Rozwiązany Wymiana części HDD z grupy RAID ?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika zito, 10 Październik 2017.

Ładowanie...
  1. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    Cześć! - przepraszam gdybym się jednak powtórzył - syntetyczne pytanie: -mamy @ TVS-871U (8 zatok) Storage Pool'ową (w sensie: nie legacy) grupę RAID 5 składającą się z 5x4TB.

    Czy/jak optymalnie i w relatywnie niekonfliktowy sposób wymienić dwie z tych pięciu 4'rek na 6'stki z oczywiście 100% wykorzystaniem > przestrzeni ???

    Pozostałe, dostępne w obudowie 3 zatoki są obsadzone i nie mogą być użyte do expansji.

    Da się z tego JAKOŚ wybrnąć ?

    (TVS-871U @ 4.3.4)

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 755
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 028 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po prostu RAID expansion z menu zarządzania ?
     
  3. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    ...huh takie to proste?! :)
    czyli po expansji będziemy mieli w JEDNEJ grupie RAID 5:
    4TB (systemowy - tego nie da się wymienić?) + 6TB + 6TB + 4TB + 4TB
    (suma: 3x4TB+2x6TB) ?
    qrna! trochę strach....
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 755
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 028 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ba - jest "historia" z tym :D
    Online RAID Capacity Upgrade

    ale zaraz ... nie doczytałem - wszystkie dyski musisz miec równej pojemności inaczej cała operacja bez sensu jest. Nic nie zyskasz.
     
  5. zito
    Offline

    zito Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Maj 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71U
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71U 1 GbE
    izi izi :/
    podmianka hdd'qw na większe w skali 1:1 to perwersyjna przyjemność ale takie czary jak niejednorodna wielkość napędów w 1 grupie RAID? djupa! - nie da rady! - ale jak to pyknąć? chyba pomoże jedynie spacer do sklepu po duży 2.5 USB HDD :-(
    i dodatkowa konkluzja:
    - w przyszłości rozważyć używanie mniejszych grup - mniejsze grupy mają sens - szybciej się odbudowują + dają się mniejszym kosztem expansjować

    dzięki i pozdrawiam !
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 755
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 028 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    do tego trzeba dużo kieszeni w NASie :)
     

Poleć tę stronę