Rozwiązany Wymiana części HDD z grupy RAID ?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika zito, 10 Październik 2017.

Ładowanie...
  1. zito
    Offline

    zito Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    Cześć! - przepraszam gdybym się jednak powtórzył - syntetyczne pytanie: -mamy @ TVS-871U (8 zatok) Storage Pool'ową (w sensie: nie legacy) grupę RAID 5 składającą się z 5x4TB.

    Czy/jak optymalnie i w relatywnie niekonfliktowy sposób wymienić dwie z tych pięciu 4'rek na 6'stki z oczywiście 100% wykorzystaniem > przestrzeni ???

    Pozostałe, dostępne w obudowie 3 zatoki są obsadzone i nie mogą być użyte do expansji.

    Da się z tego JAKOŚ wybrnąć ?

    (TVS-871U @ 4.3.4)

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po prostu RAID expansion z menu zarządzania ?
     
  3. zito
    Offline

    zito Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    ...huh takie to proste?! :)
    czyli po expansji będziemy mieli w JEDNEJ grupie RAID 5:
    4TB (systemowy - tego nie da się wymienić?) + 6TB + 6TB + 4TB + 4TB
    (suma: 3x4TB+2x6TB) ?
    qrna! trochę strach....
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ba - jest "historia" z tym :D
    Online RAID Capacity Upgrade

    ale zaraz ... nie doczytałem - wszystkie dyski musisz miec równej pojemności inaczej cała operacja bez sensu jest. Nic nie zyskasz.
     
  5. zito
    Offline

    zito Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    izi izi :/
    podmianka hdd'qw na większe w skali 1:1 to perwersyjna przyjemność ale takie czary jak niejednorodna wielkość napędów w 1 grupie RAID? djupa! - nie da rady! - ale jak to pyknąć? chyba pomoże jedynie spacer do sklepu po duży 2.5 USB HDD :-(
    i dodatkowa konkluzja:
    - w przyszłości rozważyć używanie mniejszych grup - mniejsze grupy mają sens - szybciej się odbudowują + dają się mniejszym kosztem expansjować

    dzięki i pozdrawiam !
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    do tego trzeba dużo kieszeni w NASie :)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.