How-To Wiele stron w serwerze Web

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 11 Sierpień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ma ktos ochote tlumaczyc?
     
  2. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Re: [HOWTO]-[ Wiele stronek na QNAP NAS ]-[ ENGLISH ]

    zajmę sie tym w weekend jak będę w domku
    pozdrawiam
     
  3. kniazio
    Offline

    kniazio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [HOWTO]-[ Wiele stronek na QNAP NAS ]-[ ENGLISH ]

    no i co z tym tlumaczeniem
    Pozdrawiam
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Re: [HOWTO]-[ Wiele stronek na QNAP NAS ]-[ ENGLISH ]

    Dobrze

    tłumaczę :D

    choć z tego co tu widzę jest to troszkę zamotane i spróbuje przekazać prostąi jasną ideę jak to zrobić. Wersja angielska powyżej jest troszkę rozbudowana a sprawa jest prosta jak drut trzeba tylko wiedzieć gdzie i co wpisac do pliku aby uruchomić odpowiednie domeny, subdomeny.

    W Qweb posiadamy jeden plik index.php i dwa foldery phpmyAdmin i Joomla.

    Aby stworzyć np trzy strony na naszym NASie na bazie np. Joomla należy po pierwsze wziąść kartkę papieru i rozpisać sobie planik.

    NP:
    mamy uruchomić dwie domeny
    www.hotradio.com
    www.london.com

    i jedną subdomenę
    www.city.london.com

    po pierwsze musimy wejść do phpMyAdmin i skonfigurować nowe bazy danych

    jedną bazę nazywamy np: hotradio, drugą london, trzecią citylondon, do każdej z baz tworzymy osobnych użytkowników z hasłami. Wszystko zapisujemy na kartce lub w notatniku.

    następnie w Qweb tworzymy foldery

    np: hotradio, lonodn i citylondon

    ( więc posiadamy już na dysku Qweb pięc foderów, trzy które utworzyliśmy i folder Joomla oraz phpMyAdmin plus index.php

    do każdego z utworzonych folderów kopijujemy folder Joomla.

    w ten sposób przygotowaliśmy sobie grunt pod zabudowę stronek tak zwaną niezbędną infrastrukturę systemu

    kolejna rzecz to stworzenie skryptu który wkleimy do odpowiedniego pliku w NASie

    skrypt piszemy w notaniku i zapisujemy sobie go jako plik tekstowy.
    oto on dla naszego przykładu

    Kod (Apache configuration):
    1. NameVirtualHost *:80
    2.  
    3. <VirtualHost *:80>
    4. ServerName www.hotradio.com
    5. ServerAlias http://www.hotradio.com
    6. DocumentRoot "/share/Qweb/hotradio"
    7. </VirtualHost>
    8.  
    9. <VirtualHost *:80>
    10. ServerName www.london.com
    11. ServerAlias http://www.london.com
    12. DocumentRoot "/share/Qweb/london"
    13. </VirtualHost>
    14.  
    15. <VirtualHost *:80>
    16. ServerName www.city.london.com
    17. ServerAlias http://www.city.london.com
    18. DocumentRoot "/share/Qweb/citylondon"
    19. </VirtualHost>
    kolejny krok to za pomocą dowolnego programu czyli albo PuTTY albo tak jak jak używam WinSCP ( co większosć nie pochwala ) połaczyć się z NASem.

    uruchamiamy program wpisujemy IP NASa login i hasło dostępu i wchodzimy na niego. i kolejno szukamy katalogów i wchodzimy do nich

    mnt
    HDA_ROOT
    apache
    conf

    i klikając otwieramy w nim plik apache.conf

    i poniżej ostatniej linijki
    Kod (Apache configuration):
    1. </IfModule>
    wlejamy nasz skrypcik i zapisujemy plik.

    ostatnia rzecz jaka została nam do zrobienia to zrestartować NASka i wszystko powinno działać.

    Nalezy pamiętać że po wklejeniu skryptu nie jesteśmy w stanie wejść na nasze stronki by je podglądnać, skonfigurować, niestety jest to mozłiwe tylko z zewnątrz sieci. To samo tyczy się konfiguracji phpMyAdmin

    niezbędne jest sprawdzenie poprawnej konfiguracji z zewnętrznego łącza np: od kolegi

    natomiast jeśli chcemy konfigurować strony w domu to zostaje nam usuniecie naszego skryptu z pliku, restart NASa i konfiguracja poprzez

    wpisanie np http://192.168.1.200/london/
    czyli IP NASa i foderu strony

    Powodzenia w kofiguracji
     
    Last edited by a moderator: 13 Listopad 2013
  5. BitGSM
    Offline

    BitGSM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Luty 2009
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam próbowałem u siebie podanej konfiguracji i u mnie nie działa prosze podzielcie sie informacjami u kogo to poszło i czy wszystkim działa bez zarzutów
     
  6. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Nie do końca zgodzę się z tą teorią :) Mam na QNAP'ie zrobione wirtualne hosty i bez problemu wchodzę na nie z LAN

    Pozdrawiam
     
  7. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Moim zdaniem opcja robienia vhost’ów powinna być dostępna z menu zarządzającego. Mogło by to wyglądać w następujący sposób:
    Pole ilość domem, w którą wpisujemy cyfrę.
    W zależności od wpisanej liczby pojawiają się pola w które wpisujemy nazwy domen.
    Katalogi domen tworzone są automatycznie w folderze Qweb.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    z tego co wiem to podobno ma byc
    w FW 3.0 Final lub jakims upgradzie :)
     
  9. BitGSM
    Offline

    BitGSM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Luty 2009
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    YES YES Wreszcie zrobione , ale może jeszcze ktoś mi pomóc , zainstalowałem wcześniej skrypt do hostingu zdjęć mam go w katalogu QWEB pod nazwą /hosting , co mam zrobić by by widoczny jak dawniej muszę dopisać jakiś skrypt czy wrzucić go do jakiejś domeny j jeszcze raz zainstalować POMOCY
    A jeszcze na dodatek nie działa i nie mogę wejść do phpMyAdmin do żadnych zainstalowanych katalogów .
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    tworzac te wirtualne hosty pewnie oddzieliles je od Qweb
    musialbys stworzyc vhost prosto pod Qweb

    rozmawiaj z Grzes978
    on ekspert :D
     
  11. mateoss
    Offline

    mateoss Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mógłby ktoś opisać czy działa komuś rozwiązanie opisane powyżej.

    Nijak nie moge dojść do tego aby zadziałało.
    Czy oprócz edycji pliku apache_conf , musimy jeszcze coś konfigurować aby działały wirtualne hosty?

    Dzięki za pomoc z góry
     
  12. Marcel
    Offline

    Marcel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2008
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    :lol: :lol: :lol: ja nie mogę ok wirtualne servery z ponizszego przypisu chodza ale pojawil sie problem z phpMyAdmin wywala
    Not Found
    The requested URL /phpMyAdmin/ was not found on this server.

    Apache/1.3.41 Server at http://www.domena1.pl Port 80

    NameVirtualHost *:80

    <VirtualHost *:80>
    ServerName http://www.domena1.pl
    ServerAlias http://www.domena1.pl
    DocumentRoot "/share/Qweb/Joomla"
    </VirtualHost>

    <VirtualHost *:80>
    ServerName http://www.domena2.pl
    ServerAlias http://www.domena2.pl
    DocumentRoot "/share/Qweb/wordpress"
    </VirtualHost>

    i gdzie mam blad moze w pliku config od phpMyAdmin musze cos dopisac? Prosze o pomoc i podpowiedz pomocy pomocy pomocy pomocy
     
  13. marek
    Offline

    marek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, gdzie znajdę apache.conf w TS-210? Nie mogę znaleźć folderu apache w MDA_ROOT, tak jak pisał któryś z kolegów wcześniej. Chcę uruchomić virtual hosts (a właściwie na początku przekierowanie subdomeny na webmaila uebimiau, ale stanąłem już na początku. Serwer www działa poprawnie.
    Pozdr, Marek
     
  14. Marcel
    Offline

    Marcel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2008
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    /mnt/HDA_ROOT/apache/conf
     
  15. marek
    Offline

    marek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzieki, nie wylistowałem ukrytych katalogów. Ruszyło. Pozdo, Marek
     
  16. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Jedyna róznica u mnie to

    NameVirtualHost *
     
  17. marek
    Offline

    marek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    u mnie apache.conf znalazlem z folerze /mnt/HDA_ROOT/.config/apache.
    Zadziałało połowicznie, tzn. mam 2 virt hosty. Jeden w webmail w php, a drugi to po prostu plik index.htm.
    Niestety odniesienia do obydwu subdomen kierują do webmaila.
    Czy zeby to dzialalo, to serwisy muszą być w php?

    Takie coś wpisałem:
    <VirtualHost *:80>
    ServerName poczta.xxx.pl
    ServerAlias http://poczta.xxx.pl
    DocumentRoot "/share/Qweb/uebimiau"
    </VirtualHost>

    <VirtualHost *.80>
    ServerName test.xxx.pl
    ServerAlias http://test.xxx.pl
    DocumentRoot "/share/Qweb/xxx"
    </VirtualHost>

    i odwołania poczta.xxx.pl i test.xxx.pl kierują mnie do webmaila.
    Pozdr. Marek
     
  18. marek
    Offline

    marek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aha, restart apache zrobiłem wyłączając i włączając web serwer w Qnapie. To raczej działa.
    Pozdr, Marek
     
  19. marek
    Offline

    marek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zadziałało :) Pozdr, Marek
     
  20. dariusz_iz
    Offline

    dariusz_iz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki dla Grzes978. Zrobiłem tak jak w opisie i śmiga aż miło. pozdrawiam
     

Poleć tę stronę