Pomoc Usuwanie folderów i plików starszych niż ...

wujek_p

Nowy użytkownik
Noobie
12 Sierpień 2020
7
1
3
Poznań
QNAP
null
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Mam do wykonania zadanie, które ma monitorować zasoby wrzucane do folderów na NASie i usuwać wszystko co leży tam dłużej niż np. 2 dni.
Próbowałem to ogarnąć na QFILING, ale niestety wrzucane pliki nie zmieniają swojej daty modyfikacji (co jest zrozumiałe),
a zadanie, które monitoruje zawartość folderów bazuje na tej dacie. Czyli użytkownicy wrzucają pojedyncze pliki, czy paczki z plikami,
które mają starsze daty modyfikacji, a QFILING je usuwa po sprawdzeniu daty modyfikacji. Chodzi o usunięcie zasobów po np. 2 dniach od wrzucenia.

Mogę to jakoś zrobić na QNAPie bez instalowania kontenera z Linuxem i bawienie się w rozwiązania skryptowe?

Selfpomoc: wygląda, że najprościej zrobić z poziomu Linuxa QNAPa: inotifywait + cron
Skrypt po wrzuceniu odnotowuje w dodatkowym pliku znaczniki, które są równe ilości sekund jakie upłynęły od 1970 roku,
po czym drugi sprawdza ile tych sekund upłynęło od momentu zapisu i po przekroczeniu kasuje plik/folder.
Testy poza Qnapem pokazały, że to działa. Wada - muszą chodzić 2 skrypty - jeden monitorujący w czasie rzeczywistym wrzucanie plików,
czyli w zasadzie uruchamiany co sekundę, drugi odpalany co jakiś czas (np. godzinę) monitorujący ile czasu upłynęło.

w ostateczności rozwiązanie zewnętrzne, czyli lokalna chmura typu Next Cloud, która z odp. dodatkiem umożliwia bezproblemowe ustawienie retencji wybranych plików i folderów

Wada - muszą chodzić 2 skrypty
skrypty ? kolego - dyski przechowujące te dane będą orane 24/7
czort z dwoma skryptami ...

dlatego nie ma łatwego rozwiązania do tego problemu.
Połączono posty:

moim zdaniem - o północy skrypt włazi do folderu i zmiania daty plikow/folder na biezaca i przesuwa do folderu _processed
drugi skrypt sprawdza czy pliki w _processed są już do wykasowania .. albo zostawiasz to zadanie QFilling

Qfilling tego nie zrobi, ma za mało warunków. Kombinowałem, żeby Qfilling zipował dane, wtedy dostają nową datę (ZIP dostaje), ale zipowanie ma mało opcji, w tym trzeba podać jego nazwę, czyli wszystko leci do pliku o tej samej nazwie. To musi być system bazodanowy, który sobie odnotowuje daty wrzucenia. Zrezygnowałem z rozwiązania skryptowego. Rzeczywiście nie powinno rzeźbić po dyskach. Albo będzie rozwiązanie kasowania po 24 h na QNAPie (co noc Qfilling wyczyści foldery z plików), albo zewnętrzne, poza QNAPem (Next Cloud). Skłaniam się do drugiego.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Plexripper