Pomoc Usunięty/uszkodzony dysk w RAID1 - odzyskanie zawartości z drugiego bez podmiany/wymiany uszkodzonego/wyjętego

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

wkwa

Passing Basics
Beginner
12 Kwiecień 2016
7
1
3
61
QNAP
TS-x31
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Mam TS-264 i dwa dyski na woluminie2 w RAID1 , a system na M2 .

Czy jestem w stanie po np. wyłączeniu NAS-a i wyjęciu jednego z dysków w tym RAID1 dostać się do danych drugiego ?
Czy jest sekwencja , jaka powinienem w NAS wykonać aby dostać się do tych danych ale jak w temacie tylko na jednym z tych dysków ?
Nie chodzi o odbudowanie RAID1 przez włożenie nowego , tyko o zainicjowanie dysku istniejącego jako woluminu ale już nie na RAID1.

Rozwiązanie
Test testem, ale w konfiguracji pt. RAID 1 myślę, że zawsze chodzi o to, że jak jeden z dwóch dysków idzie do krainy wiecznych łowów, to bez żalu wyciągamy go na gorąco, w to miejsce ląduje kolejny dysk (o ile mi wiadomo, to najlepiej taki sam, w sensie model, producent, a nie pojemność) i po parunastu godzinach wszystko wraca do normalności.

Jak masz dysk (ten umarły) jeszcze na gwarancji, to specjalnie nie boli i dlatego wciąż powtarzam, że warto dołożyć kilkanaście PLN do pięcioletniej gwarancji na dysk. Raz, że takie dyski z natury (znaczy swojej konstrukcji) są po prostu lepsze, więc się mniej psują, a dwa, że to jednak kolejne 730 dni świętego spokoju.

Z dyskami jest podobnie, jak ze sprzętem do pracy np. typu wiertarka. Można...
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Ts-264
  2. odzyskanie danych
  3. m2 uszkodzony
  4. padł ssd
  5. dysk na system
  6. jak podłączyć dysk
  7. SYSTEM RAID1
  8. raid 10
  9. odzyskanie dysku