Udzielamy pomocy Utrata dostępu mapowanych dysków z QNAP po uruchomieniu VPN na komputerze

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by Butler, Mar 12, 2020.

Loading...
Tags:
  1. Butler
    Offline

    Butler Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 12, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:41 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Drugi post po witajce, więc nie bijcie za mocno.
    Zaczynam przygodę z tym sprzętem i niestety brak wiedzy doprowadza mnie do frustracji.
    Ale do rzeczy:

    Posiadam w sieci domowej QNAP TS-653B a na nim pełno multimediów.
    Na komputerze stacjonarnym z WIN10 podłączonym do tej samej sieci (energooszczędny i cichy Gigabyte BRIX GB-BSi7HA-6500) mam zmapowane foldery z QNAPa i wszystko hula świetnie.
    Postanowiłem się ukryć bo korzystam z torrentów i czasem z DC++, wykupiłem usługę VPN HMA! (HideMyAss!), zainstalowałem na tym stacjonarnym kompie i tu zaczęły się schody.
    Po podłączeniu do sieci HMA! VPN, tracę dostęp do zmapowanych dysków. Wyłączam ten VPN, dostęp powraca.
    Na pewno problem leży w zaporze, bo po wyłączeniu firewalla wszystko działa. Tylko jak skonfigurować wyjątek? Dodawałem do tych wyjątków tą apkę HMA! i nic. Zainstalowałem dodatek Malwarebytes Windows Firewall Control by spróbować znaleźć w dzienniku połączeń co blokuje mi dostęp, ale tam wyskakuje tyle pozycji że nie wiem którą odblokować. Zrobiłem testowo wyjątki na wszystkie w odstępie kliku minut przy uruchamianiu VPN.
    Udało się, pochodziło kilka/kilkanaście minut i znowu zablokowało.
    Głównie zależy mi na mapowaniu by móc dodać katalogi z QNAPa przy udostępnianiu DC++
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,355
    Local Time:
    12:41 AM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    Wszystko w porządku - cały ruch leci do vpna.

    Sprawdź czy klient vpn potrafi odseparować ruch do internetu od ruchu lokalnego.
     
  3. Butler
    Offline

    Butler Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 12, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:41 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Nie widzę takiej opcji, klient jest przyjazny i prosty w obsłudze... Chyba zbyt prosty.
    Oprócz ustawień które nie mają związku (kill switch, autotasowanie IP itp.) jedna jest dla mnie niejasna:
    Open VPN - Używaj tylko protokołu TCP zamiast UDP. Poza tym nie ma nic więcej.
    --- Połączono posty, Mar 26, 2020 at 8:45 AM, Data oryginalnego postu: Mar 12, 2020 ---
    Zakupiłem na próbę na 30 dni usługę innego dostawcy VPN. NordVPN działa bez problemu, mam teraz dostęp do zasobów i usług sieci domowej oraz QNAPa bez zbędnej kombinacji.
    VPN HMA! chyba jest źle skonfigurowany sam w sobie jeśli chodzi o dodanie swoich procesów do wyjątków zapory Windows. Nie umieją pomóc, stracą klienta, subskrypcja kończy mi się u nich w maju.
    Teraz mam problem bo modem kablowy UPC wyłącza mi na kilka minut dostęp do sieci równo co godzinę... Wszystko, Wi-Fi, kabel, zasoby z internetu jak i wewnętrzne (drukarka sieciowa, DLNA na telewizor). Teraz to problem bo dzieciaki mają zdalne nauczanie, a tu im ciągle zrywa połączenie. Ale to już inny temat, jak operator będzie mieć problem z usunięciem usterki to otworzę wątek do tego.
    Reasumując, UPC naprawi swoją usługę, przetestuję VPN i dam znać czy faktycznie wszystko śmiga.