bardzo dobrze zrobić sobie kopie swoich danych na np. chomikuj.pl
No i utracić pewnie prawa autorskie. Nie twierdze że moje fotki to jakieś arcydzieła ale niestety nie życzę sobie publikacji mojego wizerunku zwłaszcza bez autoryzacji. Do tego podejrzewam że wymagana pojemność jest płata, albo transfer płatny aby przesłać całą zawartość. Mogę się mylić.
Archiwizacja to archiwizacja a raid1 to bezpieczeństwo, zagadnienia bardzo podobne ...
było to wałkowane setki tysięcy razy:
Nie mogę się nie zgodzić, zwłaszcza że przyznawałem racje. Ja jestem już zacofany i spoglądałem na to z innej perspektywy. Zaczynałem od rozkręcania spectrum, atari i prób pisania w asemblerze (kurde już zdradziłem swój podeszły wiek), a od dawna nie siedzę w sprzęcie na bieżąco i po prostu wypadłem z obiegu. Ale nie wiem czy nie wpadłem w specyfikę naszego języka typu adidasy a firma adidas
Ot znalazłem na wiki:
Archiwizacja a backup
W języku polskim określenia: "backup" i "archiwizacja danych" są (często mylnie) stosowane zamiennie. Jednak w języku angielskim "backup" i "data archiving" określają różne działania. Podobnie w języku polskim kopia bezpieczeństwa i archiwizacja danych. "Backup" dotyczy tworzenia kopii bezpieczeństwa danych w celu ich odtworzenia po utracie lub uszkodzeniu, natomiast "data archiving" oznacza proces tzw. warstwowania danych, czyli ich dzielenia na dane aktywne, nieaktywne i referencyjne, a następnie zapisywania w odpowiednich obszarach zapisu. Dostęp do tak podzielonych danych można zróżnicować, np. dane transakcyjne będą miały krótki, a dane historyczne długi czas dostępu, co ma swoje uzasadnienie np. w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej. Proces archiwizacji danych od kopii bezpieczeństwa odróżnia to, iż dane archiwizowane są przenoszone (np. na inny nośnik), ale przeważnie są nadal dostępne dla użytkowników w postaci referencji. W procesie tworzenia kopii bezpieczeństwa dane są kopiowane w inne miejsce i nie są bezpośrednio dostępne dla użytkowników, ale pierwotne dane nadal pozostają w oryginalnym miejscu. Dane zarchiwizowane nadal muszą podlegać procesom kopii bezpieczeństwa. W zależności od tego czy archiwum jest tworzone jako tylko do odczytu czy również do zapisu, kopię bezpieczeństwa wykonuje się raz lub z mniejszą częstotliwością niż dane niearchiwizowane.
Pies zwał jak zwał, ja tylko nie chce stracić fotek.