
Myślałem jak widać źle, że RAID1 przy padnięciu jednego dysku pozwoli dobrać się do danych drugiego .
A to chyba trzeba robić gdzieś z boku lub mieć dysk trzeci , taki sam do odbudowania RAID . Czy tak ?

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
Będzie marudził, ale w końcu powinno się udać się to ożywić.

Dlatego ciągle powtarzamy : RAID to nie backup !!!

Gdybyś miał backup, chociaż na dysku zewnętrznym podłączanym po USB, to olewasz problemy z dyskami, zmieniasz wadliwy na nowy, odbudowujesz RAID i przywracasz kopię.

I z dekla.

Jeżeli Ci zależy na danych, które posiadasz, to zainwestuj w dysk zewnętrzny i coś w chmurze, jeżeli nie masz innej możliwości (serwer NAS u kolegi, który udostępni Ci trochę miejsca).

Nawet dysk Google to dość sporo miejsca za €2 miesięcznie.

Powodzenia.

S.

• Lubię to
Reakcje: Kong
Dzięki ,
chyba najważniejsze z tego doświadczenia to Wasze słowa

Dlatego ciągle powtarzamy : RAID to nie backup !!!

Próbowałem dostać się do danych pozostawionego dysku w różny sposób i nie udało mi się , całe szczęście że to w zasadzie eksperyment ,
który miał mnie utwierdzić , że padnięcie jednego dysku w RAID1 to jednak nic złego bo mam drugi .
Próby robiłem na trzech parach dysków , ostatnio na IronWolfPro .
Przez 10 lat używałem TS-231 P z dwoma dyskami w RAID1 i zawsze myślałem że tak się dzieje , czy dane bezpieczne .
Teraz po zakupie TS-264 zacząłem eksperymentować i efekty jak wyżej .
Summa summarum :
- albo trzeci dysk do odbudowy RAID1 ( to spróbuje , ale to dodatkowy koszt )
- albo backup danych
- i w sumie nie wiem po co mi ten RAID1 bo i tak bez trzeciego dysku nic nie mam :(

• Rozwiązanie
  • ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
Test testem, ale w konfiguracji pt. RAID 1 myślę, że zawsze chodzi o to, że jak jeden z dwóch dysków idzie do krainy wiecznych łowów, to bez żalu wyciągamy go na gorąco, w to miejsce ląduje kolejny dysk (o ile mi wiadomo, to najlepiej taki sam, w sensie model, producent, a nie pojemność) i po parunastu godzinach wszystko wraca do normalności.

Jak masz dysk (ten umarły) jeszcze na gwarancji, to specjalnie nie boli i dlatego wciąż powtarzam, że warto dołożyć kilkanaście PLN do pięcioletniej gwarancji na dysk. Raz, że takie dyski z natury (znaczy swojej konstrukcji) są po prostu lepsze, więc się mniej psują, a dwa, że to jednak kolejne 730 dni świętego spokoju.

Z dyskami jest podobnie, jak ze sprzętem do pracy np. typu wiertarka. Można kupić za 200 PLN Parkside z Lidla, albo za 2.000 PLN coś, co się nadaje do pracy. Nie podam marek, chodzi o zasadę. Jak musisz czasem wywiercić kilka dziur, to i Parkside się nada, najwyżej się trochę pomęczysz.

Ale Jak tych dziur jest 1.000 dziennie, to ... Chyba wszystko jasne :D

Pozdrawiam,

S.

ps. ja już dość dawno (choć tu praktyka mnie tłumaczy) kupuję tylko dyski 5+ lat gwarancji. Bo to się po prostu opłaca.

A zaoszczędzone $$$ wydaję na kolejne zabawki :D, co każdy z nas przecież lubi, nie ??

• Lubię to
  • Flexed Biceps
Reakcje: Kong i Lebcio
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Ts-264
  2. odzyskanie danych
  3. padł ssd
  4. dysk na system
  5. jak podłączyć dysk
  6. SYSTEM RAID1