Pomoc Włączenie trybu Bad Block Management (BBM)

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Czarek

Passing Basics
Beginner
9 Lipiec 2016
12
4
3
44
QNAP
TS-x53D
Ethernet
2.5 GbE
Cześć, na QNAP TS-453D zmigrowałem macierz RAID 1 do RAID 5 i zauważyłem nową opcję: BBM (Bad Block Management), ale ze stanem nieaktywna. Jak doczytałem się w dokumentacji, opcja ta nie jest obsługiwana dla macierzy zmigrowanych z RAID 1. Ponieważ dokumentacja mówi bardzo lakonicznie o tym trybie, a i Internety niewiele więcej, mam kilka pytań z tym związanych:
1. W kontekście toczonych gdzieniegdzie dyskusji, że RAID 5 dla dużych dysków nie powinien być stosowany, m.in. ze względu na duże ryzyko wystąpienia pojedynczych, błędnych bloków szczególnie przy odbudowie RAID, uniemożliwiających poprawną odbudową macierzy, włączenie tej funkcji wydaje się bardzo istotne... Czy tak jest w rzeczywistości?
2. Wg dokumentacji nie ma możliwości włączenia tej opcji na istniejącej grupie - trzeba utworzyć grupę RAID 5 na nowo. Czy może jednak istnieją nieoficjalne sposoby na włączenie tej funkcjonalności na istniejącej grupie RAID, bez utraty jej zawartości? Mam backup danych na zewnętrznym nośniku i w chmurze, więc ewentualna utrata nie jest problemem, ale chciałbym uniknąć tworzenia grupy RAID na nowo i odtwarzania wszystkich danych i ustawień, jeżeli to możliwe.
3. Czy QNAP TS-453D z najnowszym QTS 5 obsługuje tą funkcjonalność (w moim przypadku, obecnie zainstalowany jest QTS 5.0.1.2248)? Wg dokumentacji tylko TS-x53 i TX-x53A z serii 53 są wymienione jako kompatybilne modele, co wydaje mi się trochę dziwne...

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. 453d SSD m2
  2. thin volume
  3. Check NAS disks
  4. ads block
  5. raid 10
  6. x53a