Pomoc WSPARCIE W KONFIGURACJI - ZAPŁACE - BO JUŻ SAM PŁACZĘ :(

gdamichal89

Nowy użytkownik
Noobie
1 Lipiec 2023
3
0
1
36
QNAP
TS-239 Pro II
Ethernet
1 GbE
Hej Dobrzy Ludzie,

Myślałem że sam podołam, ale jednak złożoność mnie pokonała.
Chętnie nawet zapłacę komuś za pomoc i konfigurację mojego QNAP TS-251D,. QNAP stoi z dyskami, po sieci lokalnej śmiga jako przestrzeń dyskowa, ale teraz przyszedł czas na użyteczność. Połączenie tych wszystkich aplikacji mnie przerasta, QVPN zrobiłem - lokalnie się łączy a na internecie komórkowym już nie.
Chętnie komuś zapłacę kto zrobi mi na tip top:
1) Autobackup zdjęć z telefonów przez internet (nie w sieci lokalnej) tak żeby samo się przerzucało po zrobieniu zdjęcia na QNAP a na telefonie wciąż pozostawał dostęp do tych zdjęć. Dokładnie jak google photos. Może SMBSync2 ?
2) Auto Backup komputerów
3) Podłączy nextcloud do NAS-a
4))Auto Backup telefonów
5) Dostęp do plików przez VPN/inne

Albo chociaż pozwoli na konsultacje telefoniczne choćby w jednym z powyższych zagadnień ... już nie mam sił...
Z góry dziękuję za chętnych wojowników :)

Auto Backup komputerów
zrobić udział na qnapie o nazwie BACKUP - zainstalowac Veeam Backup i kazać mu robić kopie zapasowe na ten udział na QNAPie. Tylko w sieci lokalnej.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=BXIGkJ3H4LM
?

Podłączy nextcloud do NAS-a
Raczej zainstaluje nextclouda na NASie ? Tutaj trzeba wiedziec co sie chce ? ile plików etc ?
Auto Backup telefonów
telefon ? nokia 3310i ? doprecyzuj system telefonu. Brzmi jak zadanie dla nextclouda ?

Dostęp do plików przez VPN/inne
VPNa konfigurujesz na QNAPie, przekierowujesz porty na routerze dla VPNa i voila.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=xyxv0Y_MRsg

1) Autobackup zdjęć z telefonów przez internet
To wymaga PUBLICZNEGO adresu IP, masz taki ?
Masz dostęp do routera i możesz przekierować porty ?

Bez tego to nawet nie dotykałbym tematu.

Jeżeli Twoim NASem jest TS-239PRO .. sprzedaj go w diabły - to nadaje się tylko do przechowywania plików! VPN i inne pierdoły zabiją go i będzie niezadowolony.

• Lubię to
Reakcje: Kong
zrobić udział na qnapie o nazwie BACKUP - zainstalowac Veeam Backup i kazać mu robić kopie zapasowe na ten udział na QNAPie. Tylko w sieci lokalnej.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=BXIGkJ3H4LM
?

Raczej zainstaluje nextclouda na NASie ? Tutaj trzeba wiedziec co sie chce ? ile plików etc ?

telefon ? nokia 3310i ? doprecyzuj system telefonu. Brzmi jak zadanie dla nextclouda ?

VPNa konfigurujesz na QNAPie, przekierowujesz porty na routerze dla VPNa i voila.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=xyxv0Y_MRsg

To wymaga PUBLICZNEGO adresu IP, masz taki ?
Masz dostęp do routera i możesz przekierować porty ?

Bez tego to nawet nie dotykałbym tematu.

Jeżeli Twoim NASem jest TS-239PRO .. sprzedaj go w diabły - to nadaje się tylko do przechowywania plików! VPN i inne pierdoły zabiją go i będzie niezadowolony.

Telefon: Galaxy Note 20 - Android 13.
QNAP - TS-251D

Backup komputer - dziękuję
Backup telefon + przesyłanie zdjęć - mam UPC więc nie mam szans na stałe IP, eliminuje to wykorzystanie nextcloud-a ew. jakieś inne alternatywy ?
VPN - mam ustawiony QBelt + QVPN jednak nadal przez sieć kom. widzi NAS ale po kliknięciu połącz łączy 15 min. i brak faktycznego połączenia.

UPC - ma zewnętrzny IP z tego co piszą ludzie, kontakt z pomocą i prośba o przełączenia na IPv4. Zmienny ale to można rozwiązać przez DDNS.
VPN - QBelt jest wolny jeśli chodzi o połączenie, ogarnij wireguard, jak otrzymasz zew. IP oraz otworzysz mu port na routerze to łączy się w 1s. Możesz też spróbować Tailscale - nie wymaga otwierania portów i obecnie aplikacja w sklepie qnap jest już dostępna.

• Lubię to
Reakcje: pbxfxo
UPC - ma zewnętrzny IP z tego co piszą ludzie, kontakt z pomocą i prośba o przełączenia na IPv4. Zmienny ale to można rozwiązać przez DDNS.
w routerze to sie zmienia
albo router przelaczasz na bridge i wstawiasz swoj ipv4

VPN - QBelt jest wolny jeśli chodzi o połączenie, ogarnij wireguard, jak otrzymasz zew. IP oraz otworzysz mu port na routerze to łączy się w 1s. Możesz też spróbować Tailscale - nie wymaga otwierania portów i obecnie aplikacja w sklepie qnap jest już dostępna.
w zwiazku z duza iloscia zgloszen jakie mamy na temat wireguard nie moge wypowiedziec dobrego zdania po za predkoscia
imho jesli bedzie dzialac to spoko
a jesli nie lub klient ni ebedzie mial routingu do local lanu to nie ma co tracic czasu na wireguarda

Panowie, dziękuję za odpowiedzi i burzliwą dyskusje na chat - nie mam jeszcze uprawnień żeby tam pisać, ALE
czy któryś z Was przyjąłby zlecenie na doradzenie i ustawienie mi sieci domowej z VPN? Mi już się nerwy skończyły na google, YT, reddita i Qnap forum. ALBO jest w stanie polecić mi dobrą duszyczkę?

Widzę, że masz podobne wymagania co i ja. Więc napiszę jak to mam zrobione.
Też mam internet z UPC a więc mam publiczne ale zmienne IP. Co prawda adres IP zmienia się co kilka miesięcy ale i tak korzystam z DDNS .
Tam chyba wszystkim dają IPv6 więc potrzebny jest telefon na infolinię, dzwonisz i mówisz, że chcesz mieć IPv4 i takie nadają - samemu chyba tego się nie da zmienić. A jak już masz IPv4 to router od nich zmieniasz w tryb pracy bridge i wszystko pozostałe robisz na swoim routerze. Tak jest najlepiej, bo wtedy masz pełną kontrolę nad swoją lokalną siecią.

Automatyczne kopiowane zdjęć i filmików z telefonu na QNAPa mam zrobione TYLKO w sieci lokalnej (nie przez internet) za pomocą QuFile. Raz ustawiasz, potem działa bezobsługowo. Dlaczego kopiuję tylko przez wifi? No bo będąc poza domem (np. na wakacjach) zrobię pewnie sporo zdjęć i nagram sporo filmików - po co mam to wszystko pchać przez internet. Wrócę do domu, to wszystko automatycznie mi się skopiuje - mi to wystarcza.

Piszesz o autobackupie komputerów - pytanie czy masz na myśli backup czy synchronizację? Przynajmniej dla mnie to różnica, bo w moim rozumieniu backup to robienie kopii co jakiś czas (co miesiąc/dzień/godzinę etc) a synchronizacja to odwzorowanie w czasie rzeczywistym.
Druga sprawa to czy chcesz mieć kopię WSZYSTKIEGO czy tylko wybranych katalogów?
Ja u siebie mam to drugie czyli synchronizację wybranych katalogów. Swego czasu spędziłem bardzo dużo godzin na testach takich rozwiązań, brałem pod uwagę szybkość działania i łatwość obsługi i wybrałem FreeFile Sync. Jestem bardzo zadowolony.

Temat VPN też kiedyś mocno rozpracowywałem i też pod kątem szybkości działania i łatwości obsługi. Wybór padł na OpenVPN z którego korzystam na komputerze i Androidzie - działa bez problemu od dawna. A ostatnio, po zmianie routera, serwer VPN mam na routerze i też wybrałem OpenVPN (jednak wiele lat serwer miałem na QNAPie i też było wszystko OK).

Co do Nextclouda się nie wypowiadam bo nie korzystam.

• Lubię to
Reakcje: gdamichal89

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Tailscale
  2. nextcloud
  3. qbelt
  4. mars
  5. qsync
  6. openvpn
  7. qvpn
  8. zdjęcia w telefonie
  9. synchronizacja